StoryEditorOCM
Svijetinovatori kijeva

Pogledajte kako su Ukrajinci preradili avion: Napunili ga sa TNT-om i poslali u srce Rusije na tvornicu dronova!

3. travnja 2024. - 19:28

Ukrajina je počela lake avione pretvarati u bespilotne dronove, puniti ih eksplozivom i slati na ciljeve udaljene tisućama kilometara od ruske granice. Da priča bude ljepša, jednim takvim pogodili su nedavno upravo rusku tvornicu - dronova. I to onih koje Putinovi pogoni proizvode po iranskoj licenci, Šehida. 

Rusi su snimili zalijetanje lagane Cessne u ogroman industrijski kampus Jelabuga kojemu radnici sastavljaju iranske dronove. Ti dronovi, baš kao i ukrajinska improvizirana letjelica napravljena od Cessne, dosežu preko 960 kilometara dometa i mogu nositi eksploziv, ali znatno manju količinu od aviona, piše Forbesov analitičar David Axe.

Sudeći po plamenu izazvanom udarcem letjelice u tvornicu ruskih dronova, Cessna je bila nafilana eksplozivnim sredstvom. Klasična letjelica ovog tipa može nositi preko 500 kilograma tereta.

image
screenshot x

Ukrajinski inženjeri razvili su najmanje 16 različitih vrsta napadačkih dronova dugog dometa sa satelitskim i GPS navođenjem. U zadnje vrijeme ukrajinske snage rekordnu su gomilu dronova poslale na jednosmjerne misije od nekoliko stotina pa i preko tisuću kilometara u Rusiju. Mete su dosad bile uglavnom naftne rafinerije.

Napadi na rafinerije umanjili su u zadnjih mjesec dana rusku proizvodnju goriva za više od 10 posto. Napadi na tvornice dronova poput ove u Alabugi također bi mogli utjecati na rusku proizvodnju nekih od njihovih najboljih bespilotnih letjelica dugog dometa.

image

Šehid-129, iranski dron kojega Rusi proizvode po licenci Teherana

Birol Bebek/Afp

Premda ukrajinsko opremanje Cessne daljinskim upravljačem djeluje vrlo inovativno, još 2019. godine je istraživački laboratorij američkih zračnih snaga surađivao s tvrtkom DZYNE Technologies iz savezne države Virginije na modificiranju zrakoplova Cessna 206 u dron.

Cessna na daljinsko upravljanje "nudi sve benefite operacija bez ljudske posade, a bez kompleksnosti i troškova razvoja novih vozila bez ljudske posade", izjavio je znanstvenik američkih zračnih snaga Alok Das. Uz to što je jeftin, jednostavan i pouzdan, dron načinjen od laganog zrakoplova ima još jednu prednost: prilično je nečujan. I to nije zbog suvremene tehnologije, već zato što je gotovo neprimjetan.

Napad na tvornicu Jelabuga mogao bi unijeti novu rundu straha među ruske vojne stratege. Objektivno imaju premalo alata protuzračne obrane da bi štitili i snage na fronti i ruske gradove i tvornice istovremeno, a to ukrajinski lucidni jurišnici dobro znaju.

"Ne možete se istodobno braniti svuda", komentirao je najnovije ukrajinsko iznenađenje Putinovih vojnih snaga umirovljeni general američke vojske Mark Hertling.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 00:07