stdClass Object ( [id] => 1085890 [title] => Revolucija na pomolu? Jefitini i dobro poznat lijek protiv gube može pomoći u borbi protiv covida, znanstvenici polažu velike nade u klofazimin [alias] => revolucija-na-pomolu-jefitini-i-dobro-poznat-lijek-protiv-gube-moze-pomoci-u-borbi-protiv-covida-znanstvenici-polazu-velike-nade-u-klofazimin [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U nastojanju da se bore protiv SARS-CoV-2 i porastom ostalih koronavirusa, stručnjaci traže postojeće lijekove koji se mogu boriti protiv ovih infekcija. Lijek protiv gube (lepre) klofazimin pokazao je obećavajuće rezultate protiv SARS-CoV-2 kod hrčaka.

Klofazimin blokira sposobnost SARS-CoV-2 da uđe u stanice i replicira se putem RNA. Lijek je također pokazao dobra svojstva u borbi i protiv bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u laboratorijskim eksperimentima. Covid i MERS pripadaju istoj korona-obitelji virusa, piše Medical News Today.

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, nije jedini zoonotski koronavirus. Zapravo je treći koji se pojavio od početka stoljeća. Prethodili su mu teški respiratorni sindrom (SARS) 2003. i MERS 2012. godine.

Vjerojatno će biti više koronavirusa ako je nedavna prošlost ikakav pokazatelj. Međutim, trenutno nema mnogo lijekova koji se mogu učinkovito boriti protiv njih.

Istraživači su se utrkivali u identificiranju postojećih lijekova koji bi mogli biti korisni u ovoj borbi, a jedan je tim prošle godine identificirao 21 postojeći lijek koji obećava. Među njima je bio i lijek protiv gube nazvan klofazimin, koji se u laboratorijskim pokusima pokazao učinkovitim i protiv SARS-a i protiv MERS-a.

Nova studija istraživača s Instituta za medicinska otkrića Sanford Burnham Prebys u San Diegu u Kaliforniji i Sveučilišta Hong Kong sugerira da bi mogao biti koristan i u liječenju COVID-19.

Klofazimin pokazuje antivirusna svojstva protiv SARS-CoV-2 i ograničava ekstremni upalni odgovor koji se obično javlja kod COVID-19.

Studija je podvrgnuta recenziji i uskoro će se pojaviti u časopisu Nature.

Lijek koji je dobro poznat i siguran

Ako istraživači potvrde djelotvornost klofazimina, stručnjaci bi ga odmah mogli primijeniti kao lijek protiv SARS-CoV-2 i COVID-19.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) već ga je odobrila za uporabu protiv gube, a nalazi se i na Model listi esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Stručnjaci su temeljito provjerili lijek radi sigurnosti, iako trenutno nije dostupan u prodaji u Sjedinjenim Državama.

Koautor studije dr. Sumit K. Chanda kaže:

„Klofazimin je idealan kandidat za liječenje COVID-19. Siguran je, pristupačan, jednostavan za izradu, uzima se kao tableta i može se učiniti globalno dostupnim. "

Dr. Chanda objašnjava:

"Nadamo se da ćemo testirati klofazimin u kliničkom ispitivanju faze 2 što je prije moguće za ljude koji imaju pozitivan test na COVID-19, ali nisu hospitalizirani".

"Budući da za ove osobe trenutno ne postoji ambulantno liječenje, klofazimin može pomoći u smanjenju utjecaja bolesti n organizam, što je posebno važno sada kada vidimo da se pojavljuju nove inačice virusa i protiv kojih se sadašnja cjepiva čine manje učinkovitima."

Učinak klofazimina

U studiji su istraživači davali klofazimin hrčcima s SARS-CoV-2 i profilaktički (preventivno) drugim hrčcima koji još nisu imali virus.

Obje skupine koje su istraživači liječili klofaziminom imale su manje SARS-CoV-2 virusa u plućima nakon uzimanja lijeka.

Klofazimin je također spriječio često smrtonosnu upalnu pretjeranu reakciju koja se često događa u ljudi, tzv. citokinsku oluju.

Koautor studije, dr. Ren Sun, sa Sveučilišta u Hong Kongu, izvještava: "Životinje koje su primale klofazimin imale su manje oštećenja pluća i manje virusno opterećenje, posebno kada su lijek primale prije infekcije."

Dr. Sun dodaje: "Osim što inhibira virus, postoje naznake da lijek također regulira odgovor domaćina na virus, što pruža bolju kontrolu infekcije i upale."

Studija sugerira da se klofazimin bori protiv SARS-CoV-2 radeći dvije stvari: blokirajući ulazak virusa u stanice i ometajući replikaciju RNA virusa.

Hrčcima su istraživači ovaj lijek davali sinergijski s remdesivirom. Remdesivir je najistaknutiji lijek koji se trenutno koristi kao lijek protiv COVID-19.

Budući da je klofazimin pristupačan i jednostavan za izradu, on može pomoći u liječenju, pogotovu što je remdesivir skup lijek.

Uzimajući u obzir zabrinutost stručnjaka u vezi s budućim koronavirusima, jednako je uzbudljivo to što se čini da klofazimin sprječava in vitro replikaciju MERS-a u ljudskom plućnom tkivu.

"Potencijalno najvažnije, čini se da klofazimin ima pan-koronavirusno djelovanje, što ukazuje daa može biti važno oružje protiv budućih pandemija", kaže dr. Kwok-Yung Yuen iz Hong Konga.

---

Struka o lepri

Guba (lepra ili Hansenova bolest) je kronična infekcija acidorezistentnim bacilom Mycobacterium leprae, koji pokazuje jedinstveni tropizam za periferne živce, kožu i sluznice.piše Medicinski priručnik Hrvatskog lječničkog zbora i tvrtke MSD.

Simptoma je bezbroj, uključujući neosjetljive polimorfne promjene na koži i perifernu neuropatiju. Dijagnoza se postavlja klinički a potvrđuje biopsijom. Liječi se dapsonom i drugim antimikobakterijskim lijekovima.

M. leprae je obligatni intracelularni parazit koji širom svijeta uzrokuje lepru u više od milijun ljudi. Premda se većina slučajeva zbiva u Aziji, najveća prevalencija je u Africi. Endemska žarišta su također u Meksiku, Južnoj i Središnjoj Americi i na Pacifičkim otocima. Skoro svi od procijenjenih 5000 slučajeva u SAD–u pojavili su se kod useljenika iz zemalja u razvoju, koji su se naselili u Kaliforniju, na Havaje i u Teksas. Postoji nekoliko oblika; najteži, lepromatozni oblik, je češći u muškaraca. Lepra se može pojaviti u bilo kojem životnom razdoblju, premda je incidencija najveća u tinejdžera i osoba u 20–tim godinama.

Sve do nedavno, smatralo se kako su ljudi jedini prirodni rezervoar za M. leprae, no zaraženo je 15% divljih pasanaca u Lujzijani i Teksasu, a nosioci uzročnika ponekad su ni  ži primati. Međutim, osim možda nekih kukaca prijenosnika (npr. stjenice, komarci) životinjski prijenosnici nisu važan čimbenik u zarazi ljudi. M. leprae nalazi se i u zemlji.

Smatra se kako se uzročnik prenosi kapljicama i izlučevinama iz nosa. Neliječeni bolesnik od lepre nosi veliki broj uzročnika u sluznici nosa i njezinim izlučevinama, čak i prije nego što se pojave znakovi i simptomi, a oko 50% bolesnika je bilo u bliskom dodiru sa zaraženom osobom, obično članom kućanstva. Kratki dodiri ne predstavljaju veliku opasnost od infekcije. Blaži, tuberkuloidni oblik je vjerojatno nezarazan. Većina (95%) imunokompetentnih osoba ne dobije infekciju čak niti nakon izlaganja. Oni koji se zaraze, vjerojatno imaju gensku sklonost.

M. leprae raste sporo (vrijeme udvostručenja, 2 tjedna). Uobičajena inkubacija traje od 6 mjeseci do 10 god. Kad se jednom infekcija razvije, može doći do krvnog rasapa.

Simptomi i znakovi

Oko 3/4 zaraženih osoba dobije jednu kožnu promjenu (neodređena lepra), koja se spontano povlači; preostali razvijaju kliničku sliku lepre. Simptomi, znakovi i težina kliničke bolesti ovise o stupnju stanicama posredovanog imunološkog odgovora na M. leprae.

Tuberkuloidna lepra (paucibacilarna Hansenova bolest) je najblaži oblik. Bolesnici imaju jaki stanični imunosni odgovor, koji ograničava bolest na nekoliko mrlja na koži ili na pojedine živce; promjene sadrže malo bakterija ili ih ne sadrže uopće. Promjene na koži čini nekoliko neosjetljivih makula s hipopigmentiranim središtem, oštrih, izdignutih rubova. Osip, niti u jednom obliku lepre ne svrbi. Promjene su suhe jer zahvaćanje autonomnih živaca sprječava znojenje. Periferni živci mogu biti oštećeni i opipljivo povećani, obično asimetrično, i često su u susjedstvu kožnih promjena.

Lepromatozna lepra (multibacilarna Hansenova bolest) je najteži oblik. Bolesnici nemaju stanicama posredovanu imunost na M. leprae te imaju sistemnu infekciju sa široko proširenom bakterijskom infiltracijom kože, živaca i drugih organa (nosa, testisa, bubrega). Imaju kožne makule, papule, čvorove ili plakove, često simetrične, prepune M. leprae. Može doći do ginekomastije, gubitka prstiju i često teške periferne neuropatije. Bolesnici mogu izgubiti trepavice i obrve. U zapadnom Meksiku i drugdje u Latinskoj Americi, bolest može izazvati difuznu infiltraciju dermisa s gubitkom tjelesnih dlaka i drugih kožnih adneksa, ali bez žarišnih promjena, što se naziva difuzna lepromatoza ili lepra bonita. Lepromatozni bolesnici mogu razviti nodozni eritem, a oni s difuznom lepromatozom Luciov fenomen, s vrijedovima (osobito na nogama) koji se često sekundarno inficiraju, vodeći do bakterijemije i smrti.

Granična lepra (također nazvana multibacilarnom), srednje izraženosti, je najčešći oblik. Promjene na koži sliče na tuberkuloidnu lepru, ali su brojnije i nepravilne; velike mrlje mogu zahvatiti čitav ekstremitet a često je i zahvaćanje perifernih živaca sa slabošću i gubitkom osjeta. Ovaj oblik je nestabilan i može postati sličan lepromatoznoj lepri ili obratno, sličan tuberkuloidnom obliku.

Leprozne reakcije: Većina bolesnika može pretrpjeti povremena, akutna, imunološki posredovana upalna zbivanja. Postoje dva tipa.

Reakcije 1. tipa nastaju uslijed spontanog pojačanja stanične imunosti. Do njih dolazi u oko 1/3 bolesnika s graničnom leprom, obično nakon početka liječenja. Kliničke posljedice su značajno pojačanje upale u već postojećim promjenama, uz edem, crvenilo i osjetljivost kože te neuritis s bolovima i gubitkom funkcije. Također se mogu razviti nove promjene. Ove reakcije značajno doprinose oštećenju živaca, osobito ako se ne liječe rano. Budući da je imunološki odgovor pojačan, nazivaju se obrnutim reakcijama, usprkos očitom kliničkom pogoršanju.

Reakcije tipa 2 su sistemske upalne reakcije na odlaganje imunih kompleksa. To se također naziva erythema nodosum leprosum (ENL). Prije su se pojavljivale u oko 1/2 bolesnika s graničnom lepromatozom i lepromatoznom leprom unutar 1. godine liječenja; rjeđe su od uvođenja (dodavanja) klofazimina u terapiju. One se mogu pojaviti spontano prije liječenja. Čini se kako se radi o polimorfonuklearnom vaskulitisu ili panikulitisu, te su vjerojatno uključeni cirkulirajući imuni kompleksi ili pojačano djelovanje pomoćničkih T stanica. Razina cirkulirajućeg faktora tumorske nekroze se povećava. ENL obuhvaća eritematozne i bolne papule ili čvorove koji se mogu zagnojiti i ulcerirati te uzrokovati vrućicu, neuritis, limfadenitis, orhitis, artritis (osobito velikih zglobova, obično koljena) i glomerulonefritis. Hemoliza ili supresija koštane srži mogu dovesti do anemije, a upala jetre može uzrokovati blage poremećaje testova jetrene funkcije.

Komplikacije: Većina komplikacija je posljedica perifernog neuritisa nastalog uslijed infekcije ili lepromatozne reakcije; razvija se distalna hipoestezija i slabost. Mogu biti zahvaćena tijela živaca i mikroskopski živci u dermisu, osobito ulnarni živac u području lakta, što u teškim slučajevima dovodi do grčenja 4. i 5. prsta. Također mogu biti zahvaćeni n. peroneus, medianus, zigomatični ogranak ličnog živca i stražnji aurikularni živci. Osobito su pogođena mala živčana vlakna koja odgovaraju na bol, temperaturu i fini osjet, dok su veća živčana vlakna, odgovorna za položaj i osjet vibracije obično pošteđena. Premještanjem tetiva može se ispraviti lagoftalmus i funkcionalni poremećaji ekstremiteta, no ne treba ga izvoditi sve do 6 mjeseci nakon početka liječenja.

Glavni uzrok pobola su vrijedovi na stopalima sa sekundarnom infekcijom, te ih treba liječiti debridmanom i odgovarajućim antibioticima. Bolesnik mora izbjegavati oslanjanje na noge ili nositi posebni odljev (Unna čizma) koji omogućuje kretanje. Za sprječavanje recidiva, žuljeve treba liječiti, a bolesnici trebaju nositi po mjeri oblikovane cipele ili posebno duboke cipele kojima se sprječavaju natisci.

Oči mogu biti jako zahvaćene. Kod lepromatozne lepre ili ENL, iritis može izazvati glaukom. Neosjetljivost rožnice i zahvaćanje zigomatičnog ogranka ličnog živca (uzrokujući lagoftalmus) može dovesti do ozljede rožnice, ožiljkavanja i sljepoće. Bolesnici sa zahvaćanjem rožnice bi trebali redovito rabiti podmazujuće kapi za oči.

U lepromatoznih bolesnika je zahvaćena nosna sluznica i hrskavica, dovodeći do kronične kongestije, te, povremeno, epistakse. Premda rijetko, ako se lepra ne liječi, može doći do perforacije i urušavanja nosne hrskavice.

U lepromatoznih muškaraca može doći do hipogonadizma uslijed snižene razine testosterona u serumu i povišenja folikul stimulirajućeg i luteinizirajućeg hormona, s erektilnom disfunkcijom, neplodnošću i ginekomastijom. Nadomještanje testosterona (vidi str. 1947) može ublažiti simptome.

Kod lepromatozne lepre povezane s teškom, recidivirajućom ENL ponekad dolazi do amiloidoze i zatajenja bubrega.

Dijagnoza

Na dijagnozu ukazuje klinička slika kožnih promjena i periferna neuropatija a potvrđuje se mikroskopskom pretragom bioptičkih uzoraka; uzročnik ne raste na umjetnim podlogama. Biopsiju treba uzeti s napredujućeg ruba tuberkuloidne promjene. Kod lepromatoznih bolesnika, uzorke treba uzeti iz čvorova ili plakova, premda patološke promjene mogu biti vidljive u koži normalnog izgleda.

Serumska IgM protutijela na M. leprae su specifična, ali nisu osjetljiva. Lepromatozni bolesnici skoro uvijek imaju protutijela, ali ih ima samo 2/3 bolesnika s tuberkuloidnom leprom. Budući da takva protutijela mogu ukazivati na asimptomatsku infekciju u endemskim područjima, njihova je dijagnostička vrijednost ograničena. Međutim, ona mogu biti korisna pri nadzoru nad aktivnošću bolesti, jer razine protutijela uz učinkovito liječenje padaju a kod recidiva mogu porasti.

Za kožno testiranje postoji lepromin (toplinom ubijeni M. leprae), no on nije ni osjetljiv niti specifičan te se ne preporučuje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBRE VIJESTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => DOBRE VIJESTI 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-22 15:19:06 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-22 15:46:32 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2021-03-22 15:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4057 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17259690.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ina Fassbender"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["TOPSHOT - A nurse takes care of a Covid-19 patient in the Covid-19 intensive care unit of the university hospital (Universitaetsklinikum) in Essen, western Germany, on March 22, 2021, amid the novel coronavirus\/COVID-19 pandemic. (Photo by Ina FASSBENDER\/AFP)"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1248","hd_17259690_1920.jpg":"1920x1080","k_17259690_1280.jpg":"1280x1280","k_17259690_1024.jpg":"1024x1024","k_17259690_640.jpg":"640x640","k_17259690_480.jpg":"480x480","k_17259690_340.jpg":"340x340","k_17259690_220.jpg":"220x220","o_17259690_1280.jpg":"1280x832","o_17259690_1024.jpg":"1024x665","o_17259690_640.jpg":"640x416","o_17259690_480.jpg":"480x312","o_17259690_340.jpg":"340x221","o_17259690_220.jpg":"220x143","h_17259690_1280.jpg":"1280x854","h_17259690_1024.jpg":"1024x683","h_17259690_640.jpg":"640x427","h_17259690_480.jpg":"480x320","h_17259690_340.jpg":"340x227","h_17259690_220.jpg":"220x147","pp_17259690_1280.jpg":"1006x1280","pp_17259690_1024.jpg":"805x1024","pp_17259690_640.jpg":"503x640","pp_17259690_480.jpg":"377x480","pp_17259690_340.jpg":"267x340","pp_17259690_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7452510 Threads: 3 Questions: 1534135639 Slow queries: 4664931 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110748151 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/revolucija-na-pomolu-jefitini-i-dobro-poznat-lijek-protiv-gube-moze-pomoci-u-borbi-protiv-covida-znanstvenici-polazu-velike-nade-u-klofazimin-1085890 [printLink] => /vijesti/svijet/revolucija-na-pomolu-jefitini-i-dobro-poznat-lijek-protiv-gube-moze-pomoci-u-borbi-protiv-covida-znanstvenici-polazu-velike-nade-u-klofazimin-1085890?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634122 [name] => klofazimin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-22 16:45:15 [main_article_id] => 0 [alias] => klofazimin [link] => /tag/klofazimin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 634123 [name] => GUBA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-22 16:45:16 [main_article_id] => 0 [alias] => guba [link] => /tag/guba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 603940 [name] => SARS-CoV-2 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-17 22:33:25 [main_article_id] => 0 [alias] => sars-cov-2 [link] => /tag/sars-cov-2 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 608525 [name] => COVID - 19 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-19 11:07:55 [main_article_id] => 0 [alias] => covid-19 [link] => /tag/covid-19 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 417316 [name] => korona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korona [link] => /tag/korona ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBRE VIJESTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Revolucija na pomolu? Jefitini i dobro poznat lijek protiv gube može pomoći u borbi protiv covida, znanstvenici polažu velike nade u klofazimin [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17259690.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ina Fassbender [mainImageDesc] => TOPSHOT - A nurse takes care of a Covid-19 patient in the Covid-19 intensive care unit of the university hospital (Universitaetsklinikum) in Essen, western Germany, on March 22, 2021, amid the novel coronavirus/COVID-19 pandemic. (Photo by Ina FASSBENDER/AFP) [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17259690.jpg [title] => TOPSHOT - A nurse takes care of a Covid-19 patient in the Covid-19 intensive care unit of the university hospital (Universitaetsklinikum) in Essen, western Germany, on March 22, 2021, amid the novel coronavirus/COVID-19 pandemic. (Photo by Ina FASSBENDER/AFP) Ina Fassbender ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U nastojanju da se bore protiv SARS-CoV-2 i porastom ostalih koronavirusa, stručnjaci traže postojeće lijekove koji se mogu boriti protiv ovih infekcija. Lijek protiv gube (lepre) klofazimin pokazao je obećavajuće rezultate protiv SARS-CoV-2 kod hrčaka.

Klofazimin blokira sposobnost SARS-CoV-2 da uđe u stanice i replicira se putem RNA. Lijek je također pokazao dobra svojstva u borbi i protiv bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u laboratorijskim eksperimentima. Covid i MERS pripadaju istoj korona-obitelji virusa, piše Medical News Today.

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, nije jedini zoonotski koronavirus. Zapravo je treći koji se pojavio od početka stoljeća. Prethodili su mu teški respiratorni sindrom (SARS) 2003. i MERS 2012. godine.

Vjerojatno će biti više koronavirusa ako je nedavna prošlost ikakav pokazatelj. Međutim, trenutno nema mnogo lijekova koji se mogu učinkovito boriti protiv njih.

Istraživači su se utrkivali u identificiranju postojećih lijekova koji bi mogli biti korisni u ovoj borbi, a jedan je tim prošle godine identificirao 21 postojeći lijek koji obećava. Među njima je bio i lijek protiv gube nazvan klofazimin, koji se u laboratorijskim pokusima pokazao učinkovitim i protiv SARS-a i protiv MERS-a.

Nova studija istraživača s Instituta za medicinska otkrića Sanford Burnham Prebys u San Diegu u Kaliforniji i Sveučilišta Hong Kong sugerira da bi mogao biti koristan i u liječenju COVID-19.

Klofazimin pokazuje antivirusna svojstva protiv SARS-CoV-2 i ograničava ekstremni upalni odgovor koji se obično javlja kod COVID-19.

Studija je podvrgnuta recenziji i uskoro će se pojaviti u časopisu Nature.

Lijek koji je dobro poznat i siguran

Ako istraživači potvrde djelotvornost klofazimina, stručnjaci bi ga odmah mogli primijeniti kao lijek protiv SARS-CoV-2 i COVID-19.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) već ga je odobrila za uporabu protiv gube, a nalazi se i na Model listi esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Stručnjaci su temeljito provjerili lijek radi sigurnosti, iako trenutno nije dostupan u prodaji u Sjedinjenim Državama.

Koautor studije dr. Sumit K. Chanda kaže:

„Klofazimin je idealan kandidat za liječenje COVID-19. Siguran je, pristupačan, jednostavan za izradu, uzima se kao tableta i može se učiniti globalno dostupnim. "

Dr. Chanda objašnjava:

"Nadamo se da ćemo testirati klofazimin u kliničkom ispitivanju faze 2 što je prije moguće za ljude koji imaju pozitivan test na COVID-19, ali nisu hospitalizirani".

"Budući da za ove osobe trenutno ne postoji ambulantno liječenje, klofazimin može pomoći u smanjenju utjecaja bolesti n organizam, što je posebno važno sada kada vidimo da se pojavljuju nove inačice virusa i protiv kojih se sadašnja cjepiva čine manje učinkovitima."

Učinak klofazimina

U studiji su istraživači davali klofazimin hrčcima s SARS-CoV-2 i profilaktički (preventivno) drugim hrčcima koji još nisu imali virus.

Obje skupine koje su istraživači liječili klofaziminom imale su manje SARS-CoV-2 virusa u plućima nakon uzimanja lijeka.

Klofazimin je također spriječio često smrtonosnu upalnu pretjeranu reakciju koja se često događa u ljudi, tzv. citokinsku oluju.

Koautor studije, dr. Ren Sun, sa Sveučilišta u Hong Kongu, izvještava: "Životinje koje su primale klofazimin imale su manje oštećenja pluća i manje virusno opterećenje, posebno kada su lijek primale prije infekcije."

Dr. Sun dodaje: "Osim što inhibira virus, postoje naznake da lijek također regulira odgovor domaćina na virus, što pruža bolju kontrolu infekcije i upale."

Studija sugerira da se klofazimin bori protiv SARS-CoV-2 radeći dvije stvari: blokirajući ulazak virusa u stanice i ometajući replikaciju RNA virusa.

Hrčcima su istraživači ovaj lijek davali sinergijski s remdesivirom. Remdesivir je najistaknutiji lijek koji se trenutno koristi kao lijek protiv COVID-19.

Budući da je klofazimin pristupačan i jednostavan za izradu, on može pomoći u liječenju, pogotovu što je remdesivir skup lijek.

Uzimajući u obzir zabrinutost stručnjaka u vezi s budućim koronavirusima, jednako je uzbudljivo to što se čini da klofazimin sprječava in vitro replikaciju MERS-a u ljudskom plućnom tkivu.

"Potencijalno najvažnije, čini se da klofazimin ima pan-koronavirusno djelovanje, što ukazuje daa može biti važno oružje protiv budućih pandemija", kaže dr. Kwok-Yung Yuen iz Hong Konga.

---

Struka o lepri

Guba (lepra ili Hansenova bolest) je kronična infekcija acidorezistentnim bacilom Mycobacterium leprae, koji pokazuje jedinstveni tropizam za periferne živce, kožu i sluznice.piše Medicinski priručnik Hrvatskog lječničkog zbora i tvrtke MSD.

Simptoma je bezbroj, uključujući neosjetljive polimorfne promjene na koži i perifernu neuropatiju. Dijagnoza se postavlja klinički a potvrđuje biopsijom. Liječi se dapsonom i drugim antimikobakterijskim lijekovima.

M. leprae je obligatni intracelularni parazit koji širom svijeta uzrokuje lepru u više od milijun ljudi. Premda se većina slučajeva zbiva u Aziji, najveća prevalencija je u Africi. Endemska žarišta su također u Meksiku, Južnoj i Središnjoj Americi i na Pacifičkim otocima. Skoro svi od procijenjenih 5000 slučajeva u SAD–u pojavili su se kod useljenika iz zemalja u razvoju, koji su se naselili u Kaliforniju, na Havaje i u Teksas. Postoji nekoliko oblika; najteži, lepromatozni oblik, je češći u muškaraca. Lepra se može pojaviti u bilo kojem životnom razdoblju, premda je incidencija najveća u tinejdžera i osoba u 20–tim godinama.

Sve do nedavno, smatralo se kako su ljudi jedini prirodni rezervoar za M. leprae, no zaraženo je 15% divljih pasanaca u Lujzijani i Teksasu, a nosioci uzročnika ponekad su ni  ži primati. Međutim, osim možda nekih kukaca prijenosnika (npr. stjenice, komarci) životinjski prijenosnici nisu važan čimbenik u zarazi ljudi. M. leprae nalazi se i u zemlji.

Smatra se kako se uzročnik prenosi kapljicama i izlučevinama iz nosa. Neliječeni bolesnik od lepre nosi veliki broj uzročnika u sluznici nosa i njezinim izlučevinama, čak i prije nego što se pojave znakovi i simptomi, a oko 50% bolesnika je bilo u bliskom dodiru sa zaraženom osobom, obično članom kućanstva. Kratki dodiri ne predstavljaju veliku opasnost od infekcije. Blaži, tuberkuloidni oblik je vjerojatno nezarazan. Većina (95%) imunokompetentnih osoba ne dobije infekciju čak niti nakon izlaganja. Oni koji se zaraze, vjerojatno imaju gensku sklonost.

M. leprae raste sporo (vrijeme udvostručenja, 2 tjedna). Uobičajena inkubacija traje od 6 mjeseci do 10 god. Kad se jednom infekcija razvije, može doći do krvnog rasapa.

Simptomi i znakovi

Oko 3/4 zaraženih osoba dobije jednu kožnu promjenu (neodređena lepra), koja se spontano povlači; preostali razvijaju kliničku sliku lepre. Simptomi, znakovi i težina kliničke bolesti ovise o stupnju stanicama posredovanog imunološkog odgovora na M. leprae.

Tuberkuloidna lepra (paucibacilarna Hansenova bolest) je najblaži oblik. Bolesnici imaju jaki stanični imunosni odgovor, koji ograničava bolest na nekoliko mrlja na koži ili na pojedine živce; promjene sadrže malo bakterija ili ih ne sadrže uopće. Promjene na koži čini nekoliko neosjetljivih makula s hipopigmentiranim središtem, oštrih, izdignutih rubova. Osip, niti u jednom obliku lepre ne svrbi. Promjene su suhe jer zahvaćanje autonomnih živaca sprječava znojenje. Periferni živci mogu biti oštećeni i opipljivo povećani, obično asimetrično, i često su u susjedstvu kožnih promjena.

Lepromatozna lepra (multibacilarna Hansenova bolest) je najteži oblik. Bolesnici nemaju stanicama posredovanu imunost na M. leprae te imaju sistemnu infekciju sa široko proširenom bakterijskom infiltracijom kože, živaca i drugih organa (nosa, testisa, bubrega). Imaju kožne makule, papule, čvorove ili plakove, često simetrične, prepune M. leprae. Može doći do ginekomastije, gubitka prstiju i često teške periferne neuropatije. Bolesnici mogu izgubiti trepavice i obrve. U zapadnom Meksiku i drugdje u Latinskoj Americi, bolest može izazvati difuznu infiltraciju dermisa s gubitkom tjelesnih dlaka i drugih kožnih adneksa, ali bez žarišnih promjena, što se naziva difuzna lepromatoza ili lepra bonita. Lepromatozni bolesnici mogu razviti nodozni eritem, a oni s difuznom lepromatozom Luciov fenomen, s vrijedovima (osobito na nogama) koji se često sekundarno inficiraju, vodeći do bakterijemije i smrti.

Granična lepra (također nazvana multibacilarnom), srednje izraženosti, je najčešći oblik. Promjene na koži sliče na tuberkuloidnu lepru, ali su brojnije i nepravilne; velike mrlje mogu zahvatiti čitav ekstremitet a često je i zahvaćanje perifernih živaca sa slabošću i gubitkom osjeta. Ovaj oblik je nestabilan i može postati sličan lepromatoznoj lepri ili obratno, sličan tuberkuloidnom obliku.

Leprozne reakcije: Većina bolesnika može pretrpjeti povremena, akutna, imunološki posredovana upalna zbivanja. Postoje dva tipa.

Reakcije 1. tipa nastaju uslijed spontanog pojačanja stanične imunosti. Do njih dolazi u oko 1/3 bolesnika s graničnom leprom, obično nakon početka liječenja. Kliničke posljedice su značajno pojačanje upale u već postojećim promjenama, uz edem, crvenilo i osjetljivost kože te neuritis s bolovima i gubitkom funkcije. Također se mogu razviti nove promjene. Ove reakcije značajno doprinose oštećenju živaca, osobito ako se ne liječe rano. Budući da je imunološki odgovor pojačan, nazivaju se obrnutim reakcijama, usprkos očitom kliničkom pogoršanju.

Reakcije tipa 2 su sistemske upalne reakcije na odlaganje imunih kompleksa. To se također naziva erythema nodosum leprosum (ENL). Prije su se pojavljivale u oko 1/2 bolesnika s graničnom lepromatozom i lepromatoznom leprom unutar 1. godine liječenja; rjeđe su od uvođenja (dodavanja) klofazimina u terapiju. One se mogu pojaviti spontano prije liječenja. Čini se kako se radi o polimorfonuklearnom vaskulitisu ili panikulitisu, te su vjerojatno uključeni cirkulirajući imuni kompleksi ili pojačano djelovanje pomoćničkih T stanica. Razina cirkulirajućeg faktora tumorske nekroze se povećava. ENL obuhvaća eritematozne i bolne papule ili čvorove koji se mogu zagnojiti i ulcerirati te uzrokovati vrućicu, neuritis, limfadenitis, orhitis, artritis (osobito velikih zglobova, obično koljena) i glomerulonefritis. Hemoliza ili supresija koštane srži mogu dovesti do anemije, a upala jetre može uzrokovati blage poremećaje testova jetrene funkcije.

Komplikacije: Većina komplikacija je posljedica perifernog neuritisa nastalog uslijed infekcije ili lepromatozne reakcije; razvija se distalna hipoestezija i slabost. Mogu biti zahvaćena tijela živaca i mikroskopski živci u dermisu, osobito ulnarni živac u području lakta, što u teškim slučajevima dovodi do grčenja 4. i 5. prsta. Također mogu biti zahvaćeni n. peroneus, medianus, zigomatični ogranak ličnog živca i stražnji aurikularni živci. Osobito su pogođena mala živčana vlakna koja odgovaraju na bol, temperaturu i fini osjet, dok su veća živčana vlakna, odgovorna za položaj i osjet vibracije obično pošteđena. Premještanjem tetiva može se ispraviti lagoftalmus i funkcionalni poremećaji ekstremiteta, no ne treba ga izvoditi sve do 6 mjeseci nakon početka liječenja.

Glavni uzrok pobola su vrijedovi na stopalima sa sekundarnom infekcijom, te ih treba liječiti debridmanom i odgovarajućim antibioticima. Bolesnik mora izbjegavati oslanjanje na noge ili nositi posebni odljev (Unna čizma) koji omogućuje kretanje. Za sprječavanje recidiva, žuljeve treba liječiti, a bolesnici trebaju nositi po mjeri oblikovane cipele ili posebno duboke cipele kojima se sprječavaju natisci.

Oči mogu biti jako zahvaćene. Kod lepromatozne lepre ili ENL, iritis može izazvati glaukom. Neosjetljivost rožnice i zahvaćanje zigomatičnog ogranka ličnog živca (uzrokujući lagoftalmus) može dovesti do ozljede rožnice, ožiljkavanja i sljepoće. Bolesnici sa zahvaćanjem rožnice bi trebali redovito rabiti podmazujuće kapi za oči.

U lepromatoznih bolesnika je zahvaćena nosna sluznica i hrskavica, dovodeći do kronične kongestije, te, povremeno, epistakse. Premda rijetko, ako se lepra ne liječi, može doći do perforacije i urušavanja nosne hrskavice.

U lepromatoznih muškaraca može doći do hipogonadizma uslijed snižene razine testosterona u serumu i povišenja folikul stimulirajućeg i luteinizirajućeg hormona, s erektilnom disfunkcijom, neplodnošću i ginekomastijom. Nadomještanje testosterona (vidi str. 1947) može ublažiti simptome.

Kod lepromatozne lepre povezane s teškom, recidivirajućom ENL ponekad dolazi do amiloidoze i zatajenja bubrega.

Dijagnoza

Na dijagnozu ukazuje klinička slika kožnih promjena i periferna neuropatija a potvrđuje se mikroskopskom pretragom bioptičkih uzoraka; uzročnik ne raste na umjetnim podlogama. Biopsiju treba uzeti s napredujućeg ruba tuberkuloidne promjene. Kod lepromatoznih bolesnika, uzorke treba uzeti iz čvorova ili plakova, premda patološke promjene mogu biti vidljive u koži normalnog izgleda.

Serumska IgM protutijela na M. leprae su specifična, ali nisu osjetljiva. Lepromatozni bolesnici skoro uvijek imaju protutijela, ali ih ima samo 2/3 bolesnika s tuberkuloidnom leprom. Budući da takva protutijela mogu ukazivati na asimptomatsku infekciju u endemskim područjima, njihova je dijagnostička vrijednost ograničena. Međutim, ona mogu biti korisna pri nadzoru nad aktivnošću bolesti, jer razine protutijela uz učinkovito liječenje padaju a kod recidiva mogu porasti.

Za kožno testiranje postoji lepromin (toplinom ubijeni M. leprae), no on nije ni osjetljiv niti specifičan te se ne preporučuje.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ina Fassbender
Ina Fassbender
TOPSHOT - A nurse takes care of a Covid-19 patient in the Covid-19 intensive care unit of the university hospital (Universitaetsklinikum) in Essen, western Germany, on March 22, 2021, amid the novel coronavirus/COVID-19 pandemic. (Photo by Ina FASSBENDER/AFP)
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/revolucija-na-pomolu-jefitini-i-dobro-poznat-lijek-protiv-gube-moze-pomoci-u-borbi-protiv-covida-znanstvenici-polazu-velike-nade-u-klofazimin-1085890 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e616fd62af7065b214c37dc3d0070230fd6fad98 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Revolucija+na+pomolu%3F+Jefitini+i+dobro+poznat+lijek+protiv+gube+mo%C5%BEe+pomo%C4%87i+u+borbi+protiv+covida%2C+znanstvenici+pola%C5%BEu+velike+nade+u+klofazimin&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frevolucija-na-pomolu-jefitini-i-dobro-poznat-lijek-protiv-gube-moze-pomoci-u-borbi-protiv-covida-znanstvenici-polazu-velike-nade-u-klofazimin-1085890 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frevolucija-na-pomolu-jefitini-i-dobro-poznat-lijek-protiv-gube-moze-pomoci-u-borbi-protiv-covida-znanstvenici-polazu-velike-nade-u-klofazimin-1085890 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBRE VIJESTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
SvijetDOBRE VIJESTI

Revolucija na pomolu? Jefitini i dobro poznat lijek protiv gube može pomoći u borbi protiv covida, znanstvenici polažu velike nade u klofazimin

Piše PSD
22. ožujka 2021. - 16:45
TOPSHOT - A nurse takes care of a Covid-19 patient in the Covid-19 intensive care unit of the university hospital (Universitaetsklinikum) in Essen, western Germany, on March 22, 2021, amid the novel coronavirus/COVID-19 pandemic. (Photo by Ina FASSBENDER/AFP)Ina Fassbender

U nastojanju da se bore protiv SARS-CoV-2 i porastom ostalih koronavirusa, stručnjaci traže postojeće lijekove koji se mogu boriti protiv ovih infekcija. Lijek protiv gube (lepre) klofazimin pokazao je obećavajuće rezultate protiv SARS-CoV-2 kod hrčaka.

Klofazimin blokira sposobnost SARS-CoV-2 da uđe u stanice i replicira se putem RNA. Lijek je također pokazao dobra svojstva u borbi i protiv bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u laboratorijskim eksperimentima. Covid i MERS pripadaju istoj korona-obitelji virusa, piše Medical News Today.

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, nije jedini zoonotski koronavirus. Zapravo je treći koji se pojavio od početka stoljeća. Prethodili su mu teški respiratorni sindrom (SARS) 2003. i MERS 2012. godine.

Vjerojatno će biti više ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 15:24