StoryEditorOCM
SvijetKARTE ISW-a

Ruske snage napreduju u svim smjerovima, Zelenski ljut na Zapad: ‘Gdje su ti Patrioti, pa imate ih u izobilju!‘

Piše vijesti sd
28. ožujka 2024. - 11:16

Ruske su snage nedavno potvrdile napredak u blizini Kremine i Bahmuta, a ruska je vojska navodno počela regrutirati osoblje za elemente novoformiranog Lenjingradskog vojnog okruga, javlja Institut za proučavanje rata, koji je na svojem X-u objavio nekoliko zemljopisnih karti na kojima se vidi novo stanje na bojišnici.

Ruski napreduju istočno od grada Časiv Jara u regiji Donjecka, a rovovski se rat nastavlja u područjima sjeverozapadno, zapadno i jugozapadno od Bahmuta, pokazuju karte ISW-a, piše Jutarnji list.

Na kartama ISW-a se vidi i ruski napredak oko grada Avdiivka, kojeg su zauzeli prošlog mjeseca. Rusi izvori tvrde da su njihove snage 25. ožujka napredovale u Bohdanivki, kao i zapadno i istočno od Vesele.

Geolocirane snimke objavljene 24. ožujka pokazuju da su ruske snage napredovale južno od Bohdanivke, a rusko Ministarstvo obrane je 23. ožujka ustvrdilo da su ruske snage zauzele selo Ivanivske.

ISW je na svojim kartama objavio i da su ukrajinske snage napredovale sjeverno od Senkivke. Dodaju i da su i ruske i ukrajinske snage ostvarile manje napretke duž crte Kupjansk-Kremina, kao i da u Zaporoškoj oblasti nema većih promjena na bojišnici.

Gradonačelnik ukrajinskog Harkova Ihor Terekhov izvijestio je o još jednom noćnom napadu Rusa na taj grad pri čemu je uništen jedan restoran i razbijeni su prozori na obližnjoj zgradi, dok je 12-godišnji dječak ubijen kada su ruske snage granatirale grad Borova, jugoistočno od Harkova, izvijestio je Reuters.

Terekhov je, pišući na Telegramu, naveo da u prvom napadu nije bilo ozlijeđenih.

Policija je ogradila peterokatnu stambenu zgradu koja je pogođena, prozori su joj razbijeni, a balkoni teško oštećeni.

"Neki ljudi nisu imali sreće. Jedna je osoba poginula, drugi imaju rane od gelera", rekla je Kateryna Velnychuk, koja je bila sa svojim dečkom u zgradi u mjestu Borova, kada je pogođena.

Na mjestu događaja, muškarac sa zavijenom glavom pretraživao je ruševine oštećenog stana u potrazi za dvije mačke, koje je na kraju pronašao žive, navodi Reuters uz dodatak da je kraj ulaza u zgradu ležalo mrtvo tijelo pokriveno jaknom.

Harkov i okolno područje često su napadani projektilima i bespilotnim letjelicama tijekom više od dvije godine rata, ali uporaba navođenih bombi velikog kalibra neuobičajena je za grad.

image

Posljedice posljednjeg ruskog napada na Harkiv

Sergey Bobok/Afp

"Ruski teror nad gradom postaje sve gnusniji", istaknuo je rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na X-u i pozvao ukrajinske saveznike da njegovu zemlju opskrbe s više protuzračne obrane i borbenih zrakoplova.

"Ne postoji racionalno objašnjenje zašto Patrioti, kojih ima u izobilju diljem svijeta, još uvijek ne pokrivaju nebo Harkova i drugih gradova i zajednica koje napadaju ruski teroristi", napisao je Zelenski.

Ukrajina već mjesecima traži i ratne zrakoplove F-16. Belgija, Danska, Norveška i Nizozemska među zemljama su koje su obećale donirati F-16. Koalicija zemalja obećala je pomoći u obuci ukrajinskih pilota za njihovo korištenje, piše Jutarnji list.

image

Sustav Patriot, kakav priželjkuje Zelenski

Daniel Mihailescu/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:33