StoryEditorOCM
Svijetda se smrzneš

Tri ukrajinska helikoptera sletjela nedaleko od prve linije fronta, a onda je krenuo užas... Pogledajte snimku

Piše Davor Krile
14. ožujka 2024. - 13:00

Tri jurišna helikoptera Mi-8 ili Mi-17 iz sastava 12. eskadrile zrakoplovstva ukrajinske vojske sletjela su jučer na polje u Novopavlivki, 55 kilometara zapadno od crte bojišnice izvan ruševina Avdiivke u istočnoj Ukrajini. 

Čini se da su se helikopteri punili za dnevni raketni napad kao potpora ukrajinskim brigadama koje drže novu obrambenu crtu koja prolazi kroz sela Berdiči, Orlivka i Tonenjke. Posade helikoptera, barem pilot i kopilot, vjerojatno nisu planirali dugo ostati na zemlji. Ali ipak su ostali dovoljno dugo da ih ruski poboljšani lanac smrti - dronova i topništva - izbriše s lica zemlje. Ruski dron ih je promatrao, a potom ih je topiništvo dokrajčilo. 

Kazetno streljivo eksplodiralo je iznad helikoptera 12. eskadrile, oštetivši najmanje dvije letjelice i ubivši dvojicu zrakoplovaca: Jaroslava Kavu i Andriju Bakuna. Treći helikopter je, kako navodi analitičar Forbesa, uspio odletjeti prije nego što su dronovi natovareni eksplozivom uletjeli kako bi dokrajčili dva koja nisu pobjegla.

U samo zadnjih tjedan dana Rusi su izbacili iz stroja prvi ukrajinski topnički raketni sustav visoke mobilnosti HIMARS, prve lansere moćnih američkih baterija protuzračne obrane Patriot, a sada i par helikoptera.

Do sada bi trebalo biti očito da ruski ubojiti lanac - koji uključuje bespilotne letjelice i topništvo omogućava uočavanje mete duboko iza linije bojišnice i gađanje iste prije nego što se makne - postaje sve precizniji i to vrlo ubrzano, navodi Forbes.

U teoriji, Rusija je krenula u širi rat protiv Ukrajine prije 25 mjeseci brzim ubojitim lancem koji se djelomično temelji na podatkovnoj mreži Strelets, koja spaja ciljane podatke iz nadzornih bespilotnih letjelica i drugih izviđačkih sredstava sa sustavima za upravljanje paljbom topničkih baterija. U praksi, Strelets i druge ruske ciljne mreže rijetko su radile kako je zamišljeno – i to uglavnom zbog ljudskih ‘falinki‘. Pojednostavljeno rečeno, viši ruski zapovjednici nisu vjerovali nižim ruskim zapovjednicima da će otvoriti vatru na temelju prolaznih i novih obavještajnih podataka.

Čelnici su “kulturološki neskloni pružanju konteksta za prosuđivanje onima koji izvršavaju naredbe”, objasnili su Mihajlo Zabrodski, Jack Watling, Oleksandr Daniljuk i Nick Reynolds u izvješću za 2022. godinu napisanom za Royal United Services Institute u Londonu.

image

 

 

screenshot x

No, to se počelo mijenjati prošle godine - a ove su se godine reforme ubrzale. Rusi postavljaju sve više sve boljih bespilotnih letjelica za nadzor koje prosljeđuju podatke duž robusnijih mreža većem broju artiljerijskih baterija na prvoj crti i posadama napadačkih bespilotnih letjelica.

“Rusija koristi novu tehnologiju za poboljšanje veza između senzora i strijelaca”, napisao je za zapovjedništvo za obuku američke vojske časnik britanske vojske Blair Battersby. Štoviše, čini se da ruski zapovjednici daju snagama na prvoj liniji više prostora da djeluju samostalno. Nadzirući dublje i pucajući dalje, brže i preciznije, ruske snage ublažavaju jedan od svojih dugotrajnih nedostataka - i otupljuju ono što je nekoć bila ključna ukrajinska prednost: relativna sloboda kretanja koju je rusko sporo ciljanje omogućilo ukrajinskim snagama.

image

 

 

screnshot x

Ukrajinskim zapovjednicima trebalo bi biti kristalno jasno da njihove snage više nisu sigurne unutar 80 kilometara od crte bojišnice - posebno dok su na otvorenom tijekom dana. Imaju dva izbora. Povući vlastite helikoptere, raketne bacače i protuzračne obrambene baterije dalje od prednje strane ili dodati zaštitu. Ukrajinci bi mogli prekinuti ruski ubojiti lanac ometanjem ili obaranjem nadzornih dronova koji su obično prve karike u lancu. Ali to znači postavljanje više ometača i protuzračnih obrambenih sustava, za kojima je trenutačno velika potražnja, a manjak u ponudi.

Ukrajinski saveznici bi mogli pomoći, ali Sjedinjene Države, najveći saveznik, poslale su samo jedan paket vojne pomoći u gotovo tri mjeseca otkako su proruski republikanci u američkom Kongresu počeli blokirati nova sredstva za Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:35