StoryEditorOCM
Svijetmala italija

U Njemačkoj djeluje više od 1000 talijanskih mafijaša: ‘Mi smo europska perilica za prljavi novac‘

Piše hina
29. siječnja 2024. - 16:00

U Njemačkoj je trenutno aktivno preko 1.000 pripadnika neke od talijanskih organizacija organiziranog kriminala, priopćilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak.

"Na temelju podataka saveznog i pokrajinskih ministarstava unutarnjih poslova dolazimo do zaključka da u Njemačkoj trenutno živi 1003 aktivnih pripadnika neke od talijanskih organizacija organiziranog kriminala", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova koje time odgovara na upit zastupničkog kluba Zeleni u Bundestagu.

Više od stotine nesvrstanih mafijaša

Od 1003 pripadnika mafije u Njemačkoj 519 otpada na kalabrijsku ‘Ndranghetu, 134 na sicilijansku Cosa Nostru te 118 na napuljsku Camorru.

Pored ovih poznatih podružnica mafije u Njemačkoj su aktivna i 33 pripadnika Stidde, sicilijanske grupacije, te 37 pripadnika kriminalne organizacije iz pokrajine Apulija, dok, kako se navodi, 162 pripadnika mafije nije moguće svrstati u neku od podgrupacija.

Prema navodima iz priopćenja, mafija je, osim u trgovini narkoticima, najaktivnija u poslovima oko gastronomije i prodaje živežnih namirnica, ali i u trgovini automobilima, a kaznena djela se odnose na utaju poreza, pranja novca i zloupotrebe poticajnih sredstava.

drže se podalje od javnosti

Predstavnik stranke Zeleni u unutarnjopolitičkom odboru Bundestaga Marcel Emmerich rekao je kako je Njemačka, zbog još uvijek velike prisutnosti gotovine u poslovnom svijetu, pogodna za pranje novca.

"Njemačka je europska perilica za prljav novac", rekao je Emmerich.

Njemački mediji su nakon pada Berlinskog zida u devedesetima javljali o pojačanoj aktivnosti mafije na istoku Njemačke, gdje je nakon ujedinjenja postojala velika potreba za otvaranjem ugostiteljskih objekata, posebice s talijanskom kuhinjom, a država je ulagala milijarde u gospodarske poticaje.

Mafija se u Njemačkoj drži podalje od javnosti, a jedan od rijetkih slučajeva kada se o talijanskoj mafiji pojačano izvještavalo dogodio se 2007., kada je u jednom talijanskom restoranu u Duisburgu ubijeno šest pripadnika jedne kalabreške obitelji.

image

Njemačkoj policiji nije lako imati na oku tolike mafijaše (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:49