StoryEditorOCM
Svijetruska carska flota

Ukrajinci pogodili ruski ratni brod Kommuna, star čak 111 godina, prošao je dva svjetska rata: ‘Ona je legitimna meta‘

Piše vijesti sd
22. travnja 2024. - 13:22

U nedjelju je ukrajinsko ministarstvo obrane izjavilo kako je krstarećim projektilom Neptune uspješno napalo spasilački brod ruske mornarice, Kommuna, dok je bio usidren u luci u Sevastopolju. "Još jedan loš dan za rusku crnomorsku flotu," našalilo se ministarstvo u Kijevu.

Kommuna je u vojnu službu ušla daleke 1913. godine i bila dio carske, sovjetske i, na kraju, ruske mornarice, a preživjela je i dva svjetska rata. Čak 111 godina stara Kommuna najstariji je aktivni ratni brod na svijetu. Čak i umjereno oštećenje moglo bi ovaj stari brod udaljiti iz službe na mnogo mjeseci, a možda čak i godina, piše Forbes.

Gubitkom Kommune ruska crnomorska flota gubi i važnu snagu: Kommuna je veliki katamaran iz kojeg posada može slati malene spasilačke podmornice ili podizati predmete poput komada potonulih plovila s morskog dna.

Kommuna je vrijedan povijesni artefakt, ali to joj ne daje pravo na poseban tretman u brutalnoj ratnoj zoni. "Objektivno, ona je legitimna meta," kaže pomorski stručnjak H.I. Sutton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 13:23