StoryEditorOCM
4 kantunaMIŠKOVIĆ UPOZORAVA

A gdje je sada vertikala vlasti? Ministarstvo zdravstva zaboravilo na Zadarsku županiju kada je u pitanju hitna medicinska služba iz zraka!

Piše Iva Ivanac
29. veljače 2024. - 12:23

V.d. predsjednica ŽO SPD Zadarske županije i županijska vijećnica Vedrana Mišković na Skupštini je upozorila kako je Ministarstvo zdravstva u potpunosti zaboravilo na Zadarsku županiju kada je u pitanju hitna medicinska pomoć iz zraka.

- Prije nekoliko mjeseci u listopad u prošle godine Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je uvođenje novog programa Hitne helikopterske medicinske službe kojim će Hrvatska konačno dobiti hitnu medicinsku službu iz zraka.

Uvođenju službe trebalo bi značajno skratiti vrijeme reakcije u slučajevima nesreća i stanja opasnih po život. Svrha projekta je omogućavanja pružanja pomoći osobama kojima je ugrožen život u okviru medicinskog zlatnog sata. Unutar zlatnog sata vrijedi pravilo 3 x 20 minuta, odnosno, da se za maksimalno 20 minuta stigne do pacijenta, da ga se unutar 20 minuta stabilizira te da ga se u narednih 20 minuta transportira do bolnice. Zbrinjavanje životno ugrožene osobe unutar zlatnoga sata, pokazuju studije, povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto, kazala je Mišković dodajući kako pozdravlja nabavu medicinskih helikoptera za HMP, ali je i upozorila što se događa s Zadarskom županijom.

- Ministarstvo je raspisalo međunarodni natječaj i unajmilo četiri helikoptera s posadama na rok od sedam godina. U tijeku je uspostava baza u Rijeci, na Braču, u Osijeku i Zagrebu. Iskustvo drugih država pokazuje da se HHMS, radi postizanja „zlatnog sata“ koristi na 50 do 70 km od zračne baze, odnosno bolnice. Ovdje je rub krugova postavljen na 80 km, kazala je Mišković i pokazala fotografiju portala udruge HELP- helikopterima liječnici pomažu koja pokazuje kako je cijela Zadarska županija, gotovo svi nacionalni parkovi, veliki dio autoceste i Jadranske magistrale kao i svi otoci u županiji izostavljeni iz ove usluge. 

- Ministarstvo će zacijelo tvrditi drugačije no jasno je da obuhvat Zadarske županije ovom službom nije ni bio u planu. U suprotnom bi bio planiran barem jedan civilni helidrom u blizini bolnice jer HHMS bez toga nema smisla. Navodno se planirala izgradnja helidroma na parkiralištu uz OBZ no, po Županovim riječima od toga se, za sada odustalo, kazala je Mišković pitajući  se zašto je Zadarska županija opet izostavljena u projektu na koje će Ministarstvo potrošiti 62,5 milijuna eura

- Vi župane imate vertikalu kojom se ponosite, sve poluge vlasti, od lokalne i regionalne do državne. Iskreno se nadam da za ovo niste znali i da biste se u suprotnom izborili za to da Zadar i Županija uđu u program. No, sad znate pa Vas stoga pozivam da hitno zatražite nabavu još jednog helikoptera čija bi baza bila smještena na području Zadarske županije, kazala je Mišković. 

Župan Božidar Longin pohvalio je inicijativu vijećnice Mišković.

- Imamo specifičnu situaciju u odnosu na druge županije jer imamo puno malih otoka. Mi smo u zadnje vrijeme nabavili dva broda za zadarski arhipelag, imamo kola hitne pomoći koja su u stalnom dežurstvu u Preku i kola hitne pomoći koja su u stalnom dežurstvu na Foši. Dakle, mi smo bez obzira na helikoptersku službu, napravili dosta po pitanju hitne službe i mislim da imamo dosta dobre rezultate. U planu je i "brod ljekarna" koji bi imao liječnika, kazao je Longin. 

Mišković je replicirala kako helikopterski sustav nema alternative.

- Po rezultatima u drugim zemljama pokazuje se kako jedan helikopter s liječnikom zamjenjuje šest do deset timova. Brodovi nama neće pomoć na Velebitu i u zabačenim selima u Lici. Isto tako neće nam pomoći kod velikih prometnih nesreća i zato smatram da se ne treba deklarativno preuzeti inicijativa već odmah poduzeti korake kako bi se ovaj problem riješio, zaključila je Mišković. 

 

 

27. travanj 2024 23:45