StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE NEGO

Ante Rubeša: Denis Sokol nam je rekao da se nad članovima Akcije mladih ne vodi istraga ni izvidi zbog razotkrivanja pedofilske afere

Piše Zadarski.hr
17. ožujka 2024. - 19:59

Ante Rubeša, gradski vijećnik Akcije mladih, poslao nam je reagiranje/demanti koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

obraćam vam se povodom objava malicioznih članaka u kojima nas se proziva za razotkrivanje i imenovanje aktera u pedofilskoj aferi, koja od "proteklog tjedna" potresa našu sredinu.

Naime, dotični novinar jednog zadarskog portala navodi, kako se nad članovima zadarske Akcije mladih vrše izvidi Županijskog državnog odvjetništva zbog priopćenja, koje smo uputili institucijama te lokalnim i nacionalnim medijima. U priopćenju smo imenovali osobu i institucije u kojima je radila osoba, koja je osumnjičena za ove, nakaradne radnje. Iako se novinar sam hvalio, kako je on prvi prokazao i pisao o ovom slučaju, nije se libio prijaviti naše priopćenje pošto su se u istom nalazile fotografije na kojima su vidljiva djeca, koja su sudjelovala u kazališnoj predstavi.

Krivi smo što smo i to ne prvi put, priopćenje i informacije, koje smo dobili od svjedoka, ovaj put zabrinutih roditelja, proslijedili institucijama i medijima. Iako smatramo da smo napravili pogrešku što prilikom slanja medijima nismo izbacili fotografije, premda se zna, a vjerujem da je znao i novinar, da je zadnji filter kod ovakvih situacija glavni urednik jer bez obzira na onoga tko šalje, zakon zahtijeva provjeru i zaštitu onoga tko objavljuje sporne dokumente.

Nedugo nakon slanja spornog maila, poslali smo novi mail na iste adrese s zamolbom za neobjavljivanjem fotografija. Stoga nam nije jasno zašto je novinar iskoristio situaciju pokušavajući nas inkriminirati i to poimenično.

Slijedom tih, malicioznih natpisa kontaktirali smo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, osobno gosp. Sokola. Na upit vodili se istraga ili izvidi nad članovima Akcije mladih zbog razotkrivanja pedofilske afere, gosp. Sokol nam je izjavio da se ne vode nikakve istrage niti izvidi nad nama pošto su fotografije, koje usput nigdje nisu ni objavljene, snimljene na javnom događanju te kao takve su dostupne svima i nisu inkriminirajuće.

Žalosno je da se na ovaj način pokušava prikriti razmjere ove afere koja seže do samog političkog i crkvenog vrha, koji ovakvim nakazama pružaju alibi imenujući ih na najviše funkcije u društvenom poretku, gdje su tim predatorima, kao na dlanu oni najranjiviji, najmlađi. Ovo nije priča gdje su svi iznenađeni, ovo je priča gdje su svi sve znali i zbog toga je naša dužnost o tome javno progovarati.

S ovim predatorom i njegovim protektorima ćemo se obračunati na sjednici Gradskog vijeća, pod punim imunitetom, a novinaru želimo poručiti neka se zapita što je za njega bitnije, pravo ili pravda.

Akcija mladih Zadar

Ante Rubeša

01. svibanj 2024 01:24