StoryEditorOCM
4 kantunaNEVJEROJATNA PRIČA

Apsurd na zadarskim otocima: kako je katastar iz 1910. godine postao važeći zemljišnik, a otočani na Ravi i Sestrunju ljudi bez zemlje!

Piše Ana Vučetić Škrbić
1. prosinca 2023. - 10:26

Sve je otkriveno sasvim slučajno, kada je jedna otočanka na zadarsku Elektru došla riješiti problem s računom za struju. Njezina kuća na otoku Ravi, ispostavilo se tada, više uopće nije bila njezino vlasništvo već je na nju bilo uknjiženo drugih 20 ljudi. Ubrzo, slična se situacija događa i vlasnicima lokalnih OPG-ova koji su od Ministarstva poljoprivrede trebali dobiti poticaje. Međutim, ponovno se ispostavilo kako zemlja za koji su dobili poticaje, prema zemljišnim knjigama, uopće nije njihova?!

I tako su, jedan po jedan, stanovnici otoka Rave i susjednog Sestrunja otkrili "novo stanje" u zemljišnim knjigama: ili su ostali bez vlasništva nad svojim nekretinama, ili su dobili suvlasnike, a na dio posjeda, silom zakona, automatski se uknjižila Zadarska županija. Istini za volju, nisu svi loše prošli. Neki su bili sretne ruke pa su preko noći, ni krivi ni dužni, greškom postali vlasnici zemlje koju nikad nisu imali. Da priča bude još bolja, oni poduzetniji te su nekretnine brže bolje ponudili agencijama za nekretnine na prodaju.

Kako se ovo moglo dogoditi i po čijoj odluci, službeni odgovor još uvijek se ne zna. Ono što se zna jest da je Rava nekad imala zemljišne knjige koje su izgorjele, a Sestrunj nije imao ni to. Umjesto toga koristio se polog isprava jer nova katastarska izmjera na ova dva otoka nikada nije provedena iako ju čekaju preko 20 godina. I onda, u srpnju ove godine, ne zna se kako ni zašto, ta baza zamijenjena je bazom katastara iz 1910. godine, dakle iz vremena Austro- Ugarske! To, jasno, ne odgovara stvarnom stanju na terenu zbog čega dolazi do potpunog nereda u zemljišnim knjigama i katastarskim upisima, a trenutna vlasnička slika ova dva otoka je, najkraće rečeno, apsurdna.

- To što je zadarski sud napravio je kriminalno! Igrati se na ovakav način s vlasništvom na štetu svojih građana, toga valjda nema nigdje. Ovakav presedan nije samo izvan zakona nego i izvan svake pameti. Kad otvorite katastar Rave, sve je žute boje. Tu i tamo je ostalo nešto od vlasništva, ali na većinu toga je uknjižena Zdarska županija. Čak i na posjede ovdje u centru mjesta gdje su obiteljske kuće. Dok su premijer Plenković i župan Božidar Longin na Otočnom vijeću ovdje u Zadru početkom studenog oduševljeno govorili o strategiji razvoja otoka, u isto vrijeme Rava i Sestrunj su doslovno izbrisani, nestali. Već smo građani drugog reda u ovoj državi, a sada smo dobili i zasebni pravni režim - govori nam Zdenko Simičić, predsjednik Mjesnog odobra Mala Rava.

Otočani su očajni. Otkako su slučajno otkrili da im je katastar iz 1910. godine postao važeći zemljišnik nema kome nisu pisali: Ministarstvu pravosuđa, Općinskom sudu u Zadru, Zemljišno-knjižnom odjelu, Gradu Zadru...

- Nitko nam nije odgovorio, a kamoli dao objašnjenje što se dogodilo i tko je kriv za ovaj nered. Samo se odgovornost prebacuje s jedne strane na drugu. Mi zahtjevamo da se ova zemljišna knjiga s potpuno krivim stanjem stavi izvan snage ili da nam se produži rok za primjedbe. Od Državne geodetske uprave i Grada Zadra, kojemu Rava i Sestrunj administrativno pripadaju, dobili smo načelno obećanje da će se iduće godine obaviti snimanje iz zraka i nakon toga formirati uredne zemljišne knjige- kaže Simičić u ime otočana kojima je ostalo još svega 10 dana vremena da se žale na odluku koja je donesena bez njihova znanja.

- Službeno su nam dali rok od šest mjeseci da se možemo žaliti, ali nitko od nas nije znao da je takva odluka uopće donesena. Taj rok ističe uskoro, 12. prosinca, ali vlasnici nekretina na ovom otoku žive na pet kontinenata. Dakle, za većinu je to nemoguća misija. Opće je poznato da, kad živiš na otoku, obično treba 10 do 15 godina da katastarsku česticu prebaciš na zemljišne knjige. Prvo na teren izađe geodet pa odvjetnik pa sud, nakon toga svi suvlasnici i susjedi moraju dati izjave i to traje godinama. Sada im je trebalo doslovno šest mjeseci da katastar stariji od 100 godina postane važeća zemljišna knjiga bez da je itko od vlasnika išta o tome znao. Zato hitno tražimo da je stave izvan snage ili produže rok za primjedbe, sve drugo je izvan zakona i svake pameti- poručuje predsjednik MO na Ravi.

04. svibanj 2024 01:55