StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO SU SE ČETIRI NEKADAŠNJA ZADARSKA POLICAJCA NAŠLA U VELIKOJ PRAONICI NOVCA

Bivše pripadnike 'Poskoka' Kapetanovića i Maku uhvatio njihov suborac Anton Dražina! Savarin: od intelektualca i policajca do kriminalca!

9. kolovoza 2019. - 22:00
Budimir Savarinbudimir-

Četiri bivša zadarska policajca "pala" su u velikoj akciji policije protiv organiziranog pranja novca. Kaznenim prijava za gospodarski kriminali prijavljeni su među ostalima Vedran Ikić (44), Marko Čulina Maka (48), Ivica Kapetanović (53) i Budimir Savarin (48).

Ikić je najmlađi u tom društvu, i bio je pripadnik pomorske policije, ali je nečasno otpušten iz policije zbog nesilničkog ponašanja. Ikić iza sebe ima dugu povijest nasilja i problema sa zakonom, ali sve do svibnja ove godine uspijevao je ostati na slobodi, mnogi kažu zbog dobrih i prijateljskih odnosa nekih članova njegove obitelji s utjecajnim pripadnicima zadarskog pravosuđa.

Savarin je bio visoki policijski službenik, jedno vrijeme načelnik policijske postaje u Srbu i Obrovcu. Na Filozofskom fakultetu u Zadru uspješno studirao filozofiju i sociologiju. 

Savarin je 2011. na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od četiiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godinu dana zbog zlouporabe kreditnih kartica i čekova. Kad je upao u financijske probleme Savarin je na karticama i preko čekova nagomilao dug od 122 tisuće kuna koji nije vraćao. U to vrijeme bio je vlasnik tvrtke Progres u Obrovcu. 

Bivši policajac javnosti je postao poznat nakon što je uhićen 2009. godine zajedno sa još četvoricom muškaraca osumnjičenih da su trgovački lanac Mercator prevarili za oko milijun kuna. Sve do ožujka 2007. godine, kada je dobio nečastan otpust iz zadarske policije zbog nedoličnog ponašanja izvan službe, bio je zaposlen u MUP-u. 

U zadarskoj policiji zaposlio se devedesetih godina, još kao student, i tamo je dugo godina obnašao različite funkcije. Isprva je bio inspektor Odjela kriminalističke policije PU zadarske, da bi poslije postao načelnik Policijske postaje u Srbu, a u međuvremenu ga je sindikat državnih službenika i namještenika RH 2005. godine imenovao i za sindikalnog predstavnika PU zadarske. 

Još dok je radio u policiji, Savarin je 1995. godine osnovao tvrtku za konzalting i trgovinu “Progres Zadar” d.o.o. sa sjedištem u Kruševu. Tvrtka se bavila izdavanjem knjiga, časopisa i publikacija, savjetovanjem u vezi s poslovanjem, kupnje i prodaje robe, do građenja projektiranja i nadzora. 

Marko Čulina Maka i Kapetanović bili su pripadnici specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci", kao i današnji načelnik PU zadarske Anton Dražina koji je nakon rata bio i zapovjednik SJP "Poskoci". Ispada tako da su se bivši suborci iz Domovinskog rata u miru našli na suprotstavljenim stranama (zakona), odnosno da je Dražina pohvatao svoje suborce jer su se, među ostalim, bavili kriminalnim aktivnostima i prali novac preko Braniteljske zadruge Sokol Zadar. 

Maka i Kapetanović imali su i političkih ambicija, Maka je blizak HDZ-u, dok je Kapetanović, inače predsjednik Udruge SJP Poskoci, blizak HSP AS. Maka je ostao upamćen kada je u ime braniteljskih udruga i konzervativnih snaga iz Zadra i županije, očito kao osoba s posebnim autoritetom, dobio prednost ispred nekih sveučilišnih profesora i doktora znanosti da pročita govor upućen Zadranima uoči parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila HDZ-ova koalicija predvođena Tomislavom Karamarkom.

Ikić i Maka postali su poslovni suradnici kroz tvrtku Sokol Projekt koja je vodila "Zara Beach" na Kolovarama, sve dok im odvjetnik Hotela Zadar Augustin Sudinja nije na vrat "navukao" carinu koja je lokal ubrzo zatvorila i trajno zapečatila.

Uz Marka Čulinu Maku kaznenu prijavu je zaradio i njegov sin Andrija, također otprije poznat policiji kao jedan od silovatelja u slučaju peterostrukog silovanja na zadarskoj plaži Kolovare u studenom 2013. godine.

26. travanj 2024 13:00