StoryEditorOCM
4 kantunaBIVŠI RADNICI CROATIA ZADAR LINEA IDU U PROSVJED

Blokirat ćemo kolodvor u Benkovcu - želimo naše otpremnine, a po pravdu idemo u Strassbourg!

Piše Iva Ivanac
25. listopada 2017. - 15:26
prosvjed_zadar7-280213

Još jedan u nizu prosvjednih skupova bivših radnika Croatia Zadar Line održao se u srijedu ujutro ispred Trgovačkog suda u Zadru. Dvadesetak bivših radnika te tvrtke okupilo se najavljujući blokadu benkovačkog kolodvora zbog neisplaćenih priznatih otpremnina u vrijednosti od oko pet milijuna kuna.

- Nekada jedna od najboljih tvrtki u državi, u potpunosti je uništena privatizacijom, a za to nitko do danas nije odgovarao. Nažalost, ostalo je 80-ak otpremnina koje nisu isplaćene, a neki ljudi su i umrli čekajući ih. Stečaj tvrtke  je vođen čak 12 godina, a zadnjih pet godina vode se postupci vezani uz imovinu tvrtke – rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH i bivših radnika tvrtke Croatia Zadar Line.

Prosvjednici misle kako je potrebno prodati polovicu kolodvora u Benkovcu koji je u vlasništvu tvrtke Croatia Zadar Line jer smatraju kako će jedino tako dobiti svoje otpremnine. Najavili su i blokadu tog kolodvora u sljedećih nekoliko dana, a ona će trajati sve dok se ne riješi problem prodaje.

- Nakon toga ćemo zatražiti i sastanak s gradonačelnikom Benkovca da se pronađe rješenje koje stečajni upravitelj već godinama bezuspješno traži. Želim napomenuti da nećemo tako lako odustati od otpremnina – rekao je Uranija najavljujući kako će, ako dogovori oko prodaje polovice kolodvora ne budu uspješni, podnijeti tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strassbourgu - tužit će Republiku Hrvatsku zbog neučinkovitosti hrvatskog pravosuđa za kojeg navodi da je karcinom društva.

- Zatražiti ćemo i reviziju svih sudskih postupaka protiv odgovornih osoba koje su dovele do ove situacije. Za propast ove tvrtke krivim naše pravosuđe koje je katastrofalno, upravu koja je dovela do privatizacije, vlasnika tvrtke koji je doveo do ove katastrofične situacije i stečajnog upravitelja – zaključio je Uranija.

Nakon toliko vremena bivši radnici izgubili su nadu da će ikada više vidjeti svoj novac.

- U toj sam tvrtci stekao 22 godine staža, a meni su dužni 70-ak tisuća kuna plus kamate. Naše pravosuđe je jedini krivac za ovo i ne vjerujem da ću ikada više u životu vidjeti svoje novce, ali neću odustati – rekao nam je Predrag Dušević koji je nakon propasti Croatia Zadar Line uspio ponovno pronaći posao.

-  Bio sam vozač skoro 46 godina i dužni su mi preko sto tisuća kuna. Ma da dobijem i 30 tisuća bio bih sretan, ali sam dosada izgubio svaku nadu. Ta tvrtka mi je bila sve i prehranjivala je moju obitelj – rekao je umirovljenik Nikola Maričić, jedan od bivših radnika tvrtke koji je javno upitao bi li netko iz pravosuđa, iz Nadzornog odbora ili iz Sabora, mogao sjesti na njegovo mjesto mjesec-dva i plaćati sve račune s mirovinom od 2.830 kuna koliku on ima.

18. travanj 2024 11:00