StoryEditorOCM
4 kantunaTRAŽILI 90.000 KUNA

"Članci su nam negativno utjecali na psihu", tvrdili su Renata Peroš i David Ricov te tražili novac, ali stigla je i pravomoćna presuda: odbijeni su

Piše Lada Burčul
28. veljače 2022. - 22:01

Županijski sud u Vukovaru donio je presudu kojom je odbio žalbu Renate Peroš, Davida Ricova i Narodnog muzeja Zadar (NMZ) - ova „trojka“ tužila je „Slobodnu Dalmaciju“ zbog teksta o zapošljavanju Davida Ricova u Narodni muzej u svojstvu konobara, pa su za pretrpljene duševne boli i „grubo napadnutu čast i ugled“ od „Slobodne“ tražili 90 tisuća kuna. Svakom po 30 tisuća: Ricovu, Renati Peroš i Narodnom muzeju.

O ovoj je tužbi odlučivala sutkinja zadarskog Općinskog suda Katja Morić Arambašić u srpnju 2019. godine, te ju je odbacila s argumentacijom da su „tužitelji sve činjenice iz teksta i sami potvrdili tijekom sudskog postupka.“

Nezadovoljni odlukom, Renata Peroš, David Ricov i Narodni muzej (?) su uložili žalbu o kojoj je odlučivao Županijski sud u Vukovaru.

- Županijski sud u Vukovaru donio je presudu kojom je odbio žalbu tužitelja Narodni muzej Zadar, Renate Peroš i Davida Ricova protiv tuženika Slobodna Dalmacija d.d radi naknade štete, kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Zadru od 9. srpnja 2019. – potvrdio je u ponedjeljak glasnogovornik zadarskog Općinskog suda Davor Dubravica.

„Slobodna Dalmacija“ i portal Zadarski.hr objavili su tekst o tome da je David Ricov, tada po struci konobar,  zaposlen na radnom mjestu koordinatora Malog Arsenala, spomenika iz 13.stoljeća. To je bio slučaj bez presedana u Hrvatskoj, o čemu su nakon toga izvijestili i drugi mediji. Konobara Ricova je bez natječaja zaposlila ravnateljica NMZ-a Renata Peroš.

image
David Ricov
Cropix

Kad se u srednjoj školi u Benkovcu prekvalificirao u komercijalistu, Ricov je dobio ugovor o radu, i dalje bez provedenog natječaja.

Zbog ovih informacija trojka je išla na sud i tražila 90 tisuća kuna, navodeći da su pretrpjeli „nemjerljivu štetu“ i da su im „članci itekako negativno utjecali na psihu, pa su posezali za sredstvima za smirenje.“

- Pogoršala mi se štitnjača, morao sam početi piti tablete za želudac, tablete za smirenje, pogoršao mi se i išijas zbog čega sam morao otići u toplice – izjavio je na sudskom postupku u Zadru David Ricov, dok je Renata Peroš je u sudnici rekla da je Ricova zaposlila „jer je on uslužan i zna se ponašati.“

- Kao ravnateljica ja mogu odabrati osobu koju želim. A članak sam doživjela kao huškanje i sramoćenje jer me se prikazalo kao samovoljnu i bahatu osobu koja radi što ju je volja. O ovome se raspravljalo u Saboru i u TV dnevniku gdje su se svi izrugivali ovoj mojoj odluci i čudili se što sam to napravila – opisala je Peroš u sudnici svoje duševne boli.

Sutkinja Katja Morić Arambašić nije, međutim, prihvatila ove navode, već je u presudi kojom je odbila tužbu navela da je „postojao interes javnosti da o ovom slučaju dobije informaciju, a novinar ju je detaljno provjerio prije pisanja spornog članka.“

Isti stav zauzeo je, temeljem žalbe, i Županijski sud u Vukovaru, i time je pravomoćno odbijena tužba kojom su Peroš, Ricov i NMZ od „Slobodne Dalmacije“ tražili 90.000 kuna.

image
Cropix

Priča ipak nije završena, jer se otvorilo pitanje troškova: ako su privatne tužbe platili Peroš i Ricov, da li je tužba NMZ-a plaćena iz muzejske blagajne? Tko je platio sudske troškove? Tko je platio troškove odvjetnika koji je zastupao NMZ? I tko je, s obzirom da su parnicu izgubili, platio ukupne troškove odvjetnika?

Podsjetimo, i inspekcijski nadzor Ministarstva rada i mirovinskog sustava utvrdio je pogreške prilikom zapošljavanja Davida Ricova u Muzej, te su temeljem presude Prekršajnog suda u Zadru, koju je potvrdio i Visoki prekršajni sud, NMZ i ravnateljica Renata Peroš proglašeni krivima i određene su im novčane kazne: Narodni muzej Zadar platio je kaznu u iznosu od 72.000 kuna, a ravnateljica Peroš iznos od 9.600 kuna. Ni ta drugostupanjska presuda Renati Peroš nije bila dovoljna, pa su se ona i NMZ žalili Ustavnom sudu, gdje im je nedavno također odbijena žalba.

image
David Ricov
Cropix
27. travanj 2024 03:00