StoryEditorOCM
4 kantunaPOKUSNI RAD

Diklu će konačno biti lakše: od 16. listopada kamioni s 4.000 tona otpada kreću prema Biljanima Donjim, "EKO" traži šefa MBO pogona i 16 radnika

Piše P. O.
31. srpnja 2023. - 12:56

Dan slavlja za mještane Dikla se polako primiče: kamioni zadarske Čistoće od 16. će listopada umjesto na sadašnji deponij krenuti prema Biljanima Donjim gdje će u pokusni rad biti pušten Centar za gospodarenje otpadom. Do Nove godine cijeli projekt mora dobiti uporabnu dozvolu, a onda će probni rad potrajati dodatnih šest mjeseci.

Cijeli je projekt „razlomljen” na 13 odvojenih građevinskih dozvola, a tehnički je pregled dosada obavljen za pristupnu cestu, upravnu zgradu i trafostanicu. Rezultati tehničkog pregleda još nisu poznati i nije isključeno da će na tim objektima biti potrebni manji dodatni zahvati.

Pogon za mehaničko-biološku obradu otpada je ključni dio Centra za gospodarenje otpadom, ne samo tehnološki nego i financijski jer na MBO otpada gotovo 50 posto cjelokupne investicije od 370 milijuna kuna. Trenutno je montirano između 60 i 70 posto postrojenja, a pri kraju je i instaliranje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, pa se ne očekuje probijanje prije spomenutih rokova.

Istovremeno, tvrtka „EKO” je objavila javni natječaj za zapošljavanje voditelja radne jedinice mehaničko-biološke obrade koji će biti i pomoćnik rukovoditelja operativno – tehničkog sektora. Traži se tri godine radnog iskustva i visoka stručna sprema tehničkog ili biotehničkog smjera.

Osim toga, u pripremi su i natječaji za zapošljavanje inženjera, operatera, strojarskog tehničara elektrotehničara, te dva rukovatelja građevinskim strojevima i dva pomoćna radnika. Tih osam ljudi će činiti jednu od dvije potrebne smjene zaposlenika, a u rujnu bi trebala biti održana i obuka izabranih kandidata.

Prema Biljanima ide 4.000 tona otpada - „Čistoća” je spremna!

Od 16. listopada pa do Nove godine „Čistoća” će u Biljane Donje dovoziti oko 4.000 tona otpada za pokusni rad Centra za gospodarenje otpadom. Količina će potom rasti kada pogon bude pušten u probni rad.

-”Čistoća” je operativno spremna za taj datum, kaže direktor John Krstičević pojašnjavajući da odvoz otpada u Biljane Donje umjesto na deponij iznad Dikla neće bitno povećati troškove za gorivo:

-Procjenjujemo da će se raditi o nekoliko postotaka povećanja, jer sada, na primjer, iz Starigrada dovozimo otpad do Dikla, pa će odvoz s nekih područja koja sada pokrivamo biti skraćen, kaže Krstičević.

28. travanj 2024 08:28