StoryEditorOCM
ObalaUSKLAĐIVANJE?!

Dijelu Dalmatinaca drastično poskupljuje neizbježni mjesečni namet, čak i do 100 posto! Evo svih detalja o rastu cijena

Piše Iva Ivanac
19. ožujka 2024. - 15:34

Pred zadarskim vijećnicima će se treći put naći odluka o poskupljenju odvoženja komunalnog otpada.

- Ako ostanu dosljedni svojem stavu iz studenoga prošle godine, ova odluka ne bi trebala biti sporna. Većina vijećnika uvjetovala je njezino donošenje s početkom odlaganja otpada u Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Centar je počeo s probnim radom i prve količine komunalnog otpada su već u postupku mehaničko-biološke obrade - kazao je gradonačelnik Branko Dukić (HDZ), dodajući kako je pred gradskom upravom posao trajnog zatvaranja i početka sanacije odlagališta Diklo.

Ovom odlukom se nove cijene odvoza otpada usklađuju sa zakonom o gospodarenju otpadom koji je donesen u srpnju 2021. godine.

- Korisnici bi trebali biti razvrstani u dvije kategorije, umjesto dosadašnjih 26 kategorija, a to su korisnici kućanstvo i korisnici koji nisu kućanstvo. Cijena obvezne minimalne javne usluge mora se utvrditi kao jedinstvena za korisnike kućanstvo koja iznosi 11,10 eura s PDV-om (trenutna cijena od 5,70 do više od 18 eura, ovisno o broju članova kućanstva, tjednih pražnjenja spremnika...) i jedinstvena za korisnike koji nisu kućanstvo koja iznosi 17,59 eura s PDV-om - kazao je Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, navodeći kako godišnje na odlagalitu kod Dikla završi 35 tisuća tona otpada, a procjenjuje se da se tamo već nalazi više od tri milijuna kubičnih metara otpada.

Dujela je istaknuo i kako su se paralelno s probnim radom županijskog centra kod Biljana Donjih stvorili uvjeti za sanaciju deponija kod Dikla, ali i kako blokada gradskog proračuna onemogućava korištenje planiranih proračunskih sredstava za nastavak izrade projektne dokumentacije.

- Nadamo se odluci podrške Gradskog vijeća, odnosno donošenju proračuna kako bi spremno dočekali i aplicirali namjenska sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za toliko iščekivanu finalizaciju sanacije odlagališta u Diklu - kazao je pročelnik Dujela i dodao kako resor kojem je na čelu rješava vlasničke odnose u sanacijskom obuhvatu gradskog odlagališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:13