StoryEditorOCM
4 kantunaIZBORI U ZADRU

HDZ pobijedio u 14, a SDP u 8 mjesnih odbora. SDP bolji na zadarskim otocima, HDZ u prigradskim naseljima. Poluotok tradicionalno za - SDP!

Piše Iva Ivanac
23. travnja 2024. - 20:56

Već je od prošlog tjedna poznato da je HDZ pobijedio u Gradu Zadru i to s 32,15 posto glasova. Odmah iza HDZ-a, našao se SDP s 25,71 posto glasova, pa Domovinski pokret s 9,87 i MOST s 9,84 posto. Možemo! je završilo na petom mjestu s 6,82 posto, a Ričard nezavisni na šestom mjestu s 6,51 posto glasova.

U Grad Zadar spadaju 22 mjesna odbora te naselja Crno, Kožino i Petrčane i otočka mjesta Brgulje, Ist, Mali Iž, Molat, Olib, Premuda, Rava, Silba, Veli Iž i Zapuntel.

Detaljnom analizom izbornih rezultata vidljivo je kako HDZ nije pobijedio u svim zadarskim kvartovima. Od 22 mjesna odbora koja čine naselje Zadar, HDZ je bio bolji u njih 14, dok je SDP imao više glasova u 8 mjesnih odbora.

HDZ je pobjedu odnio u Arbanasima, Bilom brigu, Bokanjcu, Crvenim kućama, Dračevcu, Novom Bokanjcu, Pločama, Plovaniji, Puntamici, Ričinama, Sinjoretovu, Smiljevcu, Stanovima i Vidikovcu. SDP je više glasova dobio na Brodarici, Diklu, Jazine I. i Jazine II., Maslini, Poluotoku te Višnjiku i Voštarnici.

U broju glasova to znači da je na područja naselja Zadar za HDZ glasalo 10.736 birača, dok je svoj glas SDP-u dalo njih 8557, odnosno 2179 manje. 

HDZ je također bio najbolji u tri mjesta koja administrativno pripadaju Gradu Zadru, a to su Crno, Kožino i Petrčane.

Što se tiče otoka, SDP je pobijedio u šest, a HDZ u četiri mjesta.

SDP je bio bolji u Istu sa šest glasova razlike, Malom Ižu gdje je osvojio 38 glasova više, Molatu gdje je dobio duplo više glasova od HDZ-a, Premudi, Velom Ižu i Zapuntelu.

HDZ je pobijedio u Brguljama za jedan glas više od SDP-a, Olibu i Ravi gdje su bili bolji od SDP.a za tri glasa i Silbi gdje su u odnosu na SDP bili bolji za dva glasa.

Treće mjesto na području naselja Zadra osvojio je MOST i to 13 u kvartova i jednom mjestu: Bili brig, Crvene kuće, Diklo, Dračevac, Jazine I. I Jazine II., Maslina, Novi Bokanjac, Ploče, Puntamika, Stanovi, Vidikovac te u Petrčanima.

DP je na trećem mjestu završio u Arbanasima, Brodarici, Poluotoku, Ričinama, Sinjoretovu, Smiljevcu, Voštarnici te u Kožinu i Crnom.

Ričard nezavisni je treće mjesto uzeo na Bokanjcu, a Možemo! na Višnjiku.

23. travanj 2024 20:56