StoryEditorOCM
4 kantunaTOPLJENJE LEDA

Dosad nezabilježeni prizori s Velebita koje je otkrila Međunarodna speleološka ekspedicija: Promjene se događaju brže nego što bi to bilo prirodno!

Piše Matea Magaš
11. kolovoza 2022. - 18:24

Globalno zatopljenje i klimatske promjene sve su vidljivije i na mjestima gdje ih možda nismo ni očekivali... Ova sušna i topla godina dostiže temperaturne rekorde otkad postoje meteorološka mjerenja, a to se svakako odrazilo i na prirodu te donijelo promijene na mjestima za koja smo mislili da su, barem na neko vrijeme, zaštićena.

No, pred globalnim zatopljenjem očito je da nitko nije siguran...

Naime, Međunarodna speleološka ekspedicija, koja drugi tjedan istražuje 15 jama u najzaštićenijim dijelovima hrvatske prirode, na Velebitu, uočila ubrzano otapanje leda u podzemlju. Ustanovljeno da se u Lukinoj jami, koja je zadnjih 22 godine bila potpuno zatvorena ledom koji je stariji od 500 godine, na dubini oko 70 metara, zbog njegovog topljenja otvorio prolaz u dublje dijelove.

- Ova je jama najdublja u Hrvatskoj i među 20 najdubljih na svijetu. Mi smo u dubini od gotovo kilometar i pol pod zemljom primijetili alarmantno stanje. Sustavno pregledavamo objekte koji su pretraženi i primijetili smo znatno topljenje leda koji se preselio u niže slojeve jama - rekla je za Dnevnik Nove TV Gorana Perić, organizatorica Speleološkog kampa Velebit 2022.

Kako nam je pojasnio geolog Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Branimir Šajatović, sve je ovo logični nastavak klimatskih promjena i velikih suša s kojima smo suočeni.

image

 ulaz u Nacionalni park, tabla
 

Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

- Topljenje leda u ovim jamama omogućit će speleolozima i drugim znanstvenicima da uđu malo dublje u te jame, u koje prije nisu mogli, i bolje ih istraže. Što se tiče drugih velikih, nekih negativnih posljedica topljenja, mislim da ih nema. Jedino se može dogoditi da voda koja dolazi iz vani i ulazi u taj veliki, povezani podzemni svijet, može biti uzrok zagađenja jame, naravno, ako je i ona sama zagađena – govori nam Šajatović.

Druga jama, Vukušić snježnica, bila je prirodno skladište leda i služilo je kao zamrzivač generacijama koje su živjele na sjevernom dijelu Velebita, ali i svim planinarima koji su se od dugog puta odlučili malo ohladiti. Danas, druga priča.

image

 Mario Šaban

Luka Gerlanc/

- Uočavamo da je na nekim mjestima manje snijega u jamama. Iz Vukušić snježnice prije nekoliko godina vršena su datiranja te je otkriveno da led je u njoj, na nekim dijelovima, star oko 3000 godina. Odrastao sam na ovim područjima pa i sam mogu posvjedočiti promjenama koje se događaju oko nas. Sjećam se, kad sam bio mlađi jedva sam se probijao kroz duboki snijeg, dok su ceste bile zametene, nije se moglo voziti. Danas vam ne trebaju ni zimske gume, snijeg padne možda dva ili tri dana tijekom cijele zime. I to po nekoliko centimetara. Strašna je činjenica da se te promjene nisu dogodile unutar 50 ili 100 godina, već je riječ o manje od desetak – govori nam ravnatelj Parka Prirode Velebit, Mario Šaban dodavši kako je zbog manje snijega, manje vode koja se akumulirala u nekim dijelovima planine.

- I ptice na grani znaju da su sve to posljedice klimatskih promjena koje je indirektnim djelovanjem prouzrokovao i sam čovjek. Otapanje leda u jamama neće naškoditi životu u njima ili će promijeniti eko sustav. Ono je samo veliko upozorenje da smo došli do krajnje točke i da se svi trebamo dobro zamisliti. Mi koji radimo u PP Velebit bavimo se prije svega zaštitom ovog područja, posebice očuvanjem šuma i njihovim održivim upravljanjem i gospodarenjem. Očuvamo li šume, izvor kisika, pluća svijeta, mislim da, ako ništa, možemo usporiti klimatske promjene, kad ih već teško možemo zaustaviti – zaključio je Šaban.

23. travanj 2024 10:11