StoryEditorOCM
RegionalDONOSIMO SNIMKU

Video: uređenje je završeno, otvaraju se Cerovačke špilje! Cijeli projekt Centra izvrsnosti stajao je 68,4 milijuna kuna, izgleda fantastično...

Piše L.B.
31. svibnja 2022. - 11:26

- Cerovačke špilje otvorit ćemo 14. lipnja, napravit ćemo veliku svečanost i održati završnu konferenciju projekta "Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem." Obići ćemo špilju sa svim pozvanim uzvanicima, potpuno uređenu, a za još neke formalnosti javnost će pričekati do 1. srpnja, kada će biti otvorena za sve - kaže nam u utorak Mario Šaban, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Velebit.

Ova ustanova je nositelj projekta "Centar izvrsnosti Cerovačke špilje" koji je vrijedan 68,4 milijuna kuna, od čega su EU sredstva 53,2 milijuna kuna. Partneri na projektu su Zadarska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije "Natura Jadera" i Zagrebački speleološki savez.

- Projekt traje od travnja 2018. godine, tako da je uređenje obje špilje temeljito, prema visokim standardima prezentacije i valorizacije tako vrijednih spomenika prirode. Dogovoreno je i postavljanje „kućica“ na ulasku u pećine. Cilj je da OPG-ovi sa gračačkog područja ponude svoje proizvode, kako gastronomske, tako i suvenire - kazao je Šaban.

Cerovačke pećine su najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj, sa gornjom i donjom pećinom čine oko tri sata hoda za posjetitelje, pri temperaturi između pet i osam stupnjeva. Za posjet špiljama predviđene su i grupne i individualne posjete.

02. svibanj 2024 18:51