StoryEditorOCM
4 kantunaNINČEVIĆ ODGOVARA

‘Drago mi je što je gospodin Radeta konačno pao s Marsa. Sad bi mu netko još trebao reći da je aterirao u Zadar‘

Piše I.N.
14. lipnja 2023. - 21:21

- Drago mi je što je gospodin Radeta konačno pao s Marsa. Sad bi mu netko još trebao reći da je aterirao u Zadar – prva je reakcija zadarskog poduzetnika Mladena Ninčevića kojeg je prozvao gradski vijećnik i predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta, zbog namjere Grada Zadra da na trgu ispred hotela Amare na Voštarnici, u vlasništvu Ninčevićeve obitelji, izgradi podzemnu javnu garažu.

Radeta je svoju reakciju uputio u kontekstu sastanka koji se u četvrtak treba održati u gradskoj upravi na temu KK Zadar te upravljanja Centrom za mlade i kompleksom Dvije palače. Radeta je odbio doći na sastanak pod izlikom kako je jedina tema o kojoj ima smisla u ovom trenutku razgovarati problem parkinga u Zadru, a Grad Zadar pogoduje Ninčeviću gradnjom garaže ispred njegovog hotela.

„U medijima smo ovih dana mogli pratiti i pripremu terena i peglanje imidža dotičnog kako kroz "borbu stanara Voštarnice" (bez imena i prezimena) svim silama bore i to putem "društvenih proglasa i inicijativa", da nekadašnji Hotel Iž dobije privatni parking” napisao je Radeta aludirajući na činjenicu da je Zadarski.hr objavio informaciju kako je 12 predstavnika stanara iz okolnih stambenih zgradama zatražilo od gradske uprave da privremeno dozvole parkiranje na trgu ispred Ninčevićevog hotela. Zahtjev je predan u ponedjeljak, zajedno s potpisima predstavnika stanara i adresama stambenih zgrada.

- Najneobičnije u Radetinoj reakciji je to što je bio pozvan na sastanak koji nema veze s parkingom, ali on odbija ići na njega jer se neće razgovarati o parkingu?! Ja to vidim kao oblik političke ucjene, kao oblik privatizacije uloge gradskog vijećnika. On tamo nije da bi zastupao neke osobne interese, nego interese građana, a ako misli da je tema parkinga važna za Zadar, zašto se to baš sada sjetio, zašto o njoj nije govorio kad se usvajao novi proračun. Zašto nije predložio rješenje za problem parkinga od kada je gradski vijećnik, ne samo na Voštarnici, nego bilo gdje u Zadru. Mislim da Radeta, proporcionalno svojoj beskorisnosti i bezidejnosti, koristi priliku da se malo ispromovira kao da nešto radi za građane, a u stvari da zadovolji svoj ego. Ne vidim tu ništa konstruktivno i korisno za građane. Dobro je da se kao takav predstavlja građanima, jer sada svi znamo o kakvom se jalovom političaru radi – kaže Ninčević i dodaje: 

image

Mladen Nincević
 

Jure Miskovic/Cropix

- Metode ucjene u politici koriste oni koji ničim drugim ne mogu nametnuti svoje ideje ili političke stavove. Druga njihova karakteristika je da iznose laži kao istine i na njima grade političke ocjene. Radeta je i tu pokazao da je ograničenog djelovanja, jer očito puno toga ne razumije, ne samo kao političar, nego kao građanin. A takvi političari, jalni, tašti i ograničeni, nisu dobri za nikoga, pa ni za Zadar. Takvi ljudi ne žele nikome dobro, njima je destrukcija glavni motiv djelovanja.

Drugo, da Radeta išta razumije o poslovanju i funkcioniranju grada, znao bi da je investicija u garaže za svakog poduzetnika samo teret investiciji. To je ulaganje kao u kanalizaciju, morate je imati, a nije isplativa. U svakoj investiciji garaže su teret, a ne zarada. Bivši hotel Iž ima svoja parkirna mjesta, ispred samog trga, ali ona su već godina u javnom korištenju, i mi ih ne želimo nikome uzimati. Mi smo kao investitori u novu vrijednost Gradu predložili nekoliko rješenja, a Grad je donio odluku kako bi podzemna garaža bila najbolje rješenje. Tko će tu garažu graditi, a tko će njome upravljati, odluka je Grada Zadra, ali ako Grad smatra da to ne može financirati, mi smo spremni financirati projekt javne garaže. Naravno, da u hotel nismo već uložili 100 milijuna kuna, o tome ne bi razmišljali, ali smatramo da je to nužno kako za hotelske goste tako i za naše susjede – dodaje Ninčević i nastavlja:

- Gospodin Radeta je imao svo vrijeme ovoga svijeta da kao gradski vijećnik i političar predloži rješenje za parkiranje u bilo kojem dijelu Zadra, da predloži model financiranja i bilo što drugo, ali gospodin Radeta je izgleda u Zadar pao s Marsa i sad se 2023. sjetio da u gradu postoji problem s parkiranjem. Koliko o tome ozbiljno misli govori činjenica da niti jedan njegov amandman za ovogodišnji proračun ne dotiče temu parkiranja; da nije upućen u projektiranje garaže iako su mediji o tome više puta izvještavali te da prisvaja teze drugih i predstavlja ih kao svoje inicijative – kaže Ninčević koji smatra da podzemna garaža na Voštarnici, bez obzira tko je i kako bude gradio, mora biti javna garaža, za sve građane, po istim uvjetima.

- Umjesto rješenja, Radeta se odlučio legitimirati kao najgori od najgorih, kao politička štetočina za ovaj grad i njegove građane. On je lažni borac za javni interes. Kroz proračunske amandmane ”nahranio” je samo svoje interesne skupine, a na građane koji imaju stvarni problem nikad nije ni pomislio. To govori koliko ne živi ovaj grad, koliko ne razumije njegove stvarne probleme i koliko ga nije briga za građane. Rekao bih da je to šteta, jer je relativno mlad, ali nikad nije šteta na vrijeme saznati koliko su neki političari beskorisni – poručuje Mladen Ninčević.

04. svibanj 2024 20:33