StoryEditorOCM
4 kantunaPOST FESTUM SJEDNICE

Dukić: ‘Žao mi je svih građana koji su željeli nešto bolje, a dobili ovo. Tužna je ovo i sramotna epizoda u povijesti grada, ali i tome će doći kraj‘

Piše IN
11. svibnja 2022. - 13:41

Jučerašnja maratonska sjednica Gradskog vijeća - počela je u 9 a završila u 22,20 sati – ponovno je u fokus javnosti gurnula političku kulturu i smisao ovakvog načina funkcioniranja gradskog parlamenta u kojem su snagu argumenata i konstruktivnih prijedloga u korist građana nadjačali decibeli jala i uvreda iz grla nekih zajapurenih vijećnika. Nije zato prvi put da gradonačelnik Branko Dukić iskazuje razočaranost ovakvim načinom rada na sjednici Gradskog vijeća gdje je sve prštalo od demagogije, uvreda, prozivanja, diskvalifikacija i optužbi, bez ikakvih dokaza...

- U vijećnici ništa novo! Red psovki, red upadanja u riječ, red uvreda, red dreke… A direktno odgovoran za najnižu razinu komunikacije u povijesti hrvatske demokracije, je predsjednik vijeća koji ”slobodnim tumačenjem“ poslovnika potiče ostale vijećnike na takvo ponašanje. Ne vjerujem da ne zna brojati do tri opomene. Sjećam se kako je engleski sudac Šimuniću na svjetskom nogometnom prvenstvu dao tri žuta kartona pa mu se cijeli svijet rugao. On je Rubeši jučer izrekao dvadesetak opomena. Na žalost od eksperimenta s demokracijom kojeg je zamislio, dogodio se Frankenštajn kojeg očito ne može kontrolirati – kaže Dukić dodajući da je Rubeša kao Grinch ukrao mikrofon predsjedniku GV-a Marku Vučetiću. „Ukrao show, ali na žalost ponovno ukrao i neke za grad važne projekte”, ističe.

- Ako je to bilo za očekivati, potpuno je nevjerojatno da Radeta i SDP, kao nekad ozbiljna opozicijska stranka, čiji su predstavnici znali kako funkcionira proračun i gradsko vijeće, sada jašu na čelu većine koja je protiv izgradnje škola, dvorana i svojim neodlukama uzrokuju ozbiljan proračunski manjak – kaže Dukić, koji u svom osvrtu nije zaobišao ni najbrojniju nezavisnu grupaciju u Gradskom vijeću.

- A gdje je Ričard? Kakvu ulogu on čeka u novim predstavama? Je li moguće da mu Rubeša daje tek one sporedne, da je pristao biti dio ovakve grupe? S njim se bar prije znala dogoditi zabava, a ovo što sad imamo je žalost. Nakon tri mjeseca su shvatili da u odluci za školu nema ništa loše pa su je podržali, a za dvoranu su se opet ”zbunili“. Valjda će za tri mjeseca shvatiti da ništa loše nema ni u školskoj dvorani, samo što takve odgode građane koštaju vremena, proračunskim novaca i kvalitete života – rezonira prvi čovjek Grada Zadra kojem ponestaje riječi za opravdanje ponašanja nekih gradskih vijećnika.

- Svaki put kad se predstavnici većine u vijeću spuste na najnižu razinu poželim zajedno sa suradnicima izići sa sjednice, prvenstveno kako bi zaštitio njihovo dostojanstvo. Svaki put se trudim ostati na razini iako mi je žao što je zbog interesa građana i kakve takve realizacije gradskih projekata nužno da moji suradnici koji imaju svoju djecu, supružnike, roditelje, od svakakvih likova slušaju da su „lopovi, lažovi, varalice, kriminalci…“ – s govornice, sjedalice, svejedno. Nema veze o čemu i o kome, ali u svakom obraćanju vrijeđanje, psovke, dernjava. Dragi suradnici, ne štitim vas onako kako zaslužujete, no na nama je odgovornost i obveza prema građanima te ćemo čuvati dostojanstvo svima, pa i predsjedniku i njegovima, i svima koji su im dali glas – kaže Dukić i na kraju poručuje:

- Žao mi je i svih Zadranki i Zadrana koji su željeli nešto bolje, a dobili ovo. Tužna je ovo i sramotna epizoda u povijesti grada, ali i tome će doći kraj i ponovno će iz Zadra ići vijesti o projektima i uspjesima.

26. travanj 2024 08:48