StoryEditorOCM
4 kantunaRAZLAZ UMIROVLJENIKA

Duško Vuković (SU) ostaje u gradskom prostoru za pet kuna po kvadratu i od Branislava Jelenića (HSU) očekuje da vrati mandat županijskog vijećnika

Piše Predrag Opačić
11. listopada 2021. - 22:27

Dok hrvatski umirovljenici žive sve lošije, njihovim se životnim interesima bave čak tri nacionalne i deset regionalnih „umirovljeničkih” stranaka. Nema razloga da zadarskim umirovljenicima bude bolje nego onima u ostatku zemlje: najprije su imali jednu stranku, pa je ona preko noći nestala, jer se pojavila druga, a sada će zadarski seniori opet imati dvije „svoje” stranke i živjeti sve lošije.

Do političkih mitoza u pravilu dolazi kada se nešto zaljulja u vrhu.

Duško Vuković i Branislav Jelenić su već nekoliko uzastopnih mandata izgledali kao neraskidiv politički tandem koji će do kraja ostati jedinstven. I u doživotnoj koaliciji s HDZ-om. Pojavili su se kao ispostava Hrvatske stranke umirovljenika, a onda su im okrenuli leđa i otperjali u Stranku umirovljenika. Prije nekoliko dana su se razišli županijski vijećnik Jelenić i gradski vijećnik Vuković, a do rascjepa je došlo i u Stranci umirovljenika: županijska organizacija se vratila u HSU, a gradska je ostala uz SU.

U „umirovljeničkoj koaliciji” s HDZ-om nema rascjepa: u Županijskoj skupštini vijećnik Jelenić će kao čelnik HSU-a nastaviti suradnju s vladajućom koalicijom HDZ-a, a uz HDZ će u Gradskom vijeću Zadra i dalje ostati njihov vjerni partner Duško Vuković, kao čelnik SU-a. Dosada jedinstvena umirovljenička stranka ( i kad su bili HSU i dok su bili SU) koristila je gradski poslovni prostor na Narodnom trgu – po „povlaštenim cijenama” svoja su 32 kvadratna metra plaćali po pet kuna. U tom će prostoru ostati Stranka umirovljenika, a Hrvatska stranka umirovljenika je gradskoj upravi već odaslala zahtjev za dodjelu novog prostora i ne treba sumnjati da će ga dobiti.

-Izašao sam iz SU i to ne želim komentirati, jednostavno se nismo našli. Ubrzo ćemo obaviti razgovor s našim koalicijskim partnerima, kaže Branislav Jelenić s kojim su se u HSU vratili ogranci iz Pakoštana, Biograda, Pašmana, Kolana i Privlake.

Zadarski ogranak, predvođen Vukovićem ostao je u SU.

-Gospodin Jelenić nije izvještavao članove Županijskog odbora o radu, planovima i ciljevima stranke u vremenu epidemije. Ali je onda bez ikakvih konzultacija s gradskom organizacijom odjednom odlučio vratiti se u HSU i o tome nas obavijestio dan prije! Mi uopće o tome nismo razgovarali, ni ja nisam ništa znao. Gradski odbor nije pristao vratiti se u stranku u kojoj su privatni i osobni interesi iznad interesa umirovljenika. Zbog pojedinačnih zabluda hrvatski umirovljenici i imaju ovoliko svojih političkih predstavnika, kaže Duško Vuković koji je ostao predsjednik gradskog SU-a i podpredsjednik stranke na nacionalnoj razini.

Hoće li Jelenić vratiti mandat županijskog vijećnika?

I Vuković i Jelenić su na prošlim izborima sa Strankom umirovljenika bili sastavni dio koalicije okupljene oko HDZ-a i tako dobili mandate županijskog, odnosno gradskog vijećnika. Zato sada, nakon što je Jelenić napustio SU i vratio se u HSU, Vuković podsjeća na to:

-S obzirom da su nam birači dali povjerenje kao članovima SU, vraćanje mandata stranci bi bila moralna obveza. Ali, nisam siguran da će se to i dogoditi, kaže Duško Vuković.


 

03. svibanj 2024 05:39