StoryEditorOCM
4 kantunaSKIDANJE DO KRAJA

Enio nije dobio obećanje ali je glasao "za", Rubeša izvrijeđao Radetu, a Vučetić se istresao na fantomske građane

Piše Iva Ivanac
6. rujna 2024. - 19:55

Nakon punih osam mjeseci političkih prepucavanja Grad Zadar je dobio proračun težak 125 milijuna eura.. Za proračun su glasali gotovo svi vijećnici, osim četvero vijećnika SDP-a koji su dan ranije tražili da se obustave V. Izmjene i dopune prostornog plana uređenja Grada Zadra, što im na koncu nije pošlo za rukom. Vijećnici su izglasavanjem proračuna u posljednjem trenutku sami sebe spasili od razrješenja koje im je "prijetilo".

Sjednica vijeća bila je u najmanju ruku “mlaka”. Vijećnici su u dosadašnjoj borbi za ili protiv proračuna, izgubili snagu, baš kao i gradonačelnik Branko Dukić koji je na sjednicu došao jako prehlađen. Oni koji su mislili glasati “za” proračun nastojali su u raspravi opravdati zašto to rade, ali i prebaciti odgovornost sa sebe na druge. 

Nezavisni vijećnik Enio Meštrović pokušavao je od gradonačelnika Dukića dobiti javno obećanje da će njegova dva amandmana uvrštena u prijedlog proračuna uistinu i izvršiti. 

Za govornicu je prvo izašao zamjenik gradonačelnika Ante Babić koji je kazao kako on u ime HDZ-a obećava da će se svi postupci i procedure za izvršenje amandmana pokrenuti. Riječ je o kupnji dva stana u Zagrebu za boravak roditelja čija se djeca gore liječe i isplatu nagrade za Dan grada Zadra svim onim umirovljenicima čija mirovina ne prelazi 670 eura u iznosi, kako je tvrdio Meštrović, od 400 eura. 

- Ne postoji materijalna garancija, ali obećavam u ime HDZ-a da će umirovljenicima biti isplaćene naknade, a kroz narednih nekoliko dana i objavljena procedura nabavke i raspisivanja natječaja, kazao je Babić, no Meštroviću to nije bilo dovoljno pa je od Dukića tražio javno obećanje. Baš kao i Ante Rubeša (Akcija mladih) koji je podržao Meštrovića i kazao ako gradonačelnik ne da obećanje, da će napustiti sjednicu. Gradonačelnik je izašao za govornicu i umjesto da kaže “obećavam” sa papira je pročitao govor koji mu je bio pripremljen kao završna riječ rasprave. Kazao je između ostalog da je "proračun provediv i da će bit izvršen sa svim prijedlozima" što je nezavisnima i Akciji mladih bilo dovoljno "obećanje". 

- Sad ste rekli da ćete izvršiti amandmane, ali ako ih ne izvršite, bit ćete gradonačelnik zapamćen po tome da što ste sačuvali glavu na račun bolesne dice i siromašnih penzionera, uzvratio je Meštrović.

Nezavisni i Akcija mladih su na koncu glasali za proračun koji sadrži njihove amandmane, a “za” proračun je, unatoč tome što je klub kojem pripada glasao “protiv”, glasao i predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić. On je u svom izlaganju kazao kako ga čude građani jer oni devet mjeseci promatraju što se događa i ne reagiraju. 

- Nitko od građana nije prišao osim dvije tri udruge sa zahtjevom da im nešto treba, sramotno je ukoliko građani identificiraju sve svoje potrebe sa radnim bilježnicama. Ako mi ovaj proračun donosimo zbog radnih bilježnica bit ću protiv, jer ne želim živjeti u gradu u kojem će netko grad promatrati s nekoliko desetaka eura. želim da građani razviju narcizam, da se zaljube u sebe i da od institucija zahtijevaju da im nešto damo, građani u Zadru su fantomski i rađaju grad u kojem će biti narcističke strukture. Ovaj proračun ima gotovo  religijsku dimenziju, on je gotovo Biblija 2024. Ovo je opomena da se ovo što se događalo devet mjeseci ne smije događati i da ne smijemo živjeti u gradu fantomskih građana, poručio je Vučetić. 

Nakon izglasavanja proračuna Klub vijećnika SDP-a zatražio je stanku, a stanku je naknadno obrazložio Daniel Radeta koji je kazao kako se na izglasavanju proračuna pokazala prava većina. 

- Očito je da imamo novu većinu pa vi skupa s njima radite Prostorni plan. Činjenica je da ovaj grad ima tešku dijagnozu i bolest, podsjetio bih na stockholmski sindrom, ali ovo je zadarski sindrom. Žrtva se uvijek vraća nasilniku, a danas se žrtva vratila nasilniku. Slušati sva omalovažavanja od strane gradonačelnika i to nakon svega podržati, umjesto da smo skupili glave i pronašli kandidata, vi ste stali uz HDZ. Govorite kako ćete Prostorni plan ispraviti amandmanima, a vi niste bili u stanju pisati amandmane za proračun, kamoli ćete za Prostorni plan, zaključio je Radeta nakon čega je doživio uvredljivi verbalni ispad vijećnika Rubeše. 

Vijećnici su nakon odlaska SDP-ovih vijećnika gotovo brzinom munje izglasali sve programske točke vezane uz proračun, bez pretjerane rasprave osim one koja se tiče ulaganja u sport gdje su se spominjale situacije u HNK Zadar i KK Zadar. 

Proračunska saga je nakon punih osam mjeseci tako okončana, a kraj ove godine je vrlo blizu. Gradonačelniku Dukiću bi najbolje bilo da odmah u ponedjeljak sazove sastanak s gradskim vijećnicima na temu pregovora o proračunu za iduću godinu kada se održavaju redovni lokalni izbori. Hoće li građani početkom iduće godine ponovno gledati reprizu blokade gradske blagajne ili će se vijećnici s gradonačelnikom ipak uspjeti dogovoriti, pokazat će vrijeme. Jedno je sigurno, optuživanja tko s kim čini većinu, uvredljivih riječi i neizvjesnosti na političkoj sceni - neće nedostajati.

16. rujan 2024 10:52