StoryEditorOCM
4 kantunaPRVI DAN ŠKOLE

Fuchs u Mocirama na svečanom otvorenju OŠ Voštarnica: Konačno je priča o preseljenju dobila sretan kraj, zgradu kakvu djeca zaslužuju!

Piše Matea Gugić Magaš
6. rujna 2021. - 13:23

Prvog dana nove školske godine ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs boravi u Zadarskoj županiji. Točnije, jutro je proveo na otvorenju Osnovne škole Voštarnica, koja se sagrađena u sklopu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama "Mocire". 

Škola je, točno za svoju 45 obljetnicu, konačno preseljena u nove prostorije u sklopu Centra čija je izgradnja i opremanje trajalo dulje od 15 godina. 

Upravo je tu činjenicu komentirao sam ministar.

- Žao mi je zbog toga, bilo bi bolje da je trajao kraće. Ne znam sve detalje koji su stajali na putu. Čujem da se u jednoj fazi čak morala preprojektirati, da se moralo dodatno raditi na projektima da bi se dobilo današnji izgled. Kada se krene u izgradnju nekakvih objekata, onda njima treba pristupiti s dužnom pažnjom i otpočetka napraviti detaljne i ozbiljne planove, od idejnog rješenja, glavnog i izvedbenog projekta i onda odabrati prave izvođače i onda ovakvih problema ne bi trebalo biti – komentirao je ministar, napomenuvši kako smo u konačnici dobili smo vrsnu instituciju, jednu od boljih u Hrvatskoj, gdje će mali sugrađani imati svu potporu kako bi prevladali teškoće s kojima se susreću i dobili obrazovanje toliko potrebno za život. 

image
Jure Miskovic/Cropix

- Svako dijete u Hrvatskoj ima pravo na obrazovanje i mi ćemo učiniti sve da ga dobije. Čestitam svima koji su sudjelovali u nastajanju ovog objekta, uvjeren sam da će pružati apsolutnu potporu djeci i roditeljima. Objekt je izgrađen prema svim svjetskim standardima za ovakve tipove škola, a županija je dobila centar za rješavanje niza društvenih problema – naglasio je ministar te najavio nove velike projekte koji se do kraja godine pripremaju u Ministarstvu obrazovanja poput osiguravanja sredstava za izgradnju novih škola i dječjih vrtića, koji za cilj imaju  stvaranje cjelodnevne nastave u cijeloj zemlji, minimalno do tri sata poslijepodne, po potrebi, u lokalnim sredinama, i do pet sati popodne.

Otvaranje OŠ Voštarnica posebno je bilo emotivno za ravnateljicu Irenu Dukić koja je ovu zgradu čekala dugi niz godina. 

image
Jure Miskovic/Cropix

- Da čekali smo dugo, ali možda postoji i dobra stvar u svom tom zlu, a to je da smo školu opremili potpuno drugačije nešto što bi to bili napravili 2009. kad je bilo predviđeno otvorenje. Moram se prije svega svima koji su i na najmanji mogući način pomogli u izgradnji ove zgrade jer su našoj djeci omogućili da imaju bolju priliku za lakši život. Naša škola trenutno ima 112 učenika od kojih je 45 učenika s poremećajem iz autističnog spektra, a 67 s intelektualnim teškoćama, 25 odgojno-obrazovnih skupina i jedan razredni odjel. Zbog sve boljih postignuća i obrazovnih mogućnosti dijela učenika planiramo sljedeće školske godine tri ili četiri skupine odgojno-obrazovne skupine pretvoriti u razredne odjele što ćemo u ovoj novoj zgradi moći napraviti – najavila je ravnateljica te istaknula kako će svaka prostorija u Centru biti iskorištena na najbolji mogući način za poboljšanje života njezinih štićenika.

Delegacija na čelu s ministrom nakon Centra Mocire otišli su u posjet u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića gdje su nazočili predstavljanju projekta Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu i gdje su dva strukovna kabineta u školi i praktičnu radionicu. Upravo su tu novinari upitali ministra da komentira slučaj ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru, Stipice Radoša, koji je naplaćivao uslugu karantene turistima zaraženima koronavirusom na svoj privatni račun, pravdajući se da su u tijeku godišnji odmori i računovodstvo Đačkog doma ne radi.

image
Jure Miskovic/Cropix

-  Kad se pojavljuju afere u sustavu obrazovanja, u cijeloj vertikali, to nije niti lijepo niti ugodno, i to me uvijek izrazito žalosti kad se pojave ovakve nepravilnosti. Znam što radi Županija jer su izrazili što kane poduzeti, tako da se ja neću izjašnjavati dok traje službena istraga i onog časa kad dobijemo podatke u vezi tog slučaja, tad će se Ministarstvo uključiti – istaknuo je Fuchs te zaključio kako vjeruje da će Županija napraviti ono što je najbolje u čitavom ovom procesu. 

image
Jure Miskovic/Cropix
26. travanj 2024 23:17