StoryEditorOCM
4 kantunaISTRAŽUJEMO

Godinu dana čeka se na početak radova u Telašćici! Hoće li itko odgovarati za četiri propala natječaja i financijsku štetu nanesenu Parku prirode?

Piše Ana Vučetić Škrbić
7. veljače 2024. - 20:15

Područje Parka prirode Telašćica na Dugom otoku godišnje posjeti oko 100 tisuća ljudi. Turistički posjeti uglavnom su koncentrirani u predivnoj uvali Mir gdje je svim tim ljudima na raspolaganju samo jedan sanitarnji čvor izgrađen 60-ih godina prošlog stoljeća. Od tada do danas u taj se prostor nije temeljito interveniralo, nego samo “krpalo”. Novi ravnatelj Parka Krešimir Rašan, koji je na to mjesto izabran u travnju 2021. godine, upravo je rekonstrukciju sanitarnog čvora - uz elektrifikaciju parka koji je elektičnu energiju za svoje potrebe dosad dobivao iz agregata pogonjenih naftom - postavio kao jedan od prioriteta.

image

Na fotografiji: pogled na klifove i slano morsko jezero Mir.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Odluka da se ide u rekonstrukciju postojećeg sanitarnog čvora, kao i postupak javne nabave za taj projekt, objavljen je 4. veljače prošle godine. Cilj je bio da je cijeli posao  završi do početka ljetne sezone.

Od tada do danas, a uskoro će se navršiti godina dana od objave tog natječaja, bilanca je sljedeća: radovi na sanitarnom čvoru još nisu ni započeli, a u međuvremenu je raspisano čak pet natječaja. Tek na zadnji, raspisan krajem studenog prošle godine, stigle su dvije ponude.

Osim izgubljenih godinu dana, u ovoj priči najvažnija je činjenica da će ti radovi, čija je cijena lani trebala biti ugovorena na 120 tisuća eura, Park sada koštati 156,7 tisuća eura.

Druga važna činjenica koju valja naglasiti jest da su za prvi natječaj Parku prirode bila osigurana bespovratna sredstva Fonda za zaštitu i energetsku učikovitost u iznosu od 96.5 tisuća eura. Dakle, čak 80 posto od iznosa javne nabave. što znači da bi cijeli posao obnove sanitarnog čvora javnu ustanovu u konačnici stajao svega 23.5 tisuća eura.

Umjesto toga sada će ga platiti 37 tisuća eura više!

Tko je odgovoran za tu razliku? Ili, bolje rečeno, čijom je neodgovornom odlukom Park prirode Telašćica oštećen za taj novac?

Koronologija ovog slučaja najbolje daje odgovor na ovo pitanje. 

image

Na fotografiji: guzva u Parku prirode Telascica

Vladimir Ivanov/Cropix/

Zato krenimo redom, od samog početka priče i od prvog postupka javne nabave koji je oglašen 4. veljače prošle godine, za koji je procijenjeni iznos bio 80 tisuća eura neto. Parelelno s raspisanim natječajem,  park je krenuo u rušenje gornje etaže postojećeg objekta. Međutm, ispostavilo se da cijeli objekt nije izgrađen na propisnim temeljima. Zato je, temeljem preporuke ovlaštenog građevinskog inženjera - statičara - bilo nužno srušiti cijeli postojeći objekt te izgraditi temelje i dio donje etaže objekta koji se nalazi na prirodnoj kosini.

Iako je prvotni iznos vrijednosti nabave ostao nepromijenjen, dodatni radovi uvjetovali su izmjenu troškovnika pa je jedina ponuda pristigla na natječaj iznosila je 120.6 tisuća eura bez PDV-a, odnosno 150 tisuća eura s PDV-om. Međutim, Upravno vijeće je odlučilo kako je taj iznos previsok i neprihvatljiv. Ravnatelju Rašanu nije dana suglasnost za potpisivaje ugovora s izvođačem nego je on, sukladno traženju UV-a, morao poništiti natječaj i ponovno ga raspisati. Inače, UV čini ukupno pet članova od kojih dvoje dolaze iz redova osnivača, odnosno Ministarstva gsopodarstva i održivog razvoja (Ivana Palinić Galović i Katarina Ljubos), jedan iz redova djelatnika (Vesna Petešić), jedan predstavnik lokalne samouprave (Petar Dominis) te predstavnik Zadarske županije (Živko Kolega). U ovom slučaju, UV je natpolovičnom većinom donijelo odluku o poništenju natječaja, i to glasovima dvije predstavnice Ministarstva i predstavnika lokalne samouprave. Predstavnik županije bio je suzdržan, a jedino je predstavnica zaposlenika podržala natječaj.

image

Park Telaščica

/Cropix

Nakon poništenja prvog postupka javne nabave, UV donosi odluku o izmjeni vrijednosti Plana nabave te prvotni iznos za rekonstrukciju javnog čvora s 80 tisuća eura podiže na 111.6 tisuća eura bez PDV-a. Prema tom iznosu, nabava je raspisivana u tri navrata - lipnju, srpnju i kolovozu. Očekivano se nitko nije javio, a kako bi se spasila barem sezona, problem sa sanitarnim čvorom ravnatelj Parka prirode privremeno je uspio riješiti s dva kontejnerska sanitarna čvora koji su u valu Mir dovezeni iz Zagreba. A to je za Park prirode također bio dodatni trošak od osam tisuća eura.  

Tek nakon četvrtog raspisanog natječaja, od projektanta je zatražena nova procjena vrijednosti građevinskih radova na temelju koje je Upravno vijeće dotadašnji iznos od 111.6 tisuća eura povećalo na 170 tisuća. Krajem studenoga prošle godine raspisana je i peta po redu javna nabava na koju su, konačno, stigle dvije ponude s neznatom razlikom. Kako neslužbeno doznajemo,  trebala bi biti prihvaćena ponuda tvrtke Krekić avangard.

S problematikom u Parku prirode upoznat je i novi ministar gospodarstva Damir Habijan koji je promptno reagirao: njegovom odlukom u ponedjeljak je smijenjeno dvoje članova Upravnog vijeća. Dosadašnja  predsjednica  Ivana Palinić Galović i Petar Dominis. Umjesto njih, imenovani su Daniel Springer kao novi predsjednik te Ivo Raljević na prijedlog lokalne samouprave.

Novo Upravno vijeće trebalo bi na svojoj sljedećoj sjednici prihvatiti spomenutu ponudu te ovlasiti ravnatelja da skopi ponudu s odabranim ponuditeljem.

Nakon godinu dana duge i bespotrebe sage koja je ima svoju cijenu - 37 tisuća eura javnog novca - radovi u uvali Mir konačno bi mogli početi. Pitanje je samo hoće li ikad i tko će snositi odgovornost za štetu napravljenu ovoj državnoj ustanovi?

Odluka nije trebala biti poništena

Prije donošenja konačne Odluke o (ne)poništenju javne nabave, Upravno vijeće Javne ustanove nije zatražilo dodatno pravno mišljenje osim ono od projektanta i građevinskog stručnog vještaka statičara. To su napravili tek nakon poništenja javne nabave.Ovo je odgovor koji su dobili od ovlaštenog odvjetničkog ureda.

"Budući da je u konkretnom slučaju cijena jedine i time najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, Ustanova nije obvezna poništiti postupak javne nabave zbog ovog razloga za poništenje postupka samo u slučaju ako ima ili bi imala osigurana sredstva za realizaciju predmetnog postupka javne nabave, što nije pitanje primjene prava, već pitanje iz područja upravljanja Ustanovom- stoji u pravnom zaključku. 

Kako je ustanova imala osigurana sredstva, sasvim je jasno da odluka nije trebala biti poništena, čime se moglo izbjeći daljnjih godinu dana natječaja i troškova.

Rašan: "Kao ravnatelj nisam ovlašten sudjelovati u donošenju odluka Upravnog vijeća"

Komentar upitne odluke koju je donijelo Upravno vijeće tražilo smo i od ravnatelja Parka prirode Krešimira Rašana. Njegov pisani odgovor prenosimo u cijelosti. 

- Iz statuta naše ustanove razvidno je kako ja kao njezin ravnatelj nisam ovlašten sudjelovati u donošenju odluka Upravnog vijeća. Stoga, navedeno upućuje na logičan zaključak da ja kao ravnatelj nemam ovlaštenja za davanje komentara na odluke spomenutog tijela naše ustanove- kratko je poručio ravnatelj Rašan. 

06. svibanj 2024 16:19