StoryEditorOCM
4 kantunaENIJEV AMANDMAN

Grad ponovno raspisao natječaj za najam stanova u Zagrebu i Splitu, ali je li to dobro rješenje za liječenje malih Zadrana? Evo zašto...

Piše Iva Ivanac
4. srpnja 2023. - 21:57

Grad Zadar je ponovno objavio natječaje kojima u zakup traži dva stana u Zagrebu i jedan stan u Splitu za smještaj obitelji čija se djeca liječe izvan Zadra, u skladu s projektom koji je iniciran amandmanom Enija Meštrovića.

Natječaj se ponavlja jer na prvi nije stigla nijedna ponuda.

Naime, Grad traži useljive stanove na rok od minimalno pet godina, koji su iznad 75 kvadrata i koji imaju tri sobe, kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak i wc-a, a za takav stan Grad ne želi dati više od 1500 eura mjesečno.

Po takvim uvjetima na prvom se natječaju nitko nije javio, što i nije toliko čudno, s obzirom da se slobodni stanovi uglavnom iznajmljuju za turizam jer vlasnici tako mogu zaraditi puno više nego što bi im Grad Zadar mjesečno plaćao.

Stoga bi ovu odluku, s obzirom na probleme vezane uz najam nekretnina, ali i neke druge moguće zdravstvene probleme, možda trebalo revidirati te umjesto najma stanova zapravo povećati iznos subvencije. Evo zašto. 

Odavno je naime poznato kako svi veliki i studentski gradovi u Hrvatskoj imaju kroničan problem s nedostatkom smještaja, odnosno nedostatkom stanova za iznajmljuje na duže vrijeme koji su i cjenovno prihvatljivi. U današnje vrijeme u Zadru je gotovo nemoguće naći uređen jednosoban stan, pogotovo u blizni centra, a da ne košta od 500 pa nadalje eura, a stanje u Splitu i Zagrebu, gdje Grad traži stanove, nije puno bolje. No iako se na stranicama raznih oglasnika mogu naći stanovi u ovom cjenovonom rangu, vjerujemo kako je razdoblje potpisa ugovora od pet godina dodatna kočnica vlasnicima stanova.

Ono što stvara puno veći problem od duljine ugovora jest i boravak više ljudi u jednom stanu. Zašto? Grad bi, kako smo već naveli, unajmljivao trosobne stanove što znači da bi u svakom stanu u jednom trenutku moglo boraviti ukupno šest ljudi, troje djece i tri roditelja ili skrbnika. No, s obzirom da su djeca koja se liječe izvan Zadra najćešće najteži bolesnici i visoko imunokompromitirane osobe koje bi na neki način trebale biti izolirane od ostalih osoba, boravak u velikom stanu s ljudima s kojima inače ne borave može dovesti do razvoja infekcija i drugih bolesti. 

Uz najam stanova javljaju se i drugi popratni problemi kao što su organizacija čišćenja tih stanova i primopredaja ključeva, a o svemu bi trebao brinuti Grad. 

Stoga bi, ovisno o ishodu drugog natječaja i ako Grad ponovno ne pronađe stanove, iznos subvencije za smještaj djece i skrbnika koji se liječe izvan Zadra, a koji trenutno iznosi 600 eura, trebalo možda povećati. To bi zasigurno olakšalo potragu stanova roditeljima, a i ne bi ugrožavalo sigurnost malih pacijenata. 

27. travanj 2024 07:28