StoryEditorOCM
4 kantunaNISU NA KORIDORU

Grad Zadar još nije odlučio hoće li vlasnicima Ledane prodati gradsko zemljište koje bespravno koriste za kuću na Žmirićima

Piše Iva Ivanac
11. kolovoza 2022. - 20:12

Kuća Rive Liburna na Žmirićima koja je bespravno ”zapasala” tristotinjak kvadratnih metara gradskog zemljišta, ne ugrožava planirane prometne koridore, ima uporabnu dozvolu, a ako Grad Zadar ne pristane na prodaju terena kojeg nelegalno koristi, protiv njega će pokrenuti posjedovnu tužbu.

Ovo je sukus odgovora kojeg smo dobili iz gradske uprave pokušavajući rasplesti situaciju s kućom u vlasništvu Rive Liburna, tvrtke u suvlasništvu Branimira Markova i Mihe Vukovića, koji su bez suglasnosti ili znanja Grada Zadra prisvojila oko 300 kvadrata gradskom zemljišta za svoje dvorište. Na tu uzurpaciju nedavno su upozorili članovi Akcije mladih, a županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač je tom prilikom istaknuo kako se kuća u suvlasništvu vlasnika Ledane inače koristi u turističke svrhe. 

Iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom tada nam je rečeno kako Grad Zadar na bilo kakav način nije tvrtki Riva Liburna omogućio korištenje tog dijela gradskog zemljišta te da se trenutno vodi postupak za otkup spornog dijela gradske čestice koji je osobno pokrenuo Branimir Markov. Iz Grada su tada još napomenuli kako će komunalno redarstvo u najkraćem roku napraviti očevid na terenu.   

Kako bi razjasnili situaciju oko nelegalnog korištenja gradske parcele za potrebe dvorišta kuće za iznajmljivanje u vlasništvu Markova i Vukovića, od Grada Zadra smo zatražili dodatna pojašnjenja. 

Komunalni redari su u međuvremenu obavili očevid i o stanju na terenu su obavijestili Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom. Što to znači, jesu li podnijeli neke prijave ili tražili nadzor nekih inspekcijskih službi, u odgovoru nam nisu naveli.

U odgovorima koje smo dobili nadalje se ističe da je Markov zahtjev za otkup dijela dvaju gradskih čestica koje koristi kao dvorište podnio u travnju ove godine, iako je kuća dobila uporabnu dozvolu još prije 12 godina. Ako se ispune uvjeti za prodaju spornih dijelova gradskog zemljišta, prodaja bi trebala ići putem javnog nadmetanja.

- UO za gospodarenje gradskom imovinom postupao je po zahtjevu Markova na način da je od nadležnih odjela zatražio lokacijsku informaciju, odnosno očitovanje o prostorno-planskim uvjetima i eventualno postojanje infrastrukture na predmetnim dijelovima nekretnina koja bi mogla biti zapreka za postupak prodaje nekretnine u vlasništvu Grada Zadra. Ukoliko ne postoje prostorno-planske ili infrastrukturne zapreke za prodaju, Grad Zadar daljnje raspolaganje imovinom provodi temeljem članka 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kojim je propisano kako nekretninu u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i jedinica područne (regionalne) samouprave tijela nadležna za njihovo raspolaganje mogu otuđiti ili njome na drugi način raspolagati samo na osnovi javnog natječaja i uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni, ako zakonom nije drukčije određeno, stoji u odgovoru iz gradske uprave uz napomenu kako će u slučaj da se Markovu ne odobri prodaja dvaju dijelova gradskih čestica, protiv vlasnika pokrenuti posjedovna tužba.

Osim toga, uzurpirani dijelovi gradskog zemljišta, prema odgovorima iz gradske uprave, ne nalazi se na koridoru planirane ceste, tako da s te strane ne postoji prepreka da se Markovu odobri prodaja gradskog zemljišta.

Za kraj vrijedi istaknuti kako kuća tvrtke Riva Liburna na Žmirićima nije jedina u tom dijelu grada koja neovlašteno koristi gradske parcele za potrebe svojih okućnica ili prilaznih puteva.

02. svibanj 2024 19:39