StoryEditorOCM
4 kantunaISKOPANI JARAK

Građanka s Novog Bokanjca tjednima ne može normalno do stana zbog zastoja radova na aglomeraciji, a u obitelji ima jednog invalida. Evo i odgovora...

Piše I. Nevešćanin, M. Kalajžić
27. travnja 2021. - 18:15

- Molim vas pomognite – kaže žena s druge strane linije drhtavim glasom.

- Tri tjedna ti bageri već stoje, sve nam je raskopano, a mi do stanova ne možemo normalno doći. U obitelji imam jednog stopostotnog invalida, kolicima kući ne mogu prići, ne može doći Hitna, vatrogasci... Stoji tako raskopano, ništa se ne radi, asfalt koji smo mi stanari nekad sami platili, sada je raskopan. Nema mosta preko rova, nema osiguranog prilaza... A kad su počinjali radovi, bila je velika procesija. Političari, novinari, priče i obećanja. A sada sve stoji, nema nikoga – žali nam se gospođa iz ulice Baruna Trenka na Novom Bokanjcu, gdje traju radovi na izgradnji novog sustava vodovodne i kanalizacijske mreže. Tu, od broja dva do broja 50, ispred igrališta, nasuprot poznatih spojenih zgrada, teška je mehanizacija podigla asfalt i krenula kopati rovove za polaganje cijevi, ali bageri i rovokopači, kaže naša sugrađanka, tri tjedna stoje, ništa se ne radi, niti su stanarima osigurali pristup kućama.

image
Ulica Franje baruna Trenka
 
Luka Gerlanc/Cropix

- Već nam je nekoliko puta nestajala struje, jedan cijeli vikend nismo imali vode... Ja to ne razumijem. Nitko ovdje nije protiv radova, protiv izgradnje kanalizacije i vodovoda, ali, gospodo draga, ako ste znali da će radovi početi, da će trajati nekoliko godina, zašto niste malo razmišljali i o stanarima Novog Bokanjca koji moraju s tim živjeti. Koji moraju izlaziti iz kuće, njegovati bolesne, ići u školu i na posao...

Direktor Odvodnje Grgo Peronja objasnio nam je da se radovi u Ulici Baruna Trenka izvode u okviru cjelovitog projekta aglomeracije kojim upravlja zadarska Odvodnja. Uputio je gospođu koja se žali na iskopani kanal da se obrati šefovima gradilišta Strabag koji su odgovorni za provedbu radova, kako bi joj omogućili privremeni prijelaz.

- U sklopu aglomeracije provodi se i projekt Bokanjac koji obuhvaća naselje Bokanjac i Novo naselje Bokanjac, ukupno 42 ulice čime će se ostvariti preduvjeti za spajanje 1.400 objekata na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Kvaliteta življenja u tim kvartovima značajno će se poboljšati novom infrastrukturom fekalne odvodnje i oborinske odvodnje, rekonstruirat će se i vodoopskrba i izgraditi na ključnim dijelovima nogostupi. Oborinske vode će se riješiti na jedan način koji nije baš čest kod nas – zadržavanjem i vraćanjem u izvorište. naime, izgradit će se 12 retencijskih građevina – jezerca, kroz koje će se filtrirana i očišćena od sedimenata oborinska voda vraćati nazad u izvorište Bokanjac koje je sekundarno izvorište vode za grad Zadar. U ostalim dijelovima grada oborinska voda se pročisti i ispušta do mora. Na Bokanjcu bi bilo šteta tu vodu odvlačiti do mora kad je vodocrpilište Bokanjac vrlo blizu, čime će se sačuvati i vodni resursi – kazao je Peronja.

image
Ulica Franje baruna Trenka.
 
Luka Gerlanc/Cropix

Projekt se dijelom financira iz bespovratnih sredstava Europske unije i to u udjelu 70 posto, 11 posto sudjeluje Ministarstvo financija, 11 posto Hrvatske vode iz naknade za zaštitu voda i 8,23 posto Odvodnja Zadar. Ukupna vrijednost radova veća je 200 milijuna kuna bez PDV-a. Radovi su započeli 19. siječnja ove godine, rok za izvođenje je 36 mjeseci, što znači da bi cjelokupni posao trebao biti završen 19. siječnja 2024. godine.

- Pozivam građane na strpljenje do tada, jer ovako velik i ogroman projekt nije moguće realizirati bez iskopa koji će utjecati na kvalitetu i normalno odvijanje života idućih 36 mjeseci. Siguran sam da će izvođači radova izići u susret ljudima dok se radovi ne obave, ali građani trebaju biti svjesni da će za tri godine imati kanalizaciju, odvodnju i novi vodoopskrbi sustav – zaključio je direktor Peronja. 

Telefon naše sugrađanke proslijedili smo voditelju gradilišta, nadamo se da će problem tako lakše zajednički riješiti...

image
Ulica Franje baruna Trenka
 
Luka Gerlanc/Cropix
28. travanj 2024 14:49