StoryEditorOCM
4 kantunaMUKE AGLOMERACIJE

Kožinjani se dogovorili s izvođačem: do 1. lipnja imat će asfaltirane tri ključne ceste! Obustavu radova od 1. srpnja Grad još nije donio!

Piše Ivica Nevešćanin
20. travnja 2024. - 14:05

Mještani Kožina imat će do prvog lipnja asfaltiranu glavnu cestu te ceste Put Primorje i Put Trstine, dogovoreno je na sastanku Kožinjana s izvođačem radova na aglomeraciji Zadar – Petrčane koja je zadnjih tjedna u fokusu zadarske javnosti. 

Dvadesetak zainteresiranih mještana odazvalo se u petak poslijepodne sastanku s direktorom Euro projekta Mladenom Ninčevićem na kojem su iznijeli sve probleme koji ih tište oko izgradnje nove kanalizacijske i vodovodne mreže kroz njihovo mjesto. Ninčevića su mještani pozvali nakon što su u utorak, na dan predizborne šutnje, na istom mjestu u zgradi Mjesnog odbora održali sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem koji je za sve probleme oko aglomeracije u Kožinu optužio izvođača radova. Zato je Ninčević na početku sastanka iznio kratku kronologiju projekta aglomeracije Zadar - Petrčane, od samog javnog natječaja i odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, koji je trajao dvije i pol godine, pa do početka radova koji su počeli pola godine nakon potpisivanja ugovora zbog, kako je istaknuto, nekompletne dokumentacije koju je trebala osigurati Odvodnja.

image
Luka Gerlanc/

- Mi ćemo asfaltirati i glavnu cesti i druge dvije ceste u mjestu gdje smo naš dio posla završili. Za nas kao izvođače je to dodatno opterećenje, jer tu obvezu po ugovoru nemamo, ali i ovime želimo pokazati da nam je cilj napraviti posao najbolje što možemo, a ne stvarati nepotrebne konflikte s mještanima. Od prvog dana smo se postavili konstruktivno i još u prosincu prošle godine, zajedno s vašim predstavnicima, upoznali Grad s mogućim problemima oko radova u sezoni. Nažalost, gradonačelnik Dukić, ali i direktor Odvodnje Grgo Peronja, rezolutno su odbili mogućnost obustave radova u sezoni, sve do prije tri dana, kada su promijenili ploču - kazao je Ninčević ističući činjenicu da su sljedeći na koraku upravo mještani Kožina koji trebaju ”pritisnuti” Grad Zadar i Odvodnju da što prije donesu odluku o obustavi radova od 1. srpnja do 1. rujna, kao što je to obećao gradonačelnik Dukić na sastanku u utorak.

- Oni su investitori, a mi smo samo izvođači. Mi moramo raditi ono što nam oni kažu. Ne možemo mi samostalno odlučiti da ćemo prekinuti radove. Što Grad, to jest Odvodnja, prije donese odluku o obustavi, mi ćemo imati više vremena i prostora za organizaciju i prilagodbu posla prema vašim potrebama. U protivnom, ako odluku ne dobijemo, mi ćemo morati nastaviti radove i iza 1. srpnja jer nas na to obvezuje potpisani ugovor – kazao je Ninčević mještanima.

image
Luka Gerlanc/

Kožinjane je zanimalo zašto prometnice gdje su već položene cijevi nisu asfaltirane, zašto se ne radi u dvije smjene kako bi se ubrzala dinamika te zašto po nekoliko dana, pa i tjedana, nema nikoga na gradilištu. 

Ninčević je objasnio da ceste, prema ugovoru, ne mogu asfaltirati sve dok ne završe cijeli posao jer investitor ne želi preuzeti završeni posao po pojedinoj građevinskoj dozvoli, no zbog sezone će izaći u susret mještanima i neke će asfaltirati do 1. lipnja. Što se tiče radova u dvije smjene, Euro projektu to nije nikakav problem, kazao je njegov direktor, ali je pitanje koliko će to smetati mještanima, pogotovo sada na početku sezone. 

Dinamiku radova Ninčević je objasnio terminskim planom ističući da se svi radovi izvode u skladu s njim, a na nekim dionicama još ne mogu krenuti jer čekaju rješavanje imovinsko-pravnih problema, odnosno bespravne gradnje na pomorskom dobru.

Takvih je objekata najviše na potezu gdje bi po prostornom planu Kožina trebala biti šetnica, pa je Ninčević predložio kako bi bilo najlogičnije da Grad Zadar, nakon što oni polože cijevi u dužini od gotovo tri kilometra, odmah krene s uređenjem šetnice, kako se kasnije isti pravac ne bi morao dvaput kopati, a za isti obuhavat postoje projekti i lokacijska dozvola.

image
Luka Gerlanc/

Ninčević je mještanima podijelio i nekoliko mapa Kožina s označenim dijelovima aglomeracije koji su do sada dovršeni i dijelovima koje trebaju završiti do 1. srpnja kada se očekuje nastup zabrane radova u skladu s odlukom Gradskog vijeća iz prošle godine, za koju je gradonačelnik Dukić ”doznao” tek dan prije održavanja parlamentarnih izbora.

Zbog velikog interesa mještana za svaku pojedinu situaciju, Ninčević je, na prijedlog Sergeja Vedrića, predstavnika mještana i, kako se sam predstavio, medijatora između investitora i izvođača radova, prihvatio da se svim zainteresiranim mještanima omoguće konzultacije o tijeku projekta. Takve bi se konzultacije održavale jedan sat tjedno u poslovnim prostorijama Euro projekta u Zadru. Mještani bi tako dobili sve informacije vezane za tijek radova te, ono što ih najviše zanima, kada će njihova ulica ili kuća doći na red za postavljanje cijevi, ali i odgovore na druga pitanja koja se tiču ovog 25 milijuna vrijednog zahvata koji će Kožinu i Petrčanima osigurati visoki komunalni standard.

image
Luka Gerlanc/

- Apeliram još jednom na vas mještane da od predstavnika Grada Zadra i Odvodnje tražite da što prije donesu odluku o obustavi radova tijekom srpnja i kolovoza i da nas o tome obavijeste službenim dopisom, kao što naš ugovor predviđa. Ja tu odluku još nisam dobio i mi se sve dok je ne dobijemo moramo ponašati kao da ćemo raditi tijekom cijelog ljeta. Mi imamo angažiranu operativu, zaposlenih 120 ljudi, inženjere, bagere i strojeve koji nas dnevno koštaju. Obustavu radova mi nećemo naplatiti Odvodnji, ali oni moraju shvatiti da zato što vam ne želimo nanijeti štetu i uništiti sezonu, mi moramo dobiti mogućnost produljenja roka za dovršetak cijelog posla.

O tome još nije bilo razgovora s Odvodnjom i ja očekujemo da i taj dio riješimo. Naime, gradonačelnik je nekidan rekao ono što sam ja odavno tvrdio, da Hrvatske vode, kao nositelj cijele investicije, neće biti protiv produženja rokova za izvođenje radova zbog turističke sezone, ako im se investitor s takvim zahtjevom obrati. Dakle, ništa od onoga što su tvrdili da po ugovoru nije moguće promijeniti nije točno. Rok se može pomaknuti iako se projekt većinom financira iz EU fondova, ali za to treba sjesti i potpisati aneks kojim će se to definirati – naglasio je Ninčević. 

image
Luka Gerlanc/

Prema njegovoj procjeni svi radovi na aglomeraciji u Kožinu trebali bi biti završeni krajem ove, najkasnije početkom iduće godine, no svakako dosta prije iduće turističke sezone.

Iako su neki stariji mještani u jednom trenutku bili digli glas na „političare koji žive od nas, a ništa ne rade” jer „uzimaju novac od naroda, a narod nitko nije pobijedio”, jednosatni sastanak protekao je u prilično konstruktivnoj atmosferi, bez nervoze i povišenih tonova. Štoviše, zaključen je s optimizmom da bi, uz pauzu u srpnju i kolovozu, izvođač radova Kožinjanima mogao ”dodati” još petnaestak neradnih dana krajem lipnja ili početkom rujna koji bi im produžili sezonu, što je Ninčević načelno prihvatio kao realnu opciju ako dobiju odluku Grada Zadra i Odvodnje u narednih par dana te u skladu s njom završe planirane poslove.

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
20. travanj 2024 14:24