StoryEditorOCM
4 kantuna"ZNAK SOLIDARNOSTI"

Gradski vijećnik prekršio zakon postavljanjem ukrajinske zastave pred stranačke prostorije na Narodnom trgu: ovo je predviđena kazna...

Piše Predrag Opačić
9. ožujka 2023. - 14:12

Zadarski gradski vijećnik i čelnik lokalne podružnice Stranke umirovljenika Duško Vuković postavio je prije 15-ak dana zastavu Ukrajine na ulaz zgrade na Narodnom trgu 5. U toj se zgradi nalazi i prostor u vlasništvu Grada Zadra kojeg koristi Stranka umirovljenika.

Ukrajinska zastava ne samo što je privukla pažnju građana, nego je dovela i do prijave policiji! O svemu je obaviještena i zadarska gradska uprava, ali iz Upravnog odjela za komunalnu djelatnost kažu da oni nisu nadležni ni za postavljanje ni za skidanje zastava stranih država.

A onda se u četvrtak iza 13,30 sati na Narodnom trgu pojavila policija koja je u stranačkim prostorijama tražila osobu koja je zastavu Ukrajine poistavila. Problem je u tome što je gradski vijećnik Duško Vuković postavljanjem zastave strane države počinio prekršaj zbog kojeg je predviđena novčana kazna od 20 do 100 eura.

- Obavijestili su me iz Komunalnog odjela da je netko protiv mene poslao prijavu policiji. Emotivno pogođeni stradanjem Ukrajine, jer i mi imamo ratno iskustvo, zastavu smo postavili u znak solidarnosti s ukrajinskim narodom, kaže Duško Vuković dodajući da se s tom idejom javio i gradonačelniku Branku Dukiću sugerirajući mu da se na gradskim ustanovama i institucijama također izvjesi zastava Ukrajine.

image

Duško Vuković
 

Jure Miskovic/Cropix

Za to je Vuković naveo primjere nekoliko gradskih uprava u Hrvatskoj koje su izvjesile ukrajinske zastave, ali se to nije dogodilo u slučaju Zadra.

- Ova odluka je stranačka odluka. Zakonske odredbe kažu da „društveno političke organizacije” imaju pravo isticati zastave stranih država, kaže Vuković.

Tko istakne zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnoga za unutrašnje poslove, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od u iznosu od 20 do 100 eura, stoji u zakonskoj odredbi na koju se Vuković poziva.

Gradski vijećnik čito nije ni tražio odobrenje Policijske uprave zadarske, a koliko je poznato nije bilo ni „općeg poziva društveno-političke organizacije”, osim što je Vlada svojom odlukom 24. veljače, pozvala na iskazivanje solidarnosti s Ukrajinom na godišnjicu rata.

- Ako smo u prekršaju, neka nas kažnjavaju! Mi ćemo biti još solidarniji s ukrajinskim narodom, poručio je Duško Vuković, nimalo zabrinut zbog toga što je kao gradski vijećnik postavljanjem ukrajinske zastave prekršio zakon.

29. travanj 2024 18:24