StoryEditorOCM
4 kantunaGDJE JE ZAPELO

Hoće li djeca s posebnim potrebama u Zadru konačno dobiti stomatologa? Majka: "Političari se igraju sa zdravljem naše djece i njihovim životima”

Piše Matea Magaš
30. prosinca 2022. - 12:57

Još u travnju ove godine na izmaku, vijećnik SDP-a, Jure Zubčić, upozorio je na tadašnjoj sjednici Županijske skupštine, kako djeca, ali i odrasle osobe s mentalnim teškoćama, nemaju adekvatnu stomatološku skrb.

- Najbliže im je ići u Split gdje moraju čekati i po mjesec dana - rekao je Zubčić.

Nakon te njegove izjave župan Božidar Longin obećao je kako će u novoj Poliklinici uskoro stomatološke usluge moći dobivati i djeca s autizmom. No, možda je vijećnik Zubčić trebao inzistirati na definiraju pojma ”uskoro” jer, prema njegovim saznanjima, osam mjeseci nakon obećanja, nema uopće naznaka da se takva skrb rješava.

- Koliko ja znam, sve je ostalo na riječima župana Longina. Ali, na prvoj sljedećoj sjednici postavit ćemo isto pitanje – rekao nam je u petak Zupčić.

Majka dječaka koji je štićenik Udruge za autizam Zadar, Daniela Dunat Amon, uputila je apel na Facebook grupi ”Trn u oku Zadar” kako su ovakva službena politička obećanja ”igra sa zdravljem djece i njihovim životima”.

- Objavljeno u obliku službenog obećanja nadležnih početkom travnja 2022 (!!!). Sad je koji ono mjesec? Za koji dan, koja ono godina? Zašto se nije dogodilo? Koliko je slučajeva unutar zidova vlastitog doma proživjelo pravi pravcati pakao po pitanju nepostojanja bilo preventivne bilo kurativne stomatološke usluge za djecu i odrasle koji zbog svojih stanja nisu kooperabilni za klasične stomatološke uvjete – pita se ova majka te dodaje da kad zub boli zdravu osobu redovnog razvoja, primi je bilo koji stomatolog, bilo kada, praktički odmah.

- Kad je to dijete s teškoćama koje treba opću anesteziju ili odrasla osoba s invaliditetom koja također treba takav vid zdravstvene usluge, onda neka oni pate kao životinje, tjednima i mjesecima po listama čekanja za Zagreb, Split ili Rijeku. Neka se srami svatko tko participira u ovome, može napraviti, a iz sebi znanog razloga odugovlači ili ne želi. Osobno sam par puta već govorila na temu, nazovimo da je bilo javno. Više neću – jasna je Daniela.

- Moje dijete uslugu je dva puta koristilo u KBC-u Rebro, koje pohvaljujem po svim osnovama i spasili su mi sina teške zdravstvene agonije. Stavljam još u ovu grupu jer mislim da je ovo ”trnčina” i sramota o kojoj se treba čuti, znati i razmisliti, a kraj je godine i tema je "zaboravljena". Hvala svima koji razumiju – zaključila je.

Amandman koji bi osigurao stomatologa za djecu s posebnim potrebama ušao je u gradski proračun za iduću godinu na prijedlog Ante Rubeše iz Akcije mladih, no gradonačelnik Dukić ga smatra nezakonitim, odnosno, neprovedivim. 

Poliklinika je u nadležnosti Zadarske županije, a pročelnik za zdravstvo Marko Kolega tvrdi da u županijskom proračunu za iduću godinu postoji "ta proračunska stavka kao i prijašnjih godina".

- Svjesni smo da je jedino pravo rješenje osigurati prostor i opremu unutar nove Poliklinike te se nadamo da ćemo to napraviti tijekom 2023. godine. U suradnji s Općom bolnicom Zadar tražimo rješenje za zatvaranje cjelokupne financijske konstrukcije - poručuje Kolega.

05. svibanj 2024 07:41