StoryEditorOCM
4 kantuna‘NIJE ČISTILA‘

Hrvatska boksačka reprezentativka, 31-godišnja Zadranka, završila na sudu zbog svađe s djevojkom: ‘prebacila‘ je preko haube, a ova nju udarila šakom!

Piše Božana Sviličić
26. rujna 2022. - 19:18

Hrvatska boksačka reprezentativka i trenerica boksa, 31-godišnja Zadranka završila je na sudu zbog sukoba sa svojom partnericom koju je nakon ljubavne svađe ‘prebacila‘ preko haube automobila i otišla.

Incident se odigrao 17. siječnja 2020., oko 10.30 sati, ispred obiteljske kuće u u Zadru, gdje je reprezentativka uzela automobil u vlasništvu svoje djevojke, te je, iako je ova stavila ruke na poklopac motora, krenula unaprijed i dala gas. Nakon što je podigla na haubu, gdje je ova ostala nekoliko sekundi, dodala je još veći gas, pa je djevojka pala na pod. Potom se odvezla automobilom i koristila ga do 20. siječnja 2020.

Iako je isprva optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) bila optužena i za prijetnju, djevojka je u travnju povukla prijavu, pa je presudom Općinskog suda u Zadru nakon dvogodišnjeg postupka 31-godišnjakinja nepravomoćno osuđena samo zbog neovlaštenog uzimanja tuđeg automobila radi privremene uporabe. Sutkinja Danijela Zubčić nepravomoćno je osudila na uvjetnu zatvorsku kaznu od tri mjeseca s rokom kušnje od jedne godine.

Prilikom individualizacije i odmjeravanja kazne sud je okrivljenoj kao olakotnu okolnost cijenio prethodnu neosuđivanost, te činjenicu da je navedene prigode kazneno djelo počinjeno u okviru međusobne prepirke i raskida ljubavnog odnosa. Utvrđeno je također da je žrtva istom prilikom okrivljenoj također pričinila određenu štetu na imovini, te je odlučila odustati od kaznenog progona okrivljene jer se situacija između njih razriješila i smirila.

Sutkinja je istaknula da se u ovom slučaju bez obzira na ovako odmjerenu minimalnu kaznenu sankciju u odnosu na okrivljenu, ne radi o beznačajnom djelu jer društvo u cjelini, odnosno pojedinci koji to društvo čine, moraju imati zaštitu protiv ovakvih postupaka drugih pojedinaca, pa bio to i ljubavni partner.

- Nije beznačajna stvar činjenica da druga osoba onemogući vlasnika u korištenju njegovog vozila, da bez njegovog odobrenja njegovim vozilom raspolaže i oduzme mu ga iz posjeda, te da vlasnik ne zna gdje se njegovo vozilo nalazi i pronalazi ga tek posredstvom policije. To nikako ne može biti beznačajno djelo na strani počinitelja, kako generalno, tako i u konkretnom slučaju – navela je u obrazloženju presude sutkinja Zubčić.

ODO Zadar podignulo je 2. ožujka 2020. optužnicu protiv okrivljene zbog dva kaznena djela, protiv osobne slobode – prijetnjom, te jednog kaznenog djela protiv imovine-neovlaštenom uporabom tuđe pokretne stvari.

Okrivljena je na sudu navela da se ne smatra krivom niti za jedno od kaznenih djela. Navela je kako je spornog dana auto bilo parkirano kraj ograde, te da je u trenutku kada ga je izvela lijevo pa u rikverc, djevojka dotrčala i skočila na suvozačku stranu. Vidjela je da je pala, da je nema više. Odmah je ugasila auto, izašla i otišla ‘ća‘.

Naglasila je kako je uhvatio stres samo takav, te da nije mogla više stajati. Nije provjerila je li se što dogodilo, već je otišla prošetati do ‘Marexa‘. Nije je bilo oko deset minuta, a onda se vratila jer je imala osjećaj da nešto nije u redu. Djevojka je bila na vratima stana i razbijala boce. Prethodno su razgovorale oko čišćenja kuće, a partnerica joj je razbacala stvari. Kada joj je rekla da to počisti, djevojka je šakom udarila u nos.

Ona je pak posvjedočila kako je s okrivljenom bila u vezi par mjeseci prije incidenta. Između njih su počele nesuglasice, jer je 31-godišnjakinji prigovorala da ne čisti i ne sređuje kuću. Zbog toga se odlučila odseliti iz stana, te se počela pakirati.

Dva dana ranije u prtljažnik njezinog vozila iz sportske dvorane gdje je njezina djevojka radila kao trenerica stavili su međutim različite rekvizite, pa joj je rekla da ih izvadi kako bi mogla otići.

Automobil je bio parkiran ispred kuće i to ulaznih vrata dvorišta, a kada je 31-godišnjakinja rekla da to neće napraviti jer nema vremena, ona je sama izvadila stvari iz auta i stavila ih na stol u dvorištu i krenula po svoje stvari koje su bile u kući. Kada je ušla u kuću, uzela dio stvari i počela izlaziti, 31-godišnjakinja joj je prepriječila put i rekla da odmah izađe iz stana, te da će joj ona te stvari izbaciti.

Kada se vratila u stan vidjela je da razbija preostali dio njezinih stvari zbog čega je došla do ormara i izbacila njezine stvari na krevet. Nakon toga ju je 31-godišnjakinja zaključala u stan i nije je htjela pustiti dok to ne pospremi, no on aje ipak uspjela pobjeći kroz prozor. Kada je izašla vidjela je kako u ruci drži ključeve njezinog auta i rekla joj je: "Sada ćeš vidjeti!".

Automobilom ju je digla na haubu, gdje je ostala nekoliko sekundi, a zatim je dodala još veći gas i ona je tada padala na pod. Nakon toga je otišla automobilom, a zatim se nakon nekog vremena vratila u kuću, ali pješke. Istog dana poslala joj je poruku da joj vrati auto, no ona je negirala da je auto kod nje. Tek nakon pet dana, policiji je javila gdje se auto nalazi.

Na sudu je utvrđeno kako je njezin iskaz u potpunosti u skladu i sa medicinskom dokumentacijom i iz koje se vidi da je zadobila tjelesne ozljede, kao i iz dostavljenih računa za usluge šlep službe i za promjenu brave na vozilu.

Obrana okrivljene suprotno tome ocijenjena je kontradiktornom u dijelu u kojem okrivljena navodi da je ugasila vozilo i otišla ‘ća pješke‘ u prvom iskazu, a na raspravi da je vozilo odvezla i parkirala dvije ulice iznad očigledno sve u cilju oslobađanja od kaznene odgovornosti.

Napadnuta djevojka je, međutim, povukla prijavu pojasnivši da je naknadno u svojim stvarima negdje iza sljedeće Nove godine pronašla ključ auta jer ga je okrivljena očito ubacila u jedan dio njezinih stvari koji nije raspakirala.

 

 

25. travanj 2024 20:14