StoryEditorOCM
4 kantunaSUDOVI U ŠTRAJKU

Hrvoje Visković: ‘Odgađaju se sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima‘

Piše B.S.
19. siječnja 2024. - 17:39

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS), nakon konzultacija s ograncima, odlučio je o provedbi novog ciklusa mjera upozorenja, koje će krenuti od ponedjeljka, 22. siječnja, ne napravi li Vlada Republike Hrvatske do tada konkretne korake oko izrade novog cjelovitog Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika.

I na Županijskom sudu u Zadru sudjelovat će u mjerama upozorenja koje će se provoditi u razdoblju od 22. siječnja do 2. veljače 2024. godine, potvrdio nam je sudac Hrvoje Visković, predsjednik Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru.

- U ovoj fazi, mjere bi trebale trajati 10 radnih dana, u kojem se razdoblju odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta – pojasnio je Visković.

image

Zadar, 220523.
Glasnogovornik zadarskog Zupanijskog suda Hrvoje Viskovic obratio se novinarima s informacijama o slucaju tucnjave u nocnom klubu u Biogradu.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Dodao je kako će za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci biti na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

Odgođena ročišta bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera. Mjere će završiti i ranije, dođe li iz Vlade RH prihvatljiv prijedlog cjelovitog rješenja statusa sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Kako pojašnjavaju u UHS-u, zahtjevi hrvatskih sudaca jednaki su onima izrečenim i dogovorenim u svibnju 2023., zbog kojih su pokrenute prve mjere upozorenja.

UHS je tada zbog javnog obećanja ministara pravosuđa i uprave da će ostale zahtjeve ispuniti do kraja godine, obustavio mjere upozorenja i pristao na kompromisno rješenje u vidu povećanja osnovice od 13% te povećanja koeficijenata prvostupanjskim sucima (513 EUR za suce prvog stupnja umjesto traženih 600 EUR neto u prvom koraku).

Ministar do kraja 2023. nije ispunio svoje obećanje, niti je predložio implementaciju drugog koraka – jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda i izjednačavanje plaća sudaca drugog stupnja s plaćama sudaca visokih specijaliziranih sudova.

Budući da mu je na raspolaganju usuglašeni prijedlog Zakona još od listopada 2023., riječ je isključivo o nedostatku političke volje da se ovo pitanje trajno riješi. 

04. svibanj 2024 01:01