StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKE BRANITELJSKE UDRUGE JEDNOGLASNO

Ivica Mikulić: Pozdrav "Za dom spremni" nije korišten u Domovinskom ratu kao nostalgija za NDH-a!

Piše Ana Franić
8. rujna 2017. - 14:51
branitelji_presica1-080917.JPG

- Pozdrav "Za dom spremni" za vrijeme Domovinskog rata ni u jednom trenutku nije korišten kao nostalgija za poraženim režimima u Drugom svjetskom ratu u NDH-a, niti kao znak potpore nacističkom i fašističkom režimu! Svi se ograđujemo od tog povijesnog razdoblja i ne želimo da nas se povezuje s tim! - poručio je Ivica Mikulić ispred Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadra i Zadarske županije, na tiskovnoj konferenciji za novinare održane u petak u prostorijama UDVDR Zadarske županije.

Uz Mikulića je na konferenciji bio i umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije i 113. šibenske brigade, ali nije ništa govorio. Naime, iako je bila riječ o konferenciji za medije, predstavnici koordinaciji nisu htjeli odgovarati na novinarska pitanja.

"U skladu s našim dogovorom na Koordinaciji nismo raspoloženi za pitanja i na njih nećemo odgovarati" kazao je Mikulić i zaključio svoj monolog u kojem je, među ostalim, istaknuo da "hrvatski branitelji pozdrav "Za dom spremni" vežu isključivo za Domovinski rat, za hrabre branitelje, posebno HOS-a, koji su ovu zemlju natopili svojom krvlju."

Javno su se odlučili obratiti povodom skidanja HOS-ove ploče u Jasenovcu i premještanja na drugu lokaciju u Novskoj.

"Branitelji se danas suočavaju s tim da ih se sve češće povezuje s fašističkim i nacističkim režimom iz Drugog svjetskog rata i to uglavnom od radikalnih, ekstremnih jugonacionalista, koji se lažno deklariraju antifašistima, a zagovornici su najradikalniji boljševičkih i fašističkih metoda, koji nikad nisu željeli hrvatsku državu" pročitao je Mikulić i dodao da je Domovinski rat za branitelje svetinja i to bi trebalo biti za sve hrvatske građane.

- Protiv smo zabrana, jer one ne mogu riješiti probleme u društvu. Ima puno znakova, simbola, slogana i pozdrava, koji su se kroz daljnju i bližu hrvatsku povijest kompromitirali. Tko je taj koji će s punom vjerodostojnošću donijeti odluku što će se zabraniti, a što ne - upitao se Mikulić dodajući da je "rehabilitiranim četnicima, koji su izvršili agresiju na RH, Zakonom o oprostu omogućeno sudjelovanje u politici i obnašanju vlasti na svim razinama".

- Izborni Zakon im omogućava da po manjinskom ključu, često budu presudni faktor u obnašanju vlasti, što oni uglavnom koriste za ucjenu i rade na štetu manjinskog naroda koji predstavljaju i hrvatskih nacionalnih interesa te im je njihov etno biznis na prvom mjestu – zaključio je predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadarske županije.

 

"Zašto državna vlast svjesno krši vlastite zakone?"
U zajedničkom priopćenju kojeg su javnosti u petak uputile Koordinacija udruga veterana borbenih postrojbi Zbornog podrčja Split, Koordinacija braniteljskih udruga Zadarske županije i Stradalničke udruge iz Domovinskog rata grada Zadra i Zadarske županije predstavnici udruga ratnih postrojbi pitaju se zašto državna vlast svjesno krši svoje zakone budući da su i Ministarstvo obrane i Ministarstvo uprave uredno registrirali "sporne" oznake i znakovlje HOS-a na ratnim zastavama i amblemima udruga iz Domovinskog rata.  "Da li su svjesni da svojim postupcima vrijeđaju dignitet Domovinskog rata, njegove vrijednosti i u konačnici krše Deklaraciju o Domovinskom ratu. Pitamo se za čiji interes se hrvatska javnost svjesno dovodi u zabludu? Čiji je interes okaljati Domovinski rat, a znakovlje korišteno u obrani Hrvatske dovoditi u kontekst Drugog svjetskog rata i ustaškog režima s kojim nema nikakve veze, niti ga branitelji podupiru?" ističu branitelji i takvo ponašanje državnih vlasti dovode u vezu sa programom SANU iz 1986. i 2001. koji za cilj ima uništenje Hrvatske.
25. travanj 2024 14:53