StoryEditorOCM
4 kantunaZADAR SE PRIPREMA ZA POLUFINALNI DVOBOJ DAVIS CUPA

Izgraditi stadion u 25 dana zvuči nevjerojatno, ali ne i nemoguće!

Piše I.Ivanac
26. srpnja 2018. - 12:15
teniski_tereni1-240718

Izgraditi teniski stadion u roku od 25 dana?!

Zvuči kao nemoguća misija, ali to će se, nadamo se, dogoditi na Višnjiku gdje se od 14. do 16. rujna održava polufinalni dvoboj Svjetske skupine Davis cupa između Hrvatske i SAD-a.

Organizatori susreta su Hrvatski teniski savez (HTS) i ŠC Višnjik koji su na sebe pruzeli i sve obveze oko pripreme, izgradnje i opremanje teniskih terena, zapravo početka izgradnje budućeg teniskog centra iznad zatvorenog plivalište na Višnjiku. Troškovi cijele "operacije stadion" još nisu poznati jer većinu troškova pokriva HTS, a direktor ŠC Višnjik Denis Karlović uvjerava nas da će sve na vrijeme biti završeno. Kako?

Treba li im građevinska dozvola? Kako će izabrati izvođača radova? Brzina i preuzeti rokovi otvaraju brojna pitanja na koje smo odlučili potražiti odgovor.

Montažni stadion imat će 8000 mjesta, a rastavit će se nakon završetka Davis cupa. Centralni teren na kojem će se igrati susreti Davis cupa financirat će HTS, baš kao i montažu te rastavljanje gledališta. Uz glavni teren ŠC Višnjik je preuzeo obvezu izgradnje četiri pomoćna terena čija se cijena, od građevinskih grubih radova i pripreme zemljišta do završnog opremanja i ograda, kreće od 350 do 400 tisuća kuna.

Karlović ističe da ŠC Višnjik nije pozakonu obvezan provoditi javne natječaje za anagažiranje izvođača radova. Trenutno se prikupljaju ponude, a tko će biti izabran trebalo bi se znati kroz nekoliko dana. - U prvoj fazi izgradit ćemo četiri terena, a kasnije ćemo doći do brojke od deset terena. Teren na kojem će se igrati Davis Cup imat će zemljanu podlogu jer igrači tako žele, a na ostalima će podloge biti različite – kazao nam je direktor ŠC Višnjik.

Teniski tereni grade se u skladu s Detaljnim urbanističkim planom Višnjika i za njih, kaže Karlović, ne treba građevinska dozvola. Za montažni stadion potrebni su samo stručni certifikati i privremene dozvole koje je dužan osigurati HTS.

- Višnjik ima ulogu suorganizatora, a sve potrebne dozvole i certifikate za podizanje montažnog stadiona pribavlja Hrvatski teniski centar. Stadion bi trebao biti gotov do 10. rujna, a prema našem planu vjerujemo kako će biti gotov i do 7. rujna, optimističan je Karlović.

Obveze ŠC Višnjik biti će identične kao i kada se prije dvije godine igralo polufinale Davis cupa s Francuskom.

- Višnjik se treba pobrinuti za smještaj igrača, catering, prijevoz i za ostale popratne usluge. Nadam se da ćemo ove godine, baš kao i prije dvije godine, sve naše obveze pokušati riješiti preko sponzora. Vjerujem kako će u igri biti brojni sponzori baš zato što su Amerikanci atraktivni protivnici, rekao je Karlović dodajući kako nakon Davis cupa gradu ostaju tereni koji će biti vrlo atraktivni baš zbog toga što se nalaze u sklopu sportskog centra. Mjesto na kojem je predviđen teniski centar danas je neobrađena ledina, a u skoroj budućnosti bit će mjesto za dolazak i pripremu raznih teniskih klubova, uključujući hrvatske reprezentativce koji su zbog toga zahtijevali terene s različitim podlogama.

- Teniski centar će biti dobro posjećen, jer tenisači koji će tu dolaziti na pripreme imaju sve što im je potrebno od sportskih sadržaja na jednom mjestu, ističe Karlović.

Zvuči nevjerojatno, ali ne i nemoguće, da se stadion podigne u 25 dana. Ostaje nam pričekati 10. rujna i vidjeti jesu li uspjeli.

03. svibanj 2024 02:34