StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA LEDANA

‘Ja sam upozorio gradonačelnika na potrebu hitnog postavljanja zaštitne ograde na bedemima. Rekao je da ćemo o tome razgovarati, ali me nisu zvali!‘

Piše Ivica Nevešćanin
24. kolovoza 2022. - 21:10

"Upozorio sam ih u dva navrata. Prvo sam im poslao pisane primjedbe na elektronsku adresu Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra i pročelnika Ante Ćurkovića, a potom sam isto ponovio i na tribini KVARTipo koja je 3. svibnja održana u prostorijama OŠ Petar Preradović na Polutoku. Moje primjedbe su bile prihvaćene, a gradonačelnik Branko Dukić mi je nakon tribine rekao da ćemo se uskoro čuti na posebnom sastanku i nastaviti razgovor. Nakon toga, nitko me iz Grada Zadra nije nazvao na sastanak, a moj prijedlog nije prošao na glasovanju. Prošla su dva mjeseca od toga i novi mladić je poginuo u padu s bedema... – priča naš sugovornik koji nas je zbog specifične obiteljske situacije zamolio da ostane anoniman (podaci poznati redakciji). 

image

Javna tribina u sklopu projekta 'KVARTipo' za podrucje Mjesnog odbora Poluotok. Na tribini su sudjelovali gradonacelnik Branko Dukic i predstavnici nekoliko gradskih odjela.

Luka Gerlanc/Cropix

Sebe predstavlja kao aktivista koji već godinama ukazuje na brojne probleme u javnom prostoru Zadra. Većina njegovih prijedloga do sada je uspijevala doprijeti do nadležnih i nerijetko su bili realizirani, a nekih će, kaže, biti u skoro vrijeme. Praktički su samo njegovi prijedlozi za postavljanja zaštitne ograde na području Perivoja kraljice Jelene Madijevke, kojeg koristi noćni klub Ledana, i dijela Muraja ostali ignorirani.

- Na tribini nitko nije imao ništa protiv mojih prijedloga, dapače, rečeno je da su prihvaćeni, ali u postupku glasovanja nisu prošli iako su po broju glasova bili odmah iza prijedloga da se 240.000 kuna predviđenih za projekt utroši na uređenja Parka Kapetanski – kaže i naglašava kako nema ništa protiv uređenja parka, ali...

- Ono što nisam uspio reći na tribini, a što sam htio reći gradonačelniku kao odgovor na činjenicu da moj prijedlog nije prošao, jest da pitanje javne sigurnosti nije pitanje Mjesnog odbora Poluotok. Taj se problem tiče sigurnosti svih građana i posjetitelja i on se mora prioritetno rješavati. Svaki posjetitelj zidina se u svakom trenutku izlaže opasnosti od pada. Zbog toga pitanje sigurnosti na bedemima ne trpi odgađanje nego se mora riješiti hitno – smatra naš sugovornik, s kojim se nije teško složiti, s obzirom na činjenicu da se gradska upora po tom pitanju pokrenula tek nakon devetog pada s bedema i dvoje poginulih 20-godišnjaka.

U sklopu javne rasprave za projekt KVARTipo, naš je sugrađanin gradskoj upravi uputio četiri prijedloga. Svi su, kaže, načelno bili prihvaćeni, a samo je jedan dosad realiziran.

- Predložio sam potrebu stavljanja sigurnosne ograde i svih drugih sadržaja upozorenja na bedemima u Perivoju kraljice Jelene Madijevke. Dobro mi je poznato što se tamo zadnjih godina dešava, a smrt mladog Nizozemca prije četiri godine svima je trebala biti alarm da se napokon nešto poduzme. Nažalost, nije se napravilo ništa i dogodila se nova tragedija.

image

Javna tribina u sklopu projekta 'KVARTipo' za podrucje Mjesnog odbora Poluotok. Na tribini su sudjelovali gradonacelnik Branko Dukic i predstavnici nekoliko gradskih odjela.

Luka Gerlanc/Cropix

Moj drugi prijedlog odnosio se na potrebu postavljanja zaštitne ograde i znakova upozorenja na južnom dijelu Muraja. Tamo je, nakon obnove, nekoliko stotina metara bedema ostalo bez ograde, a sa tih se mjesta u prošlosti, kao što znamo, također padalo. Obnovom Muraja podloga je na bedemima povišena za desetak centimetara tako da je ogradni zid postao još niži. Zakon o sigurnosti nalaže da zaštitne ograde moraju biti minimalno visoke 1,2 metara s rukohvatom. Taj dio bedema, kao i onaj u Perivoju, predstavlja stalnu opasnost za sve korisnike. Pitam se kako je tako niska ograda postavljena na obnovljenom dijelu Muraja uopće mogla proći komisije koje su pregledavale radove? Svemu tome se olako pristupa, a za sigurnost u javnom prostoru izravno je odgovorna gradska uprava – kaže naš sugrađanin dodajući kako je o problemu sigurnosti na bedemima pisao nadležnim službama i prije nego što su bedemi uvršteni na listu UNESCO-a.

Njegov treći prijedlog odnosio se na uređenje perivoja iza crkve Gospe od zdravlja. Pješake staze su toliko grbave da je ljudi spotiču dok prolaze perivojem, što je također pitanje sigurnosti na javnoj površini. Taj je prijedlog također uvažen, čak je na tribini bilo rečeno da će u ovoj godini biti i uređen za 20 tisuća kuna iz gradskom komunalnog odjela, ali do danas se ništa nije napravljeno.

Četvrti prijedlog se odnosio na uređenje jednog dijela javne površine na Voštarnici što su djelatnici jedne gradske tvrtke ubrzo i proveli.

image

Javna tribina u sklopu projekta 'KVARTipo' za podrucje Mjesnog odbora Poluotok. Na tribini su sudjelovali gradonacelnik Branko Dukic i predstavnici nekoliko gradskih odjela.

Luka Gerlanc/Cropix

- I Perivoj Kraljice Jelene i Perivoj Vladimira Nazora, kao i Muraj, traže hitna rješenje zbog mogućnosti stradavanja ljudi. Nažalost, to nisu jedini problemi koji muče stanovnike Poluotoka, a reflektiraju se na cijeli grad. O tim i brojnim drugim problemima na tribini su kritički govorili stanovnici Poluotoka. Upozorili su gradonačelnika i njegove pročelnike na prekomjernu buku koju stvaraju ugostiteljski objekti u povijesnoj jezgri, na problem parkinga, na zauzimanje javnih površina bez ikakve kontrole... Rekli su kako se radi sve da se stanovnike tjera iz grada na račun povremenih ugostitelja koji će nakon tri ljetna mjeseca zatvoriti radnje i čekati iduću sezonu. Rekli su gradonačelniku da na taj način od grada radi geto u koristi nekolicine ugostitelja i da je to pogrešan način. Neki su se možda zasramili na te njihove riječi, ali ništa nisu poduzeli. Mislim da je to krivo i da će nepoduzimanje dovesti do novih tragedija – poručuje naš sugovornik.

image

Javna tribina u sklopu projekta 'KVARTipo' za podrucje Mjesnog odbora Poluotok. Na tribini su sudjelovali gradonacelnik Branko Dukic i predstavnici nekoliko gradskih odjela.
 

Luka Gerlanc/Cropix

Dva prijedloga za sigurnost bedema

Na stranicama Grada Zadra nalaze se i dva prijedloga našeg sugovornika iznesena u javnoj raspravi u sklopu projekta KVARTipo. Zadarski.hr ih je prvi put objavio 8. srpnja, dan nakon smrti mladog Irca u padu s bedema.

Uz gradonačelnika Dukića, na tribini je bio novi pročelnik ureda gradonačelnika Ante Ćurković, tada v.d. pročelnika UO za EU fondove, pročelnik UO za graditeljstvo Darko Kasap, pročelnik UO za komunalne djelatnosti Robertino Dujela i dogradonačelnik Ante Babić.

Perivoj kraljice Jelene Madijevke (prijedlog 3)

O ljepoti ovog perivoja (pretvoren iz obrambene utvrde ) u središtu starog grada mnogo toga vidljivo je i poznato. Malo je zamjetno a vrlo je važno jest zaštita od pada s visine u dubinu. Ovaj dio nije na cijelom opsegu prostora perivoja na odgovarajući način proveden. Vidljivo je to s pročelja odnosno ulaza u perivoj s lijeve strane po rubu kamenog vijenca parka do sjeveroistočne strane. Naime na ovom dijelu nedostaje zaštitna ograda , a ista i vrlo lijepa stara ograda postoji na jugozapadnoj strani. Na pojedinim mjestima visina kamenog vijenca od podnožja ne prelazi 0,40 m. Jednako tako je nedostatak zaštitne ograde na vrlo niskom suhozidu parka s unutarnje strane (pored ugostiteljskog prostora Ledana). I ovdje je velika opasnost od pada s visine u dubinu (skladište Čistoće d.o.o.). Prije 2 godine upravo je na ovom dijelu perivoja stradala mlada osoba u večernjim satima, padom u prostor skladišta Čistoće. Obzirom da je cijeli perivoj i ugostiteljski obrt otvoren cijele godine, a ljeti u njemu boravi veliki broj osoba, nužno je hitno i kvalitetno postaviti nedostajuće zaštitne ograde i branike. Ovim će se omogućiti siguran i nesmetan posjet i boravak perivoju i ugostiteljskom obrtu, a pri tome zaštiti od mogućih nezgoda i stradanja u najvećoj mogućoj mjeri.

Bedemi zadarskih pobuna (prijedlog 4)

Zadrani su ponosni na ove srednjovjekovne obrambene zidine, prepoznate i uvrštene na popis svjetske baštine UNESCO. Ovo novo lice grada postaje već sada omiljeno šetalište jer pruža posjetitelju ugođaj i osjećaj lijepog pogleda i smiraja. Pri ovom uređenju nisu u potpunosti provedene zaštitno-sigurnosne mjere na pojedinim mjestima. One se moraju žurno dopuniti na mjestima gdje nedostaju, jer će tijekom godine a naročito ljeti ovdje prolaziti veći broj posjetitelja, različitih dobnih i ranjivih skupina ( djeca,starije osobe, invalidi i dr.). Nedostaci se uglavnom odnose na donji dio zidina - prema tržnici i prilazu Narodnog lista. Zaštitne ograde su i /ili nedovoljne visine, nemaju rukohvate ili uopće nedostaju, ili su izrađene od pletene žice nedostatne čvrstoće. Na mjestima gdje nedostaju ili su neodgovarajućeg materijala ili oblika, predstavljaju izvor opasnosti od ozljeda ili pada u dubinu. Prije obnove zidina bilo je padova s teškim posljedicama, pa ih je korisno svesti na najmanju moguću mjeru, poštujući sve zaštitno-sigurnosne mjere javnog prostora. Ovdje ću slikovito predstaviti nekoliko uočenih opasnosti , a kao smjernica u skorom popravku ili dopuni. Nadam se da su vam ove i slične dobronamjerne primjedbe korisne svima nama, a investitoru obveza da ih što prije otkloni.

15. travanj 2024 16:53