StoryEditorOCM
4 kantunaOPĆA POTPLAĆENOST NASTAVNIKA I NEDOSTATAK MATEMATIČARA

Joso Nekić: Kad me izaberete za ministra, riješit ću to!"

3. travnja 2019. - 15:59
joso nekić

Nastavnici matematike, ali i drugih prirodnih predmeta, potplaćeni su, pa su školski ravnatelji prisiljeni zapošljavati nestručne kadrove. Grad bi trebao učiniti puno više, a Upravni odjel za školstvo ne čini ništa iako je stanje alarmantno, izjavila je Jelena Jelavić (SDP) na Aktualnom satu Gradskog vijeća Zadra.

- Dodjeljuju se stipendije za deficitarna zvanja, ali se stipendisti ne vraćaju u Zadar jer na to po stipendijskim ugovorima nisu obvezni, što bi trebalo uvesti. Možda je rješenje i da se matematičarima podijele gradski stanovi, jer unatoč talentiranim učenicima postoji opasnost da za nekoliko godina Zadar neće imati dovoljno mentora za takve učenike, upozorila je Jelavić tvrdeći da ima matematičara koji bi došli u Zadar iz Slavonije, ali odustaju zbog visokih najamnina za podstanarstvo.

- Trudimo se koliko god možemo, godinama dodjeljujemo stipendije za deficitarna zvanja, uključujući matematičare, pokrenuli smo Centar izvrsnosti i za matematiku i za fiziku. Imamo niz državnih prvaka, brojni su učenici i njihovi mentori dobili gradska priznanja, ali teško je očekivati će matematičari doći raditi u školu ako će ih uzeti svaka banka, rekao je pročelnik Joso Nekić.

Što se tiče opće potplaćenosti nastavnika, Nekić je rekao:

- Za to nije nadležan Grad Zadar. Kad me izaberete za ministra, riješit ću to!

01. svibanj 2024 20:54