StoryEditorOCM
4 kantunaEVO ZAŠTO NAM LOPOVI DOLAZE NA VLAST

Kako je moguće da Ksenija Gregov, koja je dva puta pravomoćno osuđena za kaznena djela, dobije potvrdu o nekažnjavanju?!

28. lipnja 2017. - 14:00
KsenijaGregov_.JPG

Slučaj novoizabrane vijećnice u Skupštini Zadarske županije Ksenije Gregov s liste MOST-a, za koju je "Slobodna Dalmacija" otkrila da je pravomoćno osuđena za kazneno djelo prijevare, otvorio je pitanje: kako je moguće biti pravomoćno osuđen za prijevaru i dobiti potvrdu o nekažnjavanju?

Gregov naime tvrdi da je uoči izbora dobila potvrdu o nekažnjavanju što znači da je, sukadno Zakonu o izborima, adekvatna za objavljanje javnih funkcija, odnosno da može biti narodna zastupnica u Županijskoj skupštini. I Gregov je tu – potpuno u pravu!

Prije nego što to pokušamo objasniti, potrebno je istaknuti da Gregov nema jednu, već dvije pravomoćne presude protiv sebe! Uz pravomoćnu presudu iz rujna 2012. za prijevaru, za što je kažnjena s pet mjeseci zatvora uvjetno na rok od dvije godine, Gregov je Županijski sud u Šibeniku 9. veljače 2017. pravomoćno osudio na kaznu od 10 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, za kazneno djelo nametljivog ponašanja, kao posljedicu mučnog razvoda s bivšim suprugom. Uza sve to, protiv Gregov je u tijeku i sudski postupak za pronevjeru, a oštećenici su Zagrebačko i Basler osiguranje.

Kako je dakle moguće da netko s dvije pravomoćne kaznene presude i trećim kaznenim postupkom u tijeku dobije potvrdu o nekažnjavanju? Cinici bi rekli, sve je moguće ako ste član MOST-a!

Naime, prema dopuni Zakona o izborima koja je donijeta krajem prošle godine pod pritiskom čelnika MOST-a Bože Petrova kako bi se iz predizborne utrke eliminirao kandidat HNS-a Andro Vlahušić za gradonačelnika Dubrovnika, dobili smo zakon, tzv. Lex Vlahušić, koji precizno navodi koja su to kaznena djela koja ne smijete prekršiti ako želite biti budući narodni zastupnici na lokalnim izborima, gradonačelnici i načelnici. Zakon se dakle ne odnosi na sva kaznena djela, nego samo na određena, koje je selektirala politička elita.

Primjerice, među nekoliko desetaka nepodobnih kaznenih dijela navodi se ubojstvo, otmica, veleizdaja, ratni zločin, bludne radnje, genocid, terorizam, primanje i dvanje mita, zloupotreba položaja i ovlasti te brojna djela na štetu djece, ali ne, recimo, i kazneno djelo pokušaja ubojstva, primanje i davanje mita u gospodarstvu, ili prijevara i nametljivo ponašanje, za koje je pravomoćno osuđena Ksenija Gregov. To znači da ako želite biti gradonačelnik, župan ili vijećnik u lokalnom parlamentu, možete biti zatvorski kažnjeni za pokušaj ubojstva ili prevaru, ali od Ministarstva pravosuđa ćete dobiti potvrdu da ste čisti kao suza!

- Ako se radi o djelima koja nisu u vezi s obavljanjem javnih poslova, kao što to propisuje zakon, tada možete dobiti potvrdu o nekažnjavanju, iako se protiv vas mogu voditi ili biti donesene pravomoćne presude. Ali za ona kaznena djela koja nisu obuhvaćena Zakonom o izborima – objašnjavaju nam s Općinskog suda.

Politička elita je tako odredila katalog diskriminirajućih kaznenih djela koji neke osobe isključuje, a drugima, poput Ksenije Gregov, daje mogućnost da se natječu i budu izabrani na javne funkcije. Političke elite su time poslala jasnu poruku da su moralne predizpozicije kandidata za javne funkcije relativna stvar i nisu zapravo važne. Jer moral i politika, kao i moral u politici, očito ne moraju biti kompatibilni, pogotovo kad su u pitanju kandidati MOST-a.

Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak protiv kandidata na izborima izdaje Ministarsvo pravosuđa tako što kandidat ispuni formular i uputi ga ministarstvu. Provjera se odvija kroz informatički sustav Ministarstva pravosuđa, ali samo za ona kaznena djela, kako smo naglasili, koja su navedena u Zakonu o izborima. Uvjerenje koje se dobije potvrđuje "da se protiv vas pred općinskim i županijskim sudom ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti", štoviše, uvjerenje da se protiv vas ne vodi kazneni postupak dokazuje da "nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage, ne postoji potvrđena optužnica, nije donesena presuda o izdavanju kaznenog naloga i nije donesena nepravomoćna presuda".

U praksi to znači da možete primjerice biti bezuvjetno osuđeni u prvom stupnju za najbezočnije prijevare ili primanje i davanje mita u gospodarstvu na nekoliko godina zatvora, ali se svejedno možete natjecati i biti izabrani na javne funkcije jer ćete dobiti potvrdu o nekažnjavanju!

Ne samo to, poznavajući domaću praksu i ažurnost našeg pravosudnog sustava, beskompromisnost državnih odvjetnika te stručne i moralne kvalitete naših sudaca, vrlo je vjerojatna mogućnost da ćete cijeli mandat, sve četiri godine na javnoj funkciji, provesti mirno čekajući da se vaša žalba riješi na višem sudu i postane pravomoćna. A ako i jednog dana postane pravomoćna, velika je vjerojatnost da zbog neosporne profesionalnosti i neovisnosti našeg pravosuđa vaša žalba, kao u međuvremenu dobro umreženog političara, bude prihvaćena, a vi oslobođeni! Ili postupak bude vraćen na početak. A vi opet, čisti i nevini kako beba, spremni za novi mandat.  

I onda se još pitamo zašto na vlast dolaze lopovi?

Zato što mogu. Potpuno zakonito.

20. travanj 2024 04:07