StoryEditorOCM
4 kantunaONLINE SKUPŠTINA

Vijećnici moraju izgledati i ponašati se kao u Županiji, bez obzira što su kod kuće. U Županiju nisu dovodili supruge niti su dolazili s psima

Piše Lada Burčul
15. prosinca 2020. - 22:19

Gospođa sjedi u dnevnom boravku. Iza nje uredno posložene knjige na policama, uz police bijeli kauč.

Na bijelom kauču leži pas. Na trenutke se uznemiri, no gospođa se tada okreće prema njemu, uzima njegovu njuškicu u ruku i umiruje ga: „Sve će biti dobro, ne boj se.“

Sve u svemu, ugodan prizor, kad se događa u vašem domu i kad vas ne snima kamera.

Vlasnica psa je, naime, vijećnica u zadarskoj Županijskoj skupštini Suzana Jakovac, a scena sa psom se događa u vrijeme održavanja sjednice Skupštine, koja je u ponedjeljak prvi put u povijesti održana online.

Većina županijskih vijećnika iz nepoznatih razloga uopće nije shvatila da, unatoč tome što sjede u svojim kućama i dnevnim boravcima, reprezentiraju vijećnike i rade svoj posao kao i na svakoj Skupštini, samo što ovaj put „nastupaju“ putem ekrana.

- Heej, Mario, kako si“, uzvikivala je vijećnica Ksenija Gregov pozdravljajući Marija Pešuta.

Razgalio se i Branislav Jelenić koji je, odmah po uključivanju, živahno i raspoloženo čavrljao sa Vladimirom Šarunićem.

Onda je uslijedio mama – kćer razgovor.

„Imam ručak, ne treba ništa, mama, imam ručak, ne brini“, umirivala je brižnu mamu vijećnica Melanija Ražov Radas.

Hit-predstava događala se na Pagu, u obitelji Tičić. To je bio jedini (kućni) prostor u kojem vijećnik Josip Tičić nije bio sam, već je sve nadzirala njegova supruga.

„Ništa tote sada ne diraj!“, govorila mu je žena.

„Tote ćeš napisati jesi li za ili ne. Ne sada, kasnije!“, nadvirivala je supruga Tičiću iznad glave. „Tote, sada!“ se čuo ženski glas kod više točaka, a onda je valjda i inače vrlo pomirljivom vijećniku sve to dosadilo, pa je isključio sliku, a ostavio ton i glasovao sâm preko mikrofona.

Postavlja se pitanje zašto vijećnike koji su na sjednici Skupštine sudjelovali iz svojih domova nitko nije educirao o tonu, slici i kameri. Nisu dužni biti ekstremno informatički pismeni, ali valjda razumiju da ih gledaju svi dok oni glade pse, zavaljuju se u fotelje, čavrljaju, uz to mnogi u kućnim haljetcima. Zamislimo Ursulu von der Leyen kako ispred kamere raščupana sjedi u kućnom ogrtaču i čeprka po licu jer, božemoj, nije došla u EU parlament, već se sjednica održava online.

Županijski vijećnici koji su bili u svojim uredima prošli su nešto bolje. Istina, Željku Dilberu je zvonio mobitel i on je pričao s nekim, nesvjestan da mu je mikrofon upaljen i da ga svi slušaju.

- Molim vijećnike da isključe zvuk kada razgovaraju, ne moramo svi slušati što pričate – ustrajno je molila predsjednica Skupštine Nevenka Marinović, koja je jedva uspijevala sakriti nelagodu.

Ekran nam je pokazao i trbuhe nekih vijećnika, koji su se smjerno ustali na minutu šutnje, no ostali su stajati tik uz računala, pa se preko cijelog ekrana razlijevao nečiji trbuh umjesto lica.

Nije bilo javljanja za raspravu, tek ponešto. Na Aktualnom satu pitanja su postavila četiri vijećnika, što je nezabilježeno malo. Poznato je da Aktualni sat na Županijskoj skupštini potraje dva i pol sata.

Sjednica Županijske skupštine u ponedjeljak zorno je pokazala da većini vijećnika treba objasniti da moraju izgledati i ponašati se kao da su u županijskoj vijećnici, bez obzira što su kod kuće.

U vijećnicu na sjednice nisu dovodili supruge, niti donosili velike udobne jastuke, a nisu dolazili ni sa psima.

19. travanj 2024 18:41