StoryEditorOCM
4 kantunaŠOK I VJEVERICA

"Kako je ovo moguće?!" pitaju se naši čitatelji! Usred Poluotoka bivši zadarski košarkaš gradi hotel koji se susjedima "zalijepio" za fasadu!

Piše I. N.
29. ožujka 2024. - 15:03

„Kako je ovo moguće?”

„Di je tu šest metara od međe?”

„Ljudima su ušli u zgradu, oduzeli su i pogled i svjetlo!”

„Tko je ovo dopustio?!”

„Je li ovo legalno?”

Odgovor na gornja pitanja glasi: Moguće je!

Iako je razmak između susjednih zgrada ispod zakonski dozvoljenog, a susjedima je oduzet pogled i svjetlo, ne bi nas čudilo da je sve napravljeno po slovu zakona.

Na slici je fotografija nove zgrade hotela na Poljani Požarišće broj 4 na Poluotoku koja se "prilijepila" uz susjednu zgradu izgrađenu nakon Drugog svjetskog rata. Novi armirano-betonski objekt uzdiže se na mjestu nekadašnje stare i trošne stambene zgrade u vlasništvu Grada Zadra, a udaljenost od prve susjedne zgrade je oko dva metra. Zgrada je trebala, po uvjetima konzervatora, biti obnovljena i prenamijenjena u hotel, ali statika je bila toliko narušena da su je vlasnici morali srušiti do temelja.

image

Stara zgrada u vlasništvu Grada je srušena

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Nakon rušenja, krenula su arheološka istraživanja (koja su otkrila dobro sačuvane mozaike i jedinstveni kip božice Venere star 1800 godina), a dvije godine od njihovog završetka, počela je gradnja.

Zgrada bi trebala biti u istim gabaritima kao ona srušena u vlasništvu Grada Zadra, koja je prodana krajem 2020. na javnom nadmetanju za oko 220 tisuća eura.

Zgradu je kupila tvrtka Albergo s namjerom da je pretvori u hotel, a suvlasnici tvrtke su Mita Mičić, Toni Brok i poznati bivši zadarski košarkaš Marko Popović.

Nakon što je stara zgrada srušena stanari u susjednog Rašičinoj zgradi, izgrađenoj nakon Drugog svjetskog rata, konačno su ugledali svjetlo. Međutim, taj užitak s pogledom na Poljanu potrajao je kratko jer će im nova zgrada, izgrađena na istom mjestu, opet oduzeti i svjetlo i pogled.

Blizina izgrađenosti nove zgrade je ključni problem, udaljenost definitivno nije u skladu s današnjim urbanističkim standardima i sigurnosnim propisima, pogotovo u slučaju požara, no što je tu je.

U petak poslijepodne kod nadležnih službi Grada Zadra nismo mogli provjeriti gradi li se hotel u skladu s izdanim dozvolama. Naime, ako se radi o rekonstrukciji objekta, uz suglasnost konzervatora, onda bi ovaj objekt na slici mogao proći.

image

Zgrada novog hotela na Poljani Požarišće

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Ali to nas ne priječi da se zapitamo može li se rekonstrukcijom smatrati izgradnja potpuno nove zgrada na mjestu stare? Kao i treba li u 21. stoljeću u povijesnim jezgrama graditi prema urbanističkim uvjetima uspostavljenim nakon Drugog svjetskog rata kada je arhitekt Božidar Rašica pomalo ”nasilno” parkirao svoju modernističku zgradu u srednjovjekovni kontekst porušenog zadarskog Varoša? Koliko je to uopće bila uspješna interpolacija i treba li danas, 70 godina kasnije, nekritički po takvim uvjetima nastaviti graditi, bez preispitivanja posljedica za okolni prostor i ljude?

Pitanje je to za arhitekte i sve one koji skrbe o očuvanju povijesnih jezgri, ali i za investitore koji bi trebali znati da kapital ne voli nezadovoljne susjede.

20. travanj 2024 12:06