StoryEditorOCM
4 kantuna‘SLUČAJ ERSTIĆ‘

Kako je Zavod za hitnu medicinu postao poligon za koalicijsku trgovinu: preko ‘agencije za zapošljavanje‘ Mate Lukića posao našlo više od 100 ljudi!

Piše Predrag Opačić
1. lipnja 2022. - 14:09

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije je bolestan već godinama, a uskoro bi mogao biti i na rubu bankrota! Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Rijeci Zavod za hitnu medicinu najprije mora vratiti na posao otpuštenog bivšeg zamjenika ravnatelja Mirka Erstića, a onda u roku od osam dana isplatiti mu zaostatke za plaće i kamate od 800.000 kuna, što bi usred turističke sezone mogao biti financijski smrtonosan iznos za zdravstvenu ustanovu koja trenutno na računu nema ni približno toliki iznos.

Naravno, Erstić je zadovoljan presudom i sada čeka povratak na neko radno mjesto. Dakako, otvorena je mogućnost i za razgovore s vodstvom Zavoda o načinu na koji bi mu naknada bila isplaćena, ali to ovisi samo o Erstiću.

- Dobili smo sudsku presudu i mi ćemo postupiti u skladu s njom, kaže Ivana Šimić, ravnateljica ZHM-a.

Na koje radno mjesto ga namjeravate vratiti?

- To još ne mogu reći.

Iznos nije mali, kako ga namjeravate isplatiti i hoće li to poremetiti normalno funkcioniranje ustanove?

- Snaći ćemo se, pronaći ćemo način. Navikli smo se boriti, optimistična sam i sada, zaključuje ravnateljica Šimić.

Ima li njezin optimizam realno pokriće, tek će se vidjeti. Ono što je već sigurno jest da je ovo samo završna kap u dugogodišnjoj noćnoj mori zdravstvene ustanove kojom se lokalna politika predugo poigrava.

U toj priči Erstić je samo jedna karika.

Erstić je dugogodišnji kadrovski izdanak županijskog HDZ-a, a vrh političke karijere je dosegnuo kada je postavljen za gradonačelnika Benkovca. Otkaz je dobio nakon što su se pojavile sumnje da je kao zaposlenik Zavoda za hitnu medicinu novčane iznose od blizu 40.000 kuna, namijenjenih za troškove sanitetskog prijevoza – polagao na vlastiti račun! Zbog pronevjere, zadarska je policija protiv 53-godišnjeg Erstića podigla kaznenu prijavu, ali sudski spor na tu temu još nije završen.

Iz toga je jasno da je Erstić najprije osumnjičen za pronevjeru, pa je dobio otkaz i dokazao da mu je otkaz uručen nezakonito i to prije nego je sudski postupak o pronevjeri završen! A Erstić sada dobiva i nemali iznos naknade!

Ispada da u Zavodu nisu znali kako zakonito dati otkaz čovjeku osumnjičenom za pronevjeru.

-Tada sam upozoravao da Erstiću treba dati drugo radno mjesto i da ta dva sudska postupka jedan s drugim nemaju nikakve veze. Međutim, tadašnja Uprava je mimo toga odlučila otpustiti ga, kaže Vlado Kovačević koji je u to vrijeme bio predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu.

Ravnatelj je bio Predrag Orlović, ali je i on već bivši, pa je došao Ivica Erlić i „pao” jer je kao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu uhvaćen u kršenju – epidemioloških mjera! Pa je nakon njega ravnateljica postala Ivana Šimić, dotadašnja voditeljica službe za financije.

Cijelo to vrijeme, dok su se ravnatelji smjenjivali kao na traci, dok su padale ostavke i smjene u Upravnom vijeću, Zavod za hitnu medicinu je bio u čvrstom zagrljaju lokalne politike, preciznije rečeno dvije postojeće i jedne nepostojeće stranke! Kao vrlo osjetljivi dio zdravstvenog sustava, Zavod za hitnu medicinu je žestoko plaćao cijenu koalicije HDZ-a i - Mate Lukića!

Lukić je u koaliciju s HDZ-om ušao kao lider NHR-a, pa ga je napustio i „oživio” HSP i opet ušao u koaliciju s HDZ-om. Cijelo vrijeme, za trajanja i prve i druge koalicije, Lukić je u stvari funkcionirao kao „dvonožna agencija za zapošljavanje”: paralelno s njegovim prelascima iz jedne u drugu stranku, isti put prevaljivalo je i njegovo „vjerno članstvo”, ali i ljudi koji su iz Lukićeve političke kvote dobivali radna mjesta ili pozicije u upravnim vijećima ili nadzornim odborima! Pritom, u Zadru je javna tajna da je u različitim dijelovima lokalnog „javnog sektora” posredstvom Lukićeve „agencije za zapošljavanje” posao našlo preko 100 ljudi. Do kojih granica je Lukić svoju stranku i svoju percepciju politike pretvorio u „d.o.o.”, pokazuje i to što njegovu pomoć u „otkrivanju” radnog mjesta sada traže i – članovi HDZ-a čija je matična stranka u međuvremenu navodno postala makar mrvicu opreznija pri zapošljavanju svojih ljudi.

Kao znak dobre volje, HDZ je u startu „prepustio” Zavod za hitnu medicinu punoj kontroli „koalicijskog partnera”: sadašnji predsjednik Upravnog vijeća je HSP-ovac Šime Rušin, a čak je i aktualna ravnateljica, mada nema nijednu stranačku iskaznicu, iz političkog kruga Mate Lukića. Takvog koalicijskog partnera HDZ nikad nije imao, jer je cijeli HDZ u stvari u koaliciji s Matom Lukićem, dok je HSP samo usputni amblem i politički mamac za birače. U HDZ-u su kalkulirali da će ceh za cirkus, ako i dođe na naplatu, platiti „Lukić i njegovi”. Dakako, radi se o „plesu slijepca na konopcu”: vlasnik Zavoda je Zadarska županija, a njome dominantno upravljaju župan Božidar Longin i HDZ.

Zasada je jasno samo da će stvarnu cijenu platiti porezni obveznici: njima bi sigurno bilo bolje da su kupljena dva vozila za prijevoz pacijenata i da u svojoj zdravstvenoj ustanovi imaju ljude dovoljno sposobne da osumnjičeniku za pronevjeru zakonito uruče otkaz umjesto što mu isplaćuju 800.000 kuna za nezakoniti otkaz.

Toliko koštaju posljedice beskrupuloznih političkih igara sa Zavodom za hitnu medicinu. Zasada.

26. travanj 2024 19:32