StoryEditorOCM
4 kantunaZOLOŠKI NA KALELARGI

Komunalni redari: Upozorimo ih da ne smiju koristiti životinje za skupljanje donacija i maknu se, ali se opet pojave. Veterinarska inspekcija sve zna

Piše Zadarski.hr
20. kolovoza 2022. - 19:39

Korištenje divljih životinja za fotografiranje na Kalelargi nije u skladu s više zakona, no tko treba u takvim situacijama reagirati i uvoditi red na javnoj površini, veterinarska inspekcija ili komunalni redari? 

U Državnom inspektoratu lopticu odgovornosti prebacuju na komunalne redare, a njihov šef Edo Fantela u petak nam je kratko rekao da su njima u takvim situacijama ruke vezane. Sada smo dobili i širi odgovor komunalnog redara Nikole Perovića.

"Kada komunalni redar primijeti osobu koja koristi životinju za skupljanje donacija tj. novčanih priloga za slikanje sa životinjom, što je zabranjeno člankom 22. Odluke Grada Zadra o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama koje se zateknu izvan njihovog prirodnog staništa, redar može provjeriti imaju li stranke dozvolu za izlaganje i legitimirati ih. Ako nemaju dozvolu, redar im objasni da su u prekršaju i uputi ih da to ne mogu više raditi" navodi Perović.

U slučaju da se ogluše i dalje nastave obavljati zabranjenu radnju, što se nažalost često događa, redari obavještavaju veterinarsku inspekciju sukladno članku 25. točke 8 već spomenute Odluke Grada Zadra, gdje onda oni djeluju prema svojoj nadležnosti.

"Komunalni redari Grada Zadra dosad su više puta izvršili nadzor nad takvim pojavama u gradu gdje su u većini slučajeva naišli na strane državljane sa sovama, majmunima i golubovima koje izlažu na javnoj površini te za slikanje traže novčanu naknadu. Svaki put ih upozorimo da su u prekršaju i nakon toga se maknu, ali kroz dan-dva ponovo se pojave ili promijene lokaciju. Veterinarska inspekcija je svemu obaviještena te su zamoljeni da izvrše nadzor sukladno njihovoj nadležnosti", objasnio nam je komunalni redar Grada Zadra.

27. travanj 2024 02:30