StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON MJESEC DANA

Tko je zadužen za sprječavanje zlostavljanja divljih životinja na Kalelargi? Inspektorat: ‘Komunalni redari!‘ Redari: ‘Mi to ne možemo...‘

Piše M.Magaš
20. kolovoza 2022. - 14:44

Razne vrste majmuna, nekoliko šarenih papiga, dvije sove, šareni, obojani golubovi... Ne, ne govorimo o kakvom cirkusu ili zoološkom vrtu već o Kalelargi ljeti.

Da, usred grada, u špici sezone kad su gužve (kao i vrućine) nesnosne i kad se ulicama Poluotoka jedva hoda, ove životinje služe za – fotografiranje. Brojni turisti za svega desetak kuna mogu imati uspomenu na ljeto u Zadru sa životinjama koje, ruku na srce, nemaju veze sa ovim gradom, ako i s Dalmacijom. 

"Više turista i građana Zadra javilo se da u središtu grada viđaju osobe koje iznajmljuju i naplaćuju turistima fotografiranje sa sovama na ramenu ili u rukama, pri čemu su životinje vezane užetom kako ne bi pobjegle te su izložene stresu i patnji" pišuje iz udruge Prijatelji životinja. Osim toga, napisali su u prijavi kako građani javljaju da u središtu Zadra viđaju osobu koja naplaćuje fotografiranje s majmunom, za kojega na postavljenoj informativnoj ploči piše "Marmoset Pero” i uz nju je postavljena kasica za skupljanje novčanih "darova” za selfie s majmunom" objavili su na stranicama prijatelja životinja.

image
Luka Gerlanc/

- Naša Udruga također je zatražila da se inspekcijskim nadzorom provjere navedene informacije te sukladno ovlastima iz članka 79. Zakona o zaštiti životinja, zabrani daljnje izlaganje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnosti, oduzmu životinje koje su izložene strahu, patnji i neprimjerenom držanju te da se podnese prijava sukladno odredbama kaznenog odnosno prekršajnog zakona kako bi se spriječilo u daljnjem kršenju Zakona i narušavanju zdravlja i dobrobiti životinja – stoji u priopćenju Udruge Prijatelji životinja kojeg su uputili prije više od mjesec dana. 

A od tad, pa sve do pisanja ovog teksta ništa se nije promijenilo: sve su životinje i dalje svaku večer na gradskim ulicama, zabavljaju okupljenu masu, prenose se iz ruke na ruku... Uspomene s ljetovanja u Zadru postaju podrška zlostavljanju divljih životinja. 

image
Luka Gerlanc/

Upitali smo Inspektorat je li što poduzeo po tom pitanju, jesu li veterinarski inspektori izašli na teren te jesu li kome izrečene kazne. Također, zanimalo nas je kolike su sankcije za držanje te iskorištavanje divljih životnija u svrhu zabave.

- Inspekcijski nadzori veterinarske inspekcije i inspekcije zaštite prirode Državnog inspektorata sukladno zaprimljenoj prijavi prijavitelja na području Poluotoka, su u tijeku. Inspekcijski nadzor obavlja se po službenoj dužnosti te se u inspekcijskom nadzoru utvrđuju činjenice temeljem kojih se poduzimaju zakonom predviđene mjere. Po okončanju inspekcijskog nadzora pravovremeno ćemo Vas informirati o utvrđenim činjenicama – stoji u odgovoru iz Državnog inspektorata uz napomenu da je "zoo na Kelalargi" u nadležnosti komunalnih redara. 

Naime, Inspektorat je Odsjeku komunalnog redarstva Grada Zadra dostavio zahtjev za dostavom podataka o postupanju vezano za prijavu o zlostavljanju divljih životinja jer je "u članku 22. Odluke Grada Zadra o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama koje se zateknu izvan njihovog prirodnog staništa", propisano da je zabranjeno koristiti životinje za sakupljanje donacija, prošnju te izlagati ih na javnim površinama, sajmovima, tržnicama i slično, kao i njihovo korištenje u zabavne ili druge svrhe bez suglasnosti nadležnog tijela jedinica lokalne samouprave. A nadzor nad tom Odlukom provode komunalni redari.

image
Luka Gerlanc/

U razgovoru s Edom Fantelom, voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo, saznali smo da su oni bili ti koji su DIRH-u poslali prijavu no da dalje on toga nisu postupali jer - ne mogu.

- Naše su ovlasti jako ograničene, mi samo možemo osobe upozoriti. No djelovati, prema zakonu, ne možemo. Ipak, pošaljite nam pitanja, rado ćemo vam odgovoriti na njih kako ne bi bilo zabune - rekao je.

Čim odgovore dobijemo, objavit ćemo ih

26. travanj 2024 19:55