StoryEditorOCM
4 kantunaPOTVRĐENO!

Kontroverzni svećenik Tomislav Vlahović odlazi iz Sali: zadarski nadbiskup dopustio mu je izbivanje iz župe zbog odmora...

Piše Ivica Nevešćanin
3. lipnja 2021. - 15:23

Svećenik Tomislav Vlahović odlazi iz Sali. Neslužbenu informaciju koju smo dobili od mještana, potvrdili su nam iz ureda za tisak Zadarske nadbiskupije.  

„Nakon razgovora sa župnikom don Tomislavom Vlahovićem koji upravlja župama Sali, Žman i Luka na Dugom Otoku, zadarski nadbiskup odlučio je dopustiti izbivanje iz župe don Tomislavu, koji je zatražio vrijeme odmora. Don Tomislav će upravljati navedenim župama do kraja lipnja, a onda će brigu o župama voditi Ordinarijat Zadarske nadbiskupije”.

Don Tomislav je kao župnik Sali, Žmana i Luke često bio u medijima zbog svog problematičnog ponašanja i stavova. Na službu u otočne župe stigao je nakon velikog skandala koji je kao kapelan PU zadarske priredio Zadarskoj nadbiskupiji. Naime, mještani Benkovca prijavili su ga 2018. da ih zaustavlja u prometu u svom osobnom automobilu, ali s policijskom palicom, lažno se predstavljajući kao policajac PU šibensko-kninske. Zbog lažnog predstavljanja i zlouporabe ovlasti osuđen je na Općinskom sudu u Zadru, no iako je proglašen krivim, nije dobio kaznu, nego moralnu osudu. 

Kulminacija nezadovoljstva mještana, ali i lokalnih vlasti s don Tomislavom dogodila se tijekom pandemije koronavirusa. Don Tomislav je u svojim propovijedima tvrdio da korona ne postoji i da se pravi vjernici ne mogu zaraziti. Odbijao je slušati naputke nadbiskupa i provoditi mjere Stožera civilne zaštite, a na to je poticao svoje vjernike. Neki su ga slušali, no većina nije podržavala njegove stavove.

Zadnji incident dogodio se 1. svibnja kad je na zgradi Župe Sali, povodom državnog blagdana Praznika rada i crkvenog spomendana Sv. Josipa radnika, uz zastavu Republike Hrvatske izvjesio i zastavu HOS-a s ustaškim sloganom Za dom spremni. U znak protesta Saljani su jajima gađali škure župskog doma gdje stoluje njihov svećenik.

- Jesam, s ponosom sam je izvisio zato što je danas obljetnica Bljeska, a sutra dan pogibije našeg Franka Lisice - odgovorio je novinarima don Tomislav osuvši po njima paljbu da su „partizančine kao i oni koje izvrću povijesne insignije i lažu".

Ordinarijat Zadarske nadbiskupije je nakon toga pokrenuo kanonski izvid i postupak prema don Tomislavu.

"Određeni stavovi, izjave i postupanja župnika don Tomislava, gledom na nepoštivanje crkvenih odredbi koje se tiču koronavirusa i postavljanja stjegova na župnu kuću, izazvala su, nažalost, negodovanje vjernika, te prouzročila određenu zbunjenost. Župnici znaju da se na crkvene zgrade može isticati isključivo državni stijeg i eventualno papinska zastava, o čemu je svojevremeno upozoren i don Tomislav Vlahović. U svezi s poštivanjem mjera za zaštitu od pandemije koronavirusa svi su župnici u Zadarskoj nadbiskupiji dobili Odredbe koje je izdala HBK i Zadarska nadbiskupija. One su javno objavljene i treba ih se pridržavati, kako sa strane crkvenih službenika tako i sa strane vjernika ove Nadbiskupije. 

Budući da su na ovaj Ordinarijat stizale usmene i pismene pritužbe glede gornjih navoda, Nadbiskupija je pokrenula uobičajeni kanonski izvid i postupak, o čemu će javnost biti izviješćena kad proces završi. Izražavamo žaljenje zbog sablazni i nereda pa molimo sve koji su time pogođeni neka imaju strpljenja i razumijevanja dok kanonski postupak traje", priopćenjem je reagirao generalni vikar, mons Josip Lenkić. 

Koliko će se don Tomislav dugo odmarati nije poznato, kao ni novo mjesto gdje će eventualno nastaviti svećeničku službu.

19. travanj 2024 11:16