StoryEditorOCM
4 kantunaKIDAM NALIJEVO!

Mario Pešić izgleda više ne želi biti šef Općinskog suda: natječe se za javnog bilježnika u Zadru i Zagrebu! Je li to bijeg s "mjesta zločina"?

Piše Ivica Nevešćanin
16. veljače 2023. - 17:23
Lista kandidat za javnog bilježnika u Zadru među kojima je i predsjednik Općinskog suda Mario PešićCropix/Slobodna Dalmacija

Sprema li se Mario Pešić na odlazak s mjesta predsjednika Općinskog suda u Zadru i prije isteka četverogodišnjeg mandata?

Ako je suditi prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva pravosuđa i uprave te Hrvatske javnobilježničke komore, sudac Pešić je još prošle godine, nepune dvije godine nakon preuzimanja dužnosti predsjednika, počeo planirati svoju budućnost izvan Općinskog suda. Naime, Pešić se prošle godine natjecao za mjesto javnog bilježnika u Zadru, ali na natječaju nije prošao, a ove se godine, kako neslužbeno doznajemo, natjecao za mjesto javnog bilježnika u Zadru te na tri mjesta za bilježnika u Zagrebu.

Mario Pešić je dužnost predsjednika Općinskog suda u Zadru preuzeo 1. kolovoza 2020. godine. Od tada do danas, u dvije i pol godine mandata, uspio je zaraditi kaznenu prijavu za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave, više predstavki sudaca i sudskih službenika prema Državnom sudbenom vijeću, Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa, a organizacijski kaos koji je stvorio svojim odlukama, uz blagoslov predsjednika Županijskog suda Željka Đerđa, izazvao je otvorene proteste brojnih sudaca Općinskog suda, odvjetnika i stranaka.

Da je Pešić odlučio ”uhvatiti crtu” sa zadarskog suda u pravosudnim se kuloarima moglo čuti još sredinom prošle godine, kada se doznalo da se natjecao za upražnjeno mjesto javnog bilježnika u Zadru. Da je bio izabran, napustio bi sud još krajem prošle godine. Osim ako se ne prijavljuje na natječaje za bilježnike iz nekog drugog razloga ili čiste zabave.

Činjenicu da se aktivni predsjednik nekog suda natječe na mjesto javnog bilježnika, i to niti dvije godine od početka mandata, naši sugovornici iz pravosudnih krugova smatraju krajnje neuobičajenim, gotovo skandaloznim. Takav Pešićev potez smatraju neprimjerenim jer njime predsjednik suda sugerira da povjerenu dužnost ne namjerava odraditi do kraja mandata, da je na njoj nezadovoljan, pa čak i da nije kapacitiran za obavljanje tog zahtjevnog i odgovornog posla. Štoviše, naši sugovornici iz redova sudaca smatraju da Pešić zapravo bježi od odgovornosti za svoje loše odluke i poteze kojih nije bilo malo, a koje su teško narušile funkcioniranje i ugled zadarskog suda. Konačno, preuranjeni odlazak sagledavaju i u kontekstu kaznene prijave i pokrenute istrage USKOK-a za zlouporabu položaja i ovlasti koja bi ga mogla stajati ne samo suspenzije s mjesta suca, nego i karijere u pravosuđu.

Naime, provjeravajući informacije da se predsjednik Pešić prošle i ove godine natjecao za mjesta javnog bilježnika u Zadru i Zagrebu, obratili smo se Hrvatskoj javnobilježničkoj komori koja provodi natječaje za javne bilježnike. Objasnili su nam da informacije o natječajima za javne bilježnike i rezultate objavljuju isključivo u Narodnim novinama.

- Nije baš uobičajeno da se predsjednici sudova usred mandata javljaju na natječaj za javne bilježnike. Na te se natječaje u 90 posto slučajeva javljaju javno bilježnički kandidati, dakle pravnici koji dolaze iz javnobilježničke prakse – kazao nam je službenik za informiranje Zvonimir Juranović koji je ostao zatečen činjenicom da se aktualni predsjednik zadarskog suda i kandidat za javnog bilježnika našao na meti istražitelja USKOK-a temeljem prijave koju su protiv njega podnijela dvojica zadarskih županijskih sudaca za ozbiljna kaznena djela.

image

Lista kandidat za javnog bilježnika u Zadru među kojima je i predsjednik Općinskog suda Mario Pešić

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Kandidati za javne bilježnike moraju priložiti potvrdu da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. To znači da protiv njih nije doneseno rješenje o pokretanju istrage odnosno da protiv njih nije podignuta optužnica – objasnio nam je Juranović uz napomenu da su u prošloj godini bila raspisana dva natječaja za javne bilježnike u Zadru. Jedan na ljeto, koji je okončan krajem 2022., i jedan s kraja prošle godine, koji je okončan krajem siječnja ove godine. Za podatke o kandidatima koji su se prijavili na te natječaje uputio nas je na Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje potvrđuje izabrane javne bilježnike.

Ministarstvo smo pitali je li se aktualni predsjednik Općinskog suda u Zadru, sudac Mario Pešić, kandidirao za mjesto javnog bilježnika u Zadru i Zagrebu u 2022. i 2023. godini, odnosno jesu li natječaji završeni te je li on možda izabran za neko javnobilježničko mjesto u Zadru ili Zagrebu? Dobili smo sljedeći odgovor:

„U 2022. godini bila su raspisana tri natječaja, od kojih su dva provedena. Imenovani je samo u jednom podnio prijavu na natječaj objavljen u Narodni novinama broj 81/2022, ali nije imenovan za javnog bilježnika. Natječaj iz prosinca 2022. godine koji je objavljen u „Narodnim novinama“, broj 156/2022 je u tijeku, a budući da kandidati prijave podnose Hrvatskoj javnobilježničkoj komori, Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku ne raspolaže s informacijama o prijavljenim kandidatima”.

Međutim, Zadarski.hr je u posjedu liste kandidata iz Zadra za javne bilježnike koji su se prijavili na natječaj u prosincu. Pešić je na listi zaveden kao kandidat pod rednim brojem sedam, a kandidirao se za javnog bilježnika u Zadru te na čak tri mjesta u Zagrebu: Gornji Grad - Medvešćak - Donji Grad – Podsljeme, Trešnjevka sjever - Trešnjevka jug i Trnje.

U rubrici radno iskustvo za posao javnog bilježnika Pešić je naveo da je od 2003. do 2005. bio vježbenik na Trgovačkom sudu u Zadru, od 2003. do 2007. na istom je sudu radio kao savjetnik, a od 2008. do danas je sudac na Parničnom odjelu Općinskog suda u Zadru. Ima položeni pravosudni (2004.) i javno bilježnički ispit (2007.), ali nije naveo da je trenutačno predsjednik suda. 

Na koncu smo komentar zatražili i od predsjednika Pešića. Glasnogovorniku suda uputili smo pitanje zašto se sudac Pešić, kao predsjednik suda, natječe za radno mjesto javnog bilježnika u Zadru i Zagrebu te znači li to da odlazi sa suda i prije isteka mandata? 

- Zbog zakonskih ograničenja propisanih Zakonom o pravu na pristup informacijama nismo u mogućnosti dostaviti tražene podatke budući Općinski sud u Zadru kao tijelo javne vlasti nije vlasnik informacije koja bi se odnosila na postupanje drugih tijela javne vlasti. Također Općinski sud u Zadru kao tijelo javne vlasti može dostavljati samo informacije koje su nastale u okviru djelokruga ili u vezi s organizacijom i radom tijela javne vlasti, u što ne spada i privatni život pojedinih djelatnika – stoji u odgovoru.

Drugim riječima, pitanje hoće li Pešić otići u lukrativne javne bilježnike prije isteka mandata ostaje otvoreno, sve dok USKOK ne odluči o kaznenoj prijavi protiv njega. Jer u slučaju podizanja optužnice, Pešić se neće više trebati brinuti gdje će nastaviti svoju karijeru.

06. svibanj 2024 04:18