StoryEditorOCM
4 kantunaVJEROVALI ILI NE

Mario Pešić, suspendirani sudac kojeg istražuje USKOK zbog kriminalnog ponašanja, želi napredovati u karijeri! Evo priče

Piše I. N.
3. travnja 2024. - 21:09

Mario Pešić, razriješeni i suspendirani bivši predsjednik Općinskog suda u Zadru, jedan je od kandidata za suca zadarskog Županijskog suda.

Ova vijest iz rubrike "vjerovali ili ne", o kojoj se dosad sa zgražanjem govorkalo u sudskim hodnicima, službeno je potvrđena objavom termina razgovora s kandidatima na stranicama Državnog sudbenog vijeća (DSV).

Pešić je pozvan na intervju u četvrtak 11. travnja u 11.30 sati, zajedno s drugim svojim kolegama sucima koji su se javili na natječaj za dva slobodna mjesta na kaznenom i dva slobodna mjesta na građanskom odjelu Županijskog suda.

Podsjetimo za one koji vjeruju u nemoguće, Mario Pešić je razriješen sa dužnosti i suspendiran kao sudac nakon što je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da je zloupotrijebio položaja i ovlasti te krivotvorio službenu dokumentaciju. Čim je maknut sa suda, vršiteljica dužnosti predsjednice Jadranka Nižić-Peroš provela je inventuru te utvrdila da se sud nalazi u predinfarktnom stanju. Troipolgodišnji učinak Marija Pešića je bio takav da je serijom loših odluka stvorio nezapamćeni organizacijski kaos koji je ozbiljno doveo u pitanje funkcioniranja najvećeg i najvažnijeg suda u županiji.

Ima li stoga šanse da Mario Pešić postane sudac Županijskog suda? 

Imajući u vidu činjenicu da isti ljudi koji su izabrali Pešića za predsjednika i godinama tolerirali njegove zulume odlučuju o tome, kao i činjenicu da su među aktualnim kandidatima za mjesta predsjednika Općinskog i Županijskog suda najmanje dva suca koja imaju gotovo isti profesionalni pedigre, i neki ih u kuloarima baš zbog toga drže za glavne favorite, ne treba se ničemu čuditi. Mario Pešić zapravo ima ozbiljne šanse za napredak u karijeri, kao svojevrsnu nagradu od strane DSV-a za sve ono što je postigao kao predsjednik zadarskog Općinskog suda u pogledu podizanja efikasnosti rada sudske uprave te jačanju ugleda sudaca i povjerenja javnosti u sudske vlasti.

Osim Pešića za četiri mjesta na Županijskom sudu natječu se još: Tatjana Domijan-Mrva, Sonja Miljak, Katja Morić Arambašić, Ana Zrilić, Ivana Parać Krišto, Ante Bačić, Mirna Santini, Danijela Zubčić, Mario Pešić, Ana Mišlov, Ivana Klišmanić, Ivana Bilušić, mr. sc. Zrinka Tironi te Ivana Čačić Brčić koja je pozvana na razgovor i kao kandidatkinja za Županijski sud u Šibeniku.

Na popisu za razgovor je i bivša sutkinja Općinskog suda Dubravka Škalabrin koja je vjerojatno neće pojaviti jer je u međuvremenu primljena na Županijski sud u Šibeniku.

23. travanj 2024 03:16