StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI SOCIOLOG

Maštruko: "Dozvola za vjerske obrede je politička, Stožer podilazi Crkvi. Nema razloga da se ne dozvole slična okupljanja primjerice u kulturi"

Piše Sanja Jurišić/Nova tv
30. travnja 2020. - 07:53

Iza sociologa Ivice Maštruka zavidna je politička karijera, posebice u vanjskoj politici, autor je četiriju knjiga i više od 70 znanstvenih publikacija, ali i posljednji ambasador SFRJ-a pri svetoj Stolici.

Maštruko je za Dnevnik Nove TV rekao kako nema ništa protiv otvaranja vjerskih instituacija, ali da se radi o političkoj odluci Stožera

"Nacionalni stožer trebao bi biti svjestan da njihove odluke imaju politički i gospodarski i financijski značaj i posljedice. Dozvola za vjerske obrede je politička odluka. Nemam ništa protiv toga da se održavaju obredi, međutim Stožer je napravio iznimku, jer nema razloga da se ne dozvole slična okupljanja, primjerice iz oblasti kulture.

Ovime se šalje jedna politička poruka. Ovime se podilazi Crkvi. Ne podilazi se vjernicima, je se vjernici ne moraju moliti u Crkvi. Mogu se moliti kod kuće. Pratiti online obrede. 

Stožer je pokazao da je podložan konformizmu i jednoj grupaciji građana", kazao je Maštruko. 

Smatra kako je moguće da se u vjerskim objektima drži razmak, ali ništa više, nego primjerice u kazalištima, koja ostaju zatvorena ili na sportskim natjecanjima. 

Maštruko kaže da Crkva nije dobro reagirala primjerice u Splitskoj nadbiskupiji, komentirajući tako slučaj u Splitu.

"Na razini hijerarhije oni su nastojali i javno manifestirali da podržavaju odluke Stožera, no kod nekih nadbiskupija nisu ništa poduzimali, primjerice u Splitskoj nadbiskupiji", kazao je. 

Komentirao je ponašanje Pape Franje u vrijeme pandemije. 

"Njegovo ponašanje primjereno je izvornom kršćanskom ponašanju. On se pokazao kao ljudsko biće i biće koje vodi računa o temeljnim postulatima kršćanstva", kazao je za Dnevnik Nove TV

26. ožujak 2023 05:34