StoryEditorOCM
4 kantunaDODVORAVANJE CRKVI

Ivica Maštruko o predaji županijske zgrade: "Božidar Longin je kao politički poslušnik pognuo glavu. Vidjet ćemo hoće li i Plenković biti bezobrazan"

Piše Predrag Opačić
24. veljače 2022. - 22:01

Po ocjeni poznatog zadarskog sociologa i diplomate Ivice Maštruka prijedlog o uvrštenju atraktivne zgrade Zadarske županije u paket nekretnina kojima bi država kompenzirala nacionaliziranu imovinu Zadarske nadbiskupije je – čisti i višestrani bezobrazluk! Maštruko je uvjeren da županijska zgrada treba zadržati javnu namjenu, a ima i svoj prijedlog što bi se, makar u prizemlju zgrade, trebalo nalaziti.

-Radi se o najmanje dvostranom, a vidjet ćemo, možda i trostranom bezobrazluku! Prvi bezobrazluk treba pripisati Ministarstvu i nadležnim državnim tijelima koji su uopće predložili da zgrada Županijskog doma uđe u paket nekretnina za kompenzaciju nacionalizirane crkvene imovine. Ako do toga stvarno dođe, ako se ovakav prijedlog stvarno realizira, odgovornost će, a s njom i bezobrazluk, prijeći i na stranu Vlade i premijera Andreja Plenkovića, kaže Maštruko.

-Odgovornost je i na gradskim i županijskim vlastima. Najvećim je dijelom to bezobrazluk nečinjenja i nepodzimanja odgovarajućih mjera s jasnim ciljem da se zadrži zgradu Zadarske županije i da ona u budućnosti ima nedvosmislenu javnu namjenu. Zato se ponašanje lokalnih vlasti može okarakterizirati kao svojevrstan oblik političkog podmićivanja i političke kupovine naklonosti crkvenih vlasti u Zadru. Apsolutno je neprihvatljivo postupanje državnih organa i njihovo pristajanje na kupovinu naklonosti Zadarske nabiskupije, ali i pristajanje gradskih i županijskih čelnika da to prihvate poginjanjem glave.

-Govorite o županu Božidaru Longinu?

-Nije to samo župan Božidar Longin, izgleda da su u sve bili uključeni i ljudi iz vrha državne vlasti. Župan se jednostavno nije zalagao za zadržavanje zgrade u javnoj funkciji, nego se kao stranački discipliniran politički poslušnik povinovao ovom u suštini skandaloznom prijedlogu. Ako je suditi po javnim istupima, Božidar Kalmeta je jedini koji ovakav sporazum dovodi u pitanje, ali je veliko pitanje koliko je i je li uopće išta učinio kroz stranački sustav HDZ-a da se ovakav prijedlog ostvari, odnosno ne ostvari.

-Oko cijelog se slučaja podigla prašina. Kako će cijela priča završiti?

-Ne znam koliko će se odugovlačiti s donošenjem konačne odluke o sudbini te zgrade, a mislim da to ovisi o dvije stvari. Puno toga ovisi o pritisku javnosti, nevladinih organizacija, različitih udruga, novinara, arhitekata, urbanista i istaknutih pojedinaca. Ako se takva vrsta pritiska ne dogodi, postojeći će prijedlog biti realiziran. Ako se, pak, pritisak javnosti dogodi, to bi moglo dovesti do odustajanja od ovakvog prijedloga i njegovog povlačenja. Ali, bojim se da bi pod utjecajem svega što se događa na međunarodnom planu i na nacionalnoj razini, sudbina zgrade Zadarske županije mogla pasti u drugi plan i biti obavijena šutnjom. Pritom, zadarska javnost još nema proaktivan nastup, još nije artikulirana neka vrsta građanskog otpora usmjerenog prema očuvanju javne namjene županijske zgrade.

„U prizemlju i na terasi bih rado vidio pristojnu gradsku kavanu”

-Mislim da je bilo normalno i s kršćanskog stajališta moralno da je Zadarska nadbiskupija takav poklon odbila jer je, vjerujem, i Nadbiskupiji prihvatljivo da to bude prostor u javnoj namjeni. Meni bi se osobno svidjelo da u prizemlju i na terasi županijske zgrade vidim jednu pristojnu gradsku kavanu, a u ostatku prostora neke druge, ali svakako javne sadržaje, kaže Maštruko.

27. travanj 2024 03:49