StoryEditorOCM
4 kantunaIZVAN PROTOKOLA

Dukić: Grad Zadar želi preuzeti Dom županije i zadržati ga u javnoj funkciji! Kako je HDZ promijenio stav oko budućnosti vrijedne zgrade...

Piše Iva Ivanac
19. veljače 2024. - 19:37

Grad Zadar je službeno iskazao interes za preuzimanjem Doma županije!

Ovu nam je vijest potvrdio gradonačelnik Branko Dukić nakon radnog posjeta potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića Zadarskoj županiji. Iako su novinari pitali Bačića za sudbinu Doma županije nakon preseljenja županijske administracije u prostorije bivše vojarne u Vruljici, ministar nije spominjao interesa Grada. No moglo se osjetiti da se retorika resornog ministarstva oko zgrade Doma županije uvelike promijenila.

Grada Zadar je naime još koncem prošle godine ministarstvu uputio zahtjev za preuzimanjem zgrade Doma županije čiji bi prostor, ako se to ostvari, bio u javnoj funkciji. Zato je i ministar Bačić rekao kako su i on, ali i njegovi prethodnici, bili u dogovoru s Gradom i Županijom oko budućeg statusa Doma županije.

- Mi ćemo zajedno s Gradom i Županijom voditi razgovore o statusu ove zgrade, čut ćemo njihove prijedloge i sugestije i raspolagat ćemo s zgradom upravo onako kako građani to žele. Županija je pokrenula određene aktivnosti, do rješenja statusa zgrade, kako se njen izgled i stanje ne bi dodatno narušilo. Ova zgrada je zaštićeno pojedinačno kulturno dobro i moramo čuti stav konzervatora, kazao je Bačić. Na pitanje znači li to da je Zadarska nadbiskupija, kao što je portal Zadarski.hr u više navrata pisao, konačno odustala od zgrade Doma županije u zamjenu za povrat oduzete crkvene imovine, ministar nije dao konkretan odgovor.

- Treba razlučiti zahtjev za nadoknadom oduzete imovine od statusa ove zgrade. Država je dužna temeljem zakona obeštiti Crkvu nakon što županijski upravni odjeli riješe pitanje naknade za oduzetu imovinu, i to veliku imovinu Zadarske nadbiskupije. Država će sukladno zakonu obeštetiti nadbiskupiju, a o tome kakav će to biti oblik naknade, ministarstvo će rješavati u dogovoru s Nabiskupijom, zaključio je ministar Bačić.

Podsjetimo kako je portal Zadarski.hr, nakon što se u javnosti saznalo da Zadarska nadbiskupija u zamjenu za oduzetu crkvenu imovinu potražuje Dom županije, objavio niz tekstova i razgovora s poznatim osobama iz zadarskog javnog života pod nazivom "Ostavite nam dom". Brojni zadarski uglednici iznijeli su svoja mišljenja o tome što bi se trebalo nalaziti u Domu županije. Iako su mišljenja bila različita, složni su bili u jednom: Dom treba imati javnu funkciju i biti otvoren za sve građane.

Treba podsjetiti i kako je Gradsko vijeće 15. ožujka 2022. godine izglasalo zaključak o prijedlogu da Vlada zgradu Doma županije daruje Gradu Zadru, ali i naglasiti kako su HDZ-ovi vijećnici glasali "protiv" tog zaključka tvrdeći da je nedorečen i loše pripremljen. Unatoč tome vijećnici SDP-a, Akcije mladih i nezavisne liste Enija Meštrovića glasali su "za" zaključak.

Uz to, tadašnji predsjednik županijskog odbora SDP-a, Jure Zubčić, organizirao je "mini" peticiju svih zadarskih političkih aktera na nacionalnoj sceni kako bi osnažio zaključak Gradskog vijeća.

Zbog najave predaje Doma županije Nadbiskupiji organiziran je bio i prosvjed na kojem su građani jasno poručili da Dom županije treba ostati u rukama građana, a ne biti prepušten Crkvi u sklopu obeštećenja.

Iako HDZ-ovci nisu htjeli glasovati "za" zaključak Gradskog vijeća, niti su potpisali Zubčićevu peticiju, a na prosvjedu se nisu pojavili, sada su, očigledno, odlučili promijeniti ploču.

26. travanj 2024 15:34