StoryEditorOCM
4 kantunaNATURA JADERA

Mate Lukić dobio opomenu pred otkaz: lagao je o incidentu na Dugom otoku! Mora pokriti i štetu na izgorjelom službenom autu

Piše I. N.
28. kolovoza 2024. - 13:30

Mate Lukić dobio je opomenu pred otkaz zbog incidenta u kojem je sudjelovao krajem srpnja, kada je na Dugom otoku, kao čuvar prirode Javne ustanove Natura Jadera, izazvao zapaljenje službenog automobila.

- Ravnatelj Damir Perić, na temelju izvještaja svih nadležnih tijela, donio je odluku o opomeni pred otkaz za Matu Lukića zbog kršenja radne discipline i Zakona o radu. Kako se ne radi o odgovornosti za kazneno djelo, mi smo ravnateljev prijedlog prihvatili, što znači da Lukić nije suspendiran, ali će morati nadoknaditi počinjenu štetu na službenom automobilu u iznosu od oko četiri tisuće eura. Iduće kršenje radnih obveza moglo bi ga koštati otkaza ugovora o radu. Da je u pitanju kazneno djelo, o tome bi odluku donijelo Upravno vijeće i Lukić bi vjerojatno bio suspendiran, odnosno razmatrala bi se mogućnost otkaza ugovora o radu – kazao nam je prof. dr.sc. Zoran Šikić, predsjednik Upravnog vijeća Nature Jadere, nakon sjednice tog tijela održanog u srijedu.

Podsjetimo, za nesreću koju je 26. srpnja skrivio na Dugom otoku, zadarska je policija protiv Lukića podnijela tri prekršajna naloga. Jedan je za izazivanje prometne nesreće, drugi za vožnju bez valjane vozačke dozvole, a treći za konzumaciju alkohola, ali nakon prometne nesreće. 

Ravnatelj Damir Perić potvrdio nam je da je svoju odluku o Lukićevoj opomeni pred otkaz donio na temelju svih relevantnih dokaza koje je prikupio nakon događaja na Dugom otoku. Lukić je tada medijima objašnjavao kako se usred noći našao u situaciji ugroze uslijed zapaljenja službenog automobila dok je obavljao svoju rendžersku dužnost.

Službeni izvještaji koje je dobio ravnatelj, međutim, demantiraju Lukićeve navode, što znači da je Lukić javnosti cijeli događaj lažno predstavio kako bi sebe zaštitio, uključujući i priču da je alkohol u iznosu od 0,80 promila koji mu je izmjeren nakon incidenta, konzumirao nakon, a ne prije nesreće. Naime, službeni izvještaji govore da je Lukić konzumirao alkohol na dužnosti i da je pijan izazvao nesreću sa službenim automobilom kojeg je vozio, iako mu je vozačka dozvola bila istekla.

- Osim materijalne štete koju je Lukić prihvatio pokriti, on je našoj ustanovi nanio i nematerijalnu štetu, odnosno štetu našem ugledu. Zbog toga je dobio opomenu pred otkaz uz uvjet da nadoknadi štetu od nekoliko tisuća eura, što je on i prihvatio – kazao nam je ravnatelj Perić.

Nazvali smo i Lukića, gradskog vijećnika i predsjednika županijske organizacije HSP-a, te koalicijskog partnera HDZ-a i pitali zašto je javnosti lagao o okolnostima nesreće na Dugom otoku, s obzirom na to da službeni dokazi potpuno demantiraju njegovu verziju događaja.

- Sve što sam kazao dogodilo se kako sam rekao, ali mojom krivicom.

Želite reći da službeni izvještaji, predsjednik Upravnog vijeća i ravnatelj ne govore istinu, nego se vama i dalje treba vjerovati iako ste svjesno obmanjivali javnost?

- Nesreća se dogodila mojom krivicom, zbog toga sam prihvatio odgovornost za zapaljenje automobila i naknadu štete.

Zašto niste dali ostavku s obzirom da niste govorili istinu oko okolnosti nesreće na Dugom otoku?

- Ostavku ne mogu dati, mogu samo dobiti otkaz.

Je li točno da ste dobili zabranu prometovanja na tri mjeseca, jer ste vozili s isteklom vozačkom dozvolom.

- Da, dobio sam zabranu upravljanja automobilom na tri mjeseca.  

06. rujan 2024 13:41