StoryEditorOCM
4 kantuna"DORH-OM U NAPAD"

Pitali smo predsjednika HSP-a zna li zašto je Lukić dao ostavku i izašao iz stranke, a komentirao je i njegov stav oko stranih radnika

Piše I. N.
16. listopada 2024. - 11:01

- Vrlo je moguće da je i istraga Općinskog državnog odvjetništva na to utjecala, jer njegovu ostavku sam očekivao, ali ne i da će napustiti HSP – kaže Nikica Augustinović, predsjednik Hrvatske stranke prava, komentirajući ostavku gradskog vijećnika Mate Lukića na mjesto prvog čovjeka županijske organizacije HSP-a te izlazak iz te stranke.

Lukić je svoju ostavku objavio na društvenim mrežama dan prije nego što je bio pozvan u zadarsku policiju na obavijesni razgovor povodom kaznene prijave koju je Općinskom državnom odvjetništvu protiv njega podnio Jure Zubčić. Bivši predsjednik županijske organizacije SDP-a Lukića je prijavio za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju prema stranim radnicima koje je Lukić navodno počinio svojim objavama na društvenim mrežama uoči prosvjeda "Vratimo Hrvatsku Hrvatima", održanog prošle subote u Zadru.

Podsjetimo, Lukić je na svom profilu na Facebooku među ostalim napisao kako „Nepalci imaju najmanji IQ na planeti, u prosjeku oko 40, oni su bezopasni temperamentom i fizički. Ovi ostali, hmm, hmm. Slučaj BB je samo uvertira. Tko bi rekao da će na Sinjoretovu gdje nismo zaključavali kuće zalaskom sunca djeca bježat u kuće, a žene u gradu biti u strahu”. 

image
Cropix, Facebook/

- Jesu li takve izjave primjerene ili ne, ostavljam to Lukiću da objasni. Lukić je osebujan čovjek i političar i za svoje izjave i za svoje postupke mora snositi odgovornost. Što se tiče njegovih izjava oko migranata, odnosno migrantske krize, stav HSP je o tome poznat i mi smo ga više puta komunicirali. Mogu samo reći da se moj stav o migrantima razlikuje od Lukićevog stava prema njima – kaže Augustinović naglašavajući kako nije iznenađen Lukićevim odlaskom s mjesta prvog čovjeka HSP-a u Zadarskoj županiji, ali je iznenađen njegovim izlaskom iz stranke.

- On je svoje nezadovoljstvo i dosad više puta komunicirao u različiti prigodama, poglavito oko parlamentarnih izbora kada je bio nezadovoljan svojom pozicijom na listi. Očekivao sam da bi se nešto moglo dogoditi, no izlazak iz stranke nisam predviđao. Kao predsjednik stranke još službeno ništa nisam dobio tako da od Lukića kao stranačkog dužnosnika i člana Glavnog stana očekujem da mi pisano dostavi obrazloženje svoje odluku. Sve do tada on je član HSP-a – naglašava.

Lukić je dosad već bio ”na tapetu” unutarstranačkih razgovora, poglavito nakon incidenta na Dugom otoku prošlog ljeta kada je u pijanom stanju izazvao zapaljenje službenom automobila u vlasništvu županijske agencije Natura Jadera gdje je zaposlen kao čuvar prirode, zbog čega je dobio opomenu pred otkaz.

- Tražili smo tada o njega očitovanje jer se u javnom prostoru pojavilo nekoliko verzija događaja, od novinarskih do policijskih, u kojima se tvrdilo da nije govorio istinu i slično. Mi smo ipak na koncu stali iza njega, no on je nastavio iskazivati svoje nezadovoljstvo kroz sastanke i unutarstranačke kanale što je upućivalo na njegov mogući odlazak sa mjesta predsjednika u Zadarskoj županiji. O tome nisam s njim direktno razgovarao, razmijenili smo nekoliko poruke, a komunicirao sam samo s gospodinom Ivicom Pinturom. Koliko sam shvatio, Lukić je odlučio izaći iz HSP-a i nastaviti svoju političku karijeru kao nezavisni kandidat. Ali to ću, ponavljam, biti posve siguran kad dobijem njegovo pisano očitovanje u svezi ostavke – naglašava predsjednik HSP-a.   

16. listopad 2024 11:02