StoryEditorOCM
4 kantunaCGO BILJANE DONJE

Montira se najskuplji stroj u Zadarskoj županiji, ali prometnica nema, a država nakon Crnog brda ima novu glavobolju: što će s "bijelim brdima"?!

Piše Predrag Opačić
11. rujna 2023. - 22:03

Zalutate li nekim slučajem u Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, jako teško možete doći do zaključka da bi taj veliki, strateški projekt uskoro trebao biti završen, a ogroman pogon pušten u funkciju. Što se trenutno događa i kako izgleda područje CGO-a?

Za dvadesetak dana bi trebala biti završena montaža pogona za mikrobiološku obradu. Radi se o postrojenju s uglavnom talijanskom i djelomično turskom tehnologijom, na gradilištu su trenutno izvođači radova iz Turske i od njih stiže najava da bi MBO pogon, kao srce CGO-a trebao biti završen za dvadesetak dana. Ako bi se ogromno postrojenje moglo nazvati strojem, bio bi to najskuplji stroj u Zadarskoj županiji, jer na njega otpada oko pola cjelokupne investicije, dakle tridesetak milijuna eura.

Slovenski ‘Riko‘, izvođač radova, najavio je da u studenom, kada montaža konačno bude završena, slijedi pokusni rad od osam tjedana, ali je tih osam tjedana unutar šestomjesečnog probnog rada cijelog CGO-a. Tek nakon isteka tih šest mjeseci počinje teći dvogodišnji rok za uočavanje i ispravljanje svih eventualno uočenih poteškoća u radu.

Dakle, bude li sve u redu i počne li probni rad u studenom, do svibnja bi sve trebalo biti završeno. Očekuje se da će interne prometnice kroz Centar biti asfaltirane i zelenilo uređeno u sljedećih mjesec dana, ali to je najmanji problem: da bi silni kamioni zadarske Čistoće stigli do CGO-a morat će voziti postojećom prometnicom od Jadranske magistrale u Poličniku do Centra ili s istočne strane, s ceste Zemunik-Smilčić.

Te su prometnice već sada u katastrofalnom stanju, a građevinske dozvole čekaju da se županijske službe usuglase s Ministarstvom i osiguraju sredstva za sanaciju postojeće ceste, ali i za probijanje potpuno nove prometnice od Visočana, preko Zone Grabi, pa ispod Suhovara do CGO-a. Dakle, da su sredstva osigurana još jučer i da je natječaj za izvođača radova već završen, nema šanse da sve budu gotovo do svibnja!

U tvrtki ‘Eko‘ trenutno je zaposleno 27 ljudi, a po sistematizaciji, u trenutku kada CGO bude u punom opterećenju, predviđeno je između 80 i 90 zaposlenika. Natječaji se objavljuju, a trenutno se čeka izbor budućeg rukovoditelja MBO pogona. „Eko” je potpisao sporazum s „Čistoćom”, po kojemu će „Eko” preuzeti dio radnika „Čistoće” koji rade na sadašnjem deponiju kod Dikla, a suglasnost za to stigla je i iz Grada Zadra. „Eko” bi preuzeo dio radnika koji bi zbog zatvaranja deponija dobili poslovno uvjetovani otkaz. Tko ne pristane na prelazak iz „Čistoće” u „Eko” ima pravo na otpremninu i sva radna prava u „Čistoći”.

Problem bi se mogao pojaviti i s dovozom otpada iz pretovarnih stanica. Naime, iako su kamioni, bageri, utovarivači i sva oprema za dovoz otpada iz pretovarnih stanica u Gračacu, Biogradu i Pagu već nabavljeni, mogao bi se pojaviti problem s izgradnjom pretovarne stanice na području Gospića koja još nije započela.

Tu je potom i glavobolja komunalaca s Vira koji bi trebali otpad sa svog područja prevoziti izravno do Biljana Donjih, što jako podiže troškove. Kada je o troškovima riječ, sadašnje procjene pokazuju da bi „Eko” po toni dovezenog otpada trebao naplaćivati oko 150 eura, a to onda znači da će većina općinskih i gradskih komunalaca bitno povećati svoje sadašnje cijene za odvoz komunalnog otpada.

Nisu riješili ni Crno, a čekaju ih bijela brda!

Na cijelom području CGO-a još su itekako uočljiva ogromna brda iskopanog materijala, mahom kamena. Dakako, ta bi brda trebala „nestati”, ali ni to neće ići čarobnim štapićem.

Radi se o sirovini koja je u vlasništvu države, pa se čekaju odgovarajuće odluke Ministarstva državne imovine. Za to vrijeme, iz Benkovca su pokazali interes za odvoz kamenog materijala i njegovu ugradnju u lokalne prometnice, ali ni to nije moguće sve dok Ministarstvo ne donese odluku.

Valja se nadati da će ova „bijela brda” biti riješena kudikamo prije negoli famozno Crno brdo troske koje se također nalazi u Biljanima Donjim.

image

Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Biljane Donje.
 

Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix
27. travanj 2024 19:11